Ο άνθρωπος που φοβάται η Monsanto

 

 

Αν σας λέγαμε ότι υπάρχει ένας άνθρωπος του οποίου το ερευνητικό έργο μπορεί να καταστρέψει την Monsanto, μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές που δραστηριοποιείται στη βιοτεχνολογία και την αγροτική παραγωγή, τι θα σκεφτόσασταν; Μάλλον ότι είμαστε τρελοί. Και όμως...

 

 

 

 

Αυτός ο άνθρωπος υπάρχει και οι έρευνες του όχι μόνο απειλούν το μοντέλο λειτουργίας της Monsanto αλλά, επιπλέον, μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά τον κόσμο μας. Πρόκειται για τον Paul Stamets, έναν από τους πιο επιφανείς μυκητολόγους παγκοσμίως, ο οποίος το 2006 κατοχύρωσε μια πολύ ιδιαίτερη ευρεσιτεχνία. Μια ευρεσιτεχνία που πρόκειται να υποσκάψει τα θεμέλια ολόκληρης της βιομηχανίας χημικών φυτοφαρμάκων.

stamets5.jpg

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και τα έντομα. Η ανακάλυψη όμως του Paul Stamets μπορεί να κάνει όλα αυτά τα χημικά μια (κακή) ανάμνηση του παρελθόντος.

stamets2.jpg

Τι ακριβώς προτείνει ο Stamets όμως; Η ιδέα του έχει να κάνει με διάφορα είδη μύκητα τα οποία ονομάζονται εντομοπαθογόνα. Πρόκειται δηλαδή για μύκητες οι οποίοι σκοτώνουν τα έντομα με τα οποία έρχονται σε επαφή καθώς αναπτύσσονται πάνω ή μέσα τους. Δείτε για παράδειγμα πώς σκοτώνει αυτός ο μύκητας το μυρμήγκι στο βίντεο:

 

 

 

Αυτό λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε μέσω της ευρεσιτεχνίας του Stamets είναι να τροποποιούμε τους μύκητες με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύουν και να γίνονται τροφή από τα έντομα που βλάπτουν τις καλλιέργειες. Μόλις το έντομο φάει τον μύκητα-δόλωμα, αυτός θα αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα του και θα τον σκοτώνει χωρίς να γίνεται χρήση χημικών. 

stamets4.jpg

Φυσικά κάθε είδος μύκητα θα μπορεί να επιτεθεί μόνο σε συγκεκριμένο είδος εντόμου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι τα υπόλοιπα έντομα αλλά και οι άλλοι οργανισμοί που βρίσκονται στην περιοχή δεν θα βλάπτονται ούτε στο ελάχιστο. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ' ό,τι γίνεται σήμερα που τα φυτοφάρμακα δηλητηριάζουν σχεδόν τα πάντα.

 

Ο Stamets υποστηρίζει ότι οι μύκητες έχουν πολλές χρήσεις και εκτός της γεωργίας. Μπορούν να διασπάσουν πετρελαιοκηλίδες, να μειώσουν την τοξικότητα των βιομηχανικών αποβλήτων και γενικώς να αλλάξουν την ζωή μας με αμέτρητους τρόπους.

stamets3.jpg

Έχει κάνει και μια ομιλία στο TED με την οποία εξηγεί ότι τα μανιτάρια είναι κλειδί για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

 

 


{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

Προτεινόμενα