Πώς ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ μεταμορφώνει την Αφρική

 

Πολλά χωριά της Αφρικής δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Με το που πέφτει το σκοτάδι, η ζωή σχεδόν σταματά. Η μόνη λύση είναι η χρήση λαμπτήρων παραφίνης κάτι το οποίο όχι μόνο έχει υψηλό κόστος αλλά και είναι πολύ βλαβερό για την υγεία λόγω των αναθυμιάσεων.

 

 

Ευτυχώς όμως, η τεχνολογία λύνει σιγά σιγά το πρόβλημα αυτό βοηθώντας σημαντικά τους αγροτικούς πληθυσμούς της Αφρικής. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η M-Kopa μια εταιρεία που παρέχει ηλεκτρισμό ακόμα και στα πιο απομονωμένα χωριά της Κένυας. 

kenya3.jpg

Αν και το κόστος αγοράς ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος έχει πέσει δραματικά σε σχέση με το παρελθόν, η αγορά του από έναν κάτοικο μιας αγροτικής περιοχής της Κένυας είναι πολύ δύσκολη. Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα η M-Kopa δημιούργησε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο ο καταναλωτής το πληρώνει σε δόσεις.

 

Πώς όμως εξασφαλίζει η εταιρεία ότι θα λάβει τα χρήματα της; Είναι πολύ απλό. Στο όλο σύστημα είναι συνδεδεμένη και μια κάρτα SIM. Αν ο χρήστης πάψει να καταβάλλει τις δόσεις, σταματάει να έχει και φωτισμό.

kenya1.jpg

Βέβαια, όπως ήδη επισημάναμε, ο καταναλωτής αγοράζει την συσκευή. Δεν την νοικιάζει. Αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των δόσεων, συνήθως σε διάστημα ενός έτους, έχει πλέον δωρεάν ρεύμα. Γεγονός που αυξάνει σημαντικά και την ποιότητα ζωής του αλλά και το εισόδημά του.

 

Μάλιστα μέσω της συσκευής, μπορεί να φορτίσει και ηλεκτρονικές συσκευές όπως ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτό του δίνει επιπλέον δυνατότητες και κάνει την καθημερινότητά του ακόμη πιο εύκολη. 

kenya4.jpg

Με άλλα λόγια, κάτι που μπορεί να μοιάζει ένα απλό τεχνολογικό gadget, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων προς το καλύτερο.
 

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

Προτεινόμενα