Εξωπραγματικό: ακούγοντας με την γλώσσα!

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι οπωσδήποτε ένα σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς επιτρέπουν σε ανθρώπους που έχουν υποστεί απώλεια ακοής να ακούσουν και πάλι. Παρόλα αυτά έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: το κόστος τους για πολύ κόσμο είναι απαγορευτικό.Ευτυχώς όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατάφεραν να δώσουν λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Η προσέγγιση τους βέβαια είναι λίγο διαφορετική.

 

Αντί να ασχοληθούν με τα ακουστικά νεύρα, αποφάσισαν να εστιάσουν στην γλώσσα. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η γλώσσα μας είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο με χιλιάδες νευρικές απολήξεις.

Deaf-Hear5.jpg

Η συσκευή λοιπόν που δημιούργησαν μεταφέρει και μετατρέπει ηχητικές πληροφορίες στην επιφάνεια της γλώσσας. Μάλιστα όπως λένε, λόγω της αυξημένης ευαισθησίας της ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα όχι μόνο να αποκωδικοποιήσει αλλά και να επεξεργαστεί τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον.

Deaf-Hearr4.jpg

Φυσικά δεν πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται αυτόματα. Αντιθέτως είναι κάτι που χρειάζεται εκμάθηση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι ερευνητές το παρομοιάζουν με το αλφάβητο Μπράιγ. Η ικανότητα ανάγνωσης στο αλφάβητο δεν ταυτίζεται με την όραση. Μπορεί όμως να την υποκαταστήσει εξίσου καλά.

Deaf-Hear1.jpg

Αν και η συσκευή βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, δεν αποκλείεται να την δούμε σύντομα να χρησιμοποιείται από αρκετό κόσμο με προβλήματα ακοής. Όπως ήδη σχολιάσαμε το κόστος της είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο των κοχλιακών εμφυτευμάτων. Επιπλέον δεν χρειάζεται κάποια πολύπλοκη εγχείριση για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.

Deaf-Hear-2.jpg

Εξάλλου η χρήση του δεν θα περιοριστεί μόνο σε όσους δεν ακούνε καλά. Ανάλογα με το πώς φτιαχτεί ένα τέτοιο τεχνολογικό προϊόν, μπορεί εκτός από κανονικούς ήχους να συλλαμβάνει υπέρηχους ή και υπόηχους. Ενδέχεται δηλαδή να το δούμε εφαρμογές της ακοής μέσω της γλώσσας μας και σε στρατιωτικούς ή και διάφορους ερευνητικούς τομείς. Ο μόνος περιορισμός δηλαδή είναι η ανθρώπινη φαντασία!

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

 

 

Πηγή:  http://wonderfulengineering.com/now-the-deaf-can-hear-through-their-mouth-by-this-smart-tongue-retainer/

Προτεινόμενα