Τι ξέρετε για τα δίδυμα;

 

Ο αριθμός των διδύμων στις ΗΠΑ αυξάνεται συνεχώς! Σύμφωνα με μια έκθεση του 2012 από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας, οι γεννήσεις διδύμων αυξήθηκαν κατά 76% την περίοδο 1980 - 2009. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες που αποκτούν παιδιά είναι άνω των 30 και ολοένα και περισσότερες κάνουν χρήση φαρμάκων γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία αμφότερα αυξάνουν την πιθανότητα πολλαπλής κύησης.

 

 

Το αποτέλεσμα; 1 στα 30 μωρά που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δίδυμο.Με τόσα πολλά δίδυμα μεταξύ μας αυτές τις μέρες, είναι καιρός να μάθουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με αυτά.

 

1. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα δεν έχουν τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα.  

650_1200.jpg

Μπορεί να νομίζετε ότι επειδή τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν σχεδόν το ίδιο DNA, θα πρέπει να έχουν και τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα. Λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια! Τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από το DNA. Κατά τη σύλληψη, τα δίδυμα, ξεκινούν με τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα. Κατά τη διάρκεια της κύησης όμως, από την 6η ως τη 13η βδομάδα, καθώς τα μωρά αρχίζουν να κινούνται, το καθένα αγγίζει με διαφορετικό τρόπο και συχνότητα τον αμνιακό σάκο. Έτσι, δημιουργούνται διαφορετικές ραβδώσεις και γραμμές στα δάχτυλα του κάθε μωρού.

 

2. Η Μασαχουσέτη έχει τις πιο πολλές γεννήσεις διδύμων από κάθε άλλη πολιτεία της Αμερικής.

 

Η Μασαχουσέτη έχει το υψηλότερο ποσοστό των διδύμων γεννήσεων, περίπου 4,5 στις 100. Ακολουθούν το Κονέκτικατ και το New Jersey με 4,2 δίδυμα ανά κάθε 100 γεννήσεις. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο μεγάλος αριθμός δίδυμων κυήσεων εντοπίζεται σε "εύπορες πόλεις έξω από τη Βοστόνη " επειδή σε εκείνες τις περιοχές ζουν εύπορες γυναίκες που έχουν ακολουθήσει καριέρες υψηλών απαιτήσεων. Αυτές οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία και άρα να αναζητήσουν επιστημονική βοήθεια σ’ αυτή τους την προσπάθεια (κάτι που όπως είπαμε αυξάνει τις πιθανότητες δίδυμων κυήσεων).

 

3. Τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν αντίστροφα ασύμμετρα χαρακτηριστικά.

 

Περίπου το 25 τοις εκατό των πανομοιότυπων δίδυμων είναι ακριβείς αντανακλάσεις των αδερφών τους, με άλλα λόγια, τα δίδυμα αναπτύσσονται σαν ‘καθρέφτης’. Σύμφωνα με το About.com, " μπορεί ο ένας να είναι δεξιόχειρας και ο άλλος αριστερόχειρας, να εμφανίζουν εν γενετής σημάδια σε αντίθετες πλευρές του σώματός τους, ή οι μπούκλες των μαλλιών τους να κοιτούν σε αντίθετες κατευθύνσεις". Αυτό συμβαίνει όταν τα δίδυμα χωρίζονται από ένα γονιμοποιημένο ωάριο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά από τη σύλληψη.

 

4. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα δεν έχουν πάντα το ίδιο γενετικό υλικό.

 

Αν και τα μονοζυγωτικά δίδυμα προέρχονται από ένα γονιμοποιημένο ωάριο που περιέχει ένα μοναδικό σύνολο γενετικών πληροφοριών, γνωστό ως γονιδίωμα, υπάρχουν και πανομοιότυπα δίδυμα με μεγάλες διαφορές στο γενετικό υλικό τους.

didyma5.png

Ο γενετιστής Carl Bruder του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ μελέτησε τα γονιδιώματα από 19 ζευγάρια πανομοιότυπων δίδυμων και διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το DNA του ενός διδύμου διέφερε από το DNA του άλλου ως προς τον αριθμό των αντιγράφων κάθε γονιδίου. Κανονικά, κάθε άνθρωπος φέρει δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου, ένα από τον κάθε γονέα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, όπως εξηγεί ο Bruder, υπάρχουν «περιοχές του γονιδιώματος που αποκλίνουν από τον κανόνα των δύο αντιγράφων, και οι περιοχές αυτές μπορούν να περιέχουν από μηδέν έως 14 αντίγραφα ενός γονιδίου».

 

5. Οι μητέρες των διδύμων μπορεί να ζήσουν περισσότερο.

 

Οι Robson και Smith (2011) μελέτησαν τις γυναίκες στη Γιούτα το 19ο αιώνα. Συμπέραναν ότι οι γυναίκες που γέννησαν δίδυμα ήταν εξαρχής δυνατές και υγιείς και άρα ήταν πιθανότερο να ζήσουν μια μακρά ζωή. Η συγγραφέας του LiveScience Stephanie Pappas εξηγεί : "τα δίδυμα θα μπορούσε να είναι μια εξελικτική προσαρμογή η οποία επιτρέπει σε υγιείς μητέρες να περάσουν με τη μία το γονίδιο τους δυο φορές".  Ωστόσο, τα ευρήματα δεν είναι γενικεύσιμα, αφού μελετήθηκαν μόνο οι γυναίκες που συνέλαβαν δίδυμα με φυσιολογικό τρόπο.

 

6. Οι ψηλές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα.

 

Ο Gary Steinman ένας θεράπων ιατρός στο Long Island Jewish (LIJ) Medical Center, ανακάλυψε ότι οι ψηλές γυναίκες έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της IGF, μιας πρωτεΐνης που απελευθερώνεται από το ήπαρ ως αντίδραση σε μια αυξητική ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη στον άξονα των οστών. Σύμφωνα με το Steinman η IGF και οι συγκεντρώσεις της καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις δίδυμες κυήσεις, επομένως μια ψηλή γυναίκα είναι πιο πιθανό να συλλάβει δίδυμα!

 

7. Οι γυναίκες που τρώνε πολλά γαλακτοκομικά είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν δίδυμα.

 

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από τον Steinman και δημοσιεύθηκε στο Journal of Reproductive Medicine βρήκε ότι οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να συλλάβουν δίδυμα. Ο Steinman σύγκρινε vegan μητέρες και μη - vegan μητέρες. Εκείνες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ​​αγελάδες, όπως και οι άνθρωποι, παράγουν επίσης IGF η οποία περνάει και στο γάλα που καταναλώνουμε.  

 


8. Είναι πιθανό τα δίδυμα να έχουν διαφορετικούς μπαμπάδες.

 

Το 2009, η Mia Washington γέννησε δίδυμα που είχαν διαφορετικούς πατέρες – φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο.Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Hilda Hutcherson, εξήγησε στο "Today" πώς συνέβη αυτό: Μια γυναίκα παράγει ένα ωάριο κάθε μήνα. Η Washington παρήγαγε δύο και ήρθε σε επαφή με δύο διαφορετικούς άνδρες σε διάστημα πέντε ημερών. Δεδομένου ότι το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό στο αναπαραγωγικό σύστημα για κάποιες μέρες, το σπέρμα του κάθε άνδρα γονιμοποίησε ένα από τα αυγά και ιδού! Δύο μωρά, δύο μπαμπάδες.

 

9. Τα δίδυμα αλληλεπιδρούν στη μήτρα.

 

Το 2011, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία, παρατήρησαν τρισδιάστατα βίντεο διδύμων μέσα στη μήτρα της μητέρας τους. Στις 14 εβδομάδες της κύησης, τα δίδυμα έφταναν το ένα το άλλο. Μέχρι τις 18 εβδομάδες, άγγιζαν το ένα το άλλο πιο συχνά από ό, τι άγγιζαν τα δικά τους σώματα. Φάνηκε επίσης ότι τα δίδυμα έκαναν συγκεκριμένες χειρονομίες το ένα στο άλλο. Παράλληλα, ήταν τόσο ευγενικά με την ευαίσθητη περιοχή των ματιών του άλλου διδύμου, όπως ήταν όταν άγγιζαν τα δικά τους μάτια! 

 

 

 

10. Μερικά σιαμαία δίδυμα μπορούν να αισθανθούν και να γευτούν ό,τι και το άλλο.

 

Η Susan Dominus έγραψε στο The New York Times για δύο σιαμαία δίδυμα, την Krista και την Tatiana Hogan, οι οποίες ήταν ενωμένες στο κεφάλι μέσω μιας " θαλαμικής γέφυρας ". Ο θάλαμος είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που λειτουργεί ως ένα είδος «νευρικού πίνακα» και επεξεργάζεται τις αισθητήριες πληροφορίες, τα ερεθίσματα που δέχεται ένας οργανισμός. Αυτή η σύνδεση οδήγησε τη μια αδελφή να είναι σε θέση να νιώθει, να δοκιμάζει και να σκέφτεται ό,τι και η άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αηδία που νιώθει η Tatiana (η οποία σιχαίνεται την κέτσαπ) όταν η Krista τρώει κέτσαπ!

 

11. 40% των διδύμων δημιουργούν δικές τους γλώσσες

 

.Αυτές οι γλώσσες ονομάζονται αυτόνομες γλώσσες. Όταν δυο μωρά μεγαλώνουν μαζί και σταδιακά μαθαίνουν πώς να μιλούν την ‘πραγματική’ γλώσσα, συχνά διαμορφώνουν παράλληλα μια δική τους αυτόνομη γλώσσα για να επικοινωνούν και να παίζουν μεταξύ τους. Οι αυτόνομες γλώσσες αποτελούνται κυρίως από ανεστραμμένες λέξεις και ονοματοποιίες και συχνά εξαφανίζονται αμέσως μετά την παιδική ηλικία, τη στιγμή που τα παιδιά έχουν μάθει πια μια πραγματική γλώσσα. Η δημιουργία αυτόνομης γλώσσας είναι πιο συχνή μεταξύ των διδύμων, δεδομένου ότι είναι πιο πιθανό να μεγαλώνουν ταυτόχρονα το ένα γύρω από το άλλο, αλλά το φαινόμενο αυτό μπορεί επίσης να συμβεί μεταξύ δύο μωρών που δεν είναι δίδυμα.  

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/2014/03/24/twin-facts_n_4959012.html 

Προτεινόμενα