Το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας και καταγμάτων

 

 

Στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πρόσληψη γάλακτος σχετίζεται με τη θνησιμότητα και τα κατάγματα σε γυναίκες και άντρες κατέληξε μεγάλη σουηδική έρευνα.

 

 

 

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 61.433 γυναικών (ηλικίας 39-74 ετών κατά την έναρξη της παρακολούθησης το 1987-1990) και 45.339 ανδρών (ηλικίας 45-79 το 1997 που ξεκίνησε η μελέτη της εν λόγω ομάδας) στα οποία δόθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινή τους διατροφή.

 

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μοντέλα επιβίωσης πολλαπλών μεταβλητών για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και θνησιμότητας ή κατάγματος.

 

Στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η η ημερήσια κατανάλωση γάλακτος ξεπερνούσε τα τρία ποτήρια, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξανόταν κατά 90%! Η αύξηση για τον κίνδυνο τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου έφτανε το 60% και για  οποιοδήποτε άλλο τύπο κατάγματος το 15%, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.

 

Pouring-a-glass-of-milk-from-bottle.jpeg

 

Και για τους άνδρες όμως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν αυξημένος από την κατανάλωση γάλακτος αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό: περίπου 10% για τρία ποτήρια και πάνω.

 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης των 20,1 ετών, 15.541 γυναίκες πέθαναν και 17.252 έπαθαν κάποιο κάταγμα. Τα 4.259 από αυτά ήταν κατάγματα ισχίου. Στους άνδρες, με μέση παρακολούθηση 11,2 χρόνια, 10.112 άντρες έχασαν τη ζωή τους και 5.066 έπαθαν κάποιο κάταγμα, με 1.166 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου.

Pouring-Milk01.jpeg

Ένα πιθανό αίτιο για την αυξημένη θνησιμότητα και τα προβλήματα υγείας είναι κατά τους ερευνητές τα υψηλά επίπεδα D-γαλακτόζης η οποία προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης κατά την πέψη. Η  D-γαλακτόζη έχει συνδεθεί με αύξηση του οξειδωτικού στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.  Συνεπώς το γεγονός ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν ωφελεί αλλά βλάπτει τελικά τον οργανισμό μας, δεν φαίνεται κάτι περίεργο.

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

Πηγή: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

 

  

 

 

 

 

Προτεινόμενα