Πώς η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη

 

 

 

Αν και οι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες δίαιτες, όπως η Atkins και η Paleo παραμένουν σχετικά δημοφιλείς, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τους αυξάνει όχι μόνο την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αλλά και διαβήτη.

 

 

 

Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή γεροντολογίας Valter D. Longo, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, παρακολούθησε από 6.381 ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών για περισσότερα από 18 χρόνια. Στόχος ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων που έχουν στην μακροζωία οι δίαιτες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες 

meat01.jpg

Μάλιστα, αν και πολλές προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων με προβλήματα υγείας, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει άμεσα την υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών (ζωικών ως επί το πλείστον) με την αυξημένη θνησιμότητα.

 

Μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ορίστηκε ως εκείνη όπου το 20% των ημερήσιων θερμίδων ενός ατόμου προέρχονται από πρωτεΐνη. Μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ως εκείνη που αποτελείται όπου το 10-19% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες ενώ μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη θεωρήθηκε αυτή όπου ποσοστό μικρότερο από από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες.

 

Τα άτομα που παρακολούθησε η μελέτη έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 16% πρωτεΐνη, με τα δύο τρίτα να προέρχονται από ζωικές πηγές - μια αρκετά χαρακτηριστική αμερικανική διατροφή σύμφωνα με τους ερευνητές.

meat03.jpg

Τα ευρήματα ήταν ενδιαφέροντα: Οι άνθρωποι που έκαναν μια υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες διατροφή ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο. Ακόμη και εκείνοι που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης  είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

 

Δεν ήταν όμως μόνο τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίστηκαν αυξημένα σε όσους κατανάλωναν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης.  Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι γενικώς τα άτομα αυτά είχαν κατά 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διαβήτη.  

meat05.jpg

Βέβαια, όπως ήδη τονίστηκε, το πρόβλημα δεν το παρουσιάζουν όλες οι πρωτεΐνες αλλά μόνο οι ζωικές. Οι φυτικές πρωτεΐνες αντιθέτως δεν εντοπίστηκε να προκαλούν οποιαδήποτε αύξηση σε καρκίνο ή θνησιμότητα. Αυτό έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι vegans και vegetarians αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τους όσους περιλαμβάνουν και κρέας στην διατροφή τους.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν η πηγή της πρωτεΐνης ελήφθη υπόψη, τα πράγματα άλλαξαν λίγο. Όταν οι πηγές που προέρχονται από ζώα βγήκαν έξω από τη διατροφή, ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν σημαντικά μειωμένος: Με άλλα λόγια, με την φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το ίδιο είδος του προβλήματος, όπως από τις πρωτεΐνες από ζωικές πηγές.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά για όσους είναι άνω των 65. Μετά την ηλικία αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές η, σε λογικά πλαίσια, κατανάλωση πρωτεϊνών μάλλον κάνει καλό στην υγεία. Προτείνουν πάντως την κατανάλωση φυτικών κατά προτίμηση πρωτεϊνών καθώς στα άτομα της τρίτης ηλικίας το να έχουν το 20% των θερμίδων της διατροφής τους από πρωτεΐνες, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 60% και από τις υπόλοιπες αιτίες κατά 28%!

 

Πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3988204

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα