Γιατί διαφωνώ με τις δράσεις του 269life


του Αλέξανδρου Φατσή

 


Καταρχάς, πριν πω οτιδήποτε άλλο, να τονίσω ότι ως vegan εκτιμώ τους 269life (http://www.269lifegreece.gr και https//www.facebook.com/269lifeGreece
). Ακολουθούν έναν δύσκολο δρόμο. Καταλαβαίνω, πιστεύω, πώς σκέπτονται και όσα θέλουν να πετύχουν. 

 

 

 

 

Παρόλα αυτά, προσωπικά, δεν συμφωνώ με τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους αυτούς.

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Υποθέτω ότι όπως και οι υπόλοιποι vegans  θέλουν έναν κόσμο όπου τα μη ανθρώπινα ζώα δεν θα είναι αντικείμενα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και θανάτωσης. Έναν κόσμο στον οποία κανένα πλάσμα δεν θα θεωρείται ιδιοκτησία του ανθρώπου.

 

Το ζήτημα είναι λοιπόν πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Τα μέλη της 269life θεωρούν ότι με δράσεις όπως το μαρκάρισμα με πυρωμένο σίδερο στα σώματα τους, στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος "σε ένδειξη αλληλεγγύης και διαρκούς υπενθύμισης των δεινών που βιώνουν τα ζώα, στα χέρια των ανθρώπων" είναι βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

Αναμφίβολα τέτοιες ενέργειες βοηθούν να ενημερωθεί ο κόσμος τόσο για όσα περνάνε τα ζώα, όσο και για την ίδια την ομάδα. Με τι κόστος όμως;

 

Αν κάποιος παρακολουθούσε τις συζητήσεις στα social media και το πώς αντιμετωπίστηκε από κάποια blog, (Παράφρονες ζωόφιλοι αυτοκαυτηριάζονται στο Σύνταγμα γιατί ΕΣΥ σκοτώνεις ζώα - http://luben.tv/stream/63438) θα έβλεπε ότι από τον περισσότερο κόσμο η εν λόγω δράση δεν αντιμετωπίστηκε θετικά (δείτε και τα σχόλια στο βίντεο που ανέβασαν στο YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=kzhkNLUa-rQ).

 

Το θέμα που προκύπτει με άλλα λόγια είναι η εικόνα που δημιουργείται για τους vegan στον περισσότερο κόσμο. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ο κίνδυνος να δώσουμε την εντύπωση περιθωριακών και βαρεμένων ταλιμπάν. Θέλουμε αλήθεια κάτι τέτοιο;

 

Ήδη για τον περισσότερο κόσμο το να μην τρώει κάποιος κρέας είναι ακραίο. Ειδικά στην Ελλάδα που, όπως και να το κάνουμε, είναι λίγο πίσω σε αντιλήψεις και νοοτροπία. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν την εικόνα του vegan ως κάποιου περίεργου μουτζαχεντίν.

 


Θα μπορούσε φυσικά κάποιος να υποστηρίξει ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Το αν ο κόσμος το επικροτεί ή το καταλαβαίνει, δεν έχει σημασία. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε vegan για τον εαυτό μας αλλά για τα ζώα.

 

Με αυτό ως δεδομένο, το να περνάει στον κόσμο η εντύπωση ότι οι χορτοφάγοι είναι κάποια ακραία σέκτα, είναι επικίνδυνο. Κάνει πολύ απίθανο κάποιον να γίνει και αυτός vegan. Όχι επειδή δεν συμφωνεί με τον περιορισμό της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων αλλά επειδή έχει ταυτίσει στο μυαλό του τους vegans με κάτι ακραίο.

 

Είναι αλήθεια βέβαια αυτό δεν θα ισχύσει για όλους. Δεν θα αντιμετωπίσει όλος ο κόσμος τους χορτοφάγους με τόση προκατάληψη. Και οπωσδήποτε το να έρχονται αυτά τα σημαντικά θέματα στην επικαιρότητα είναι σημαντικό. Αλλά ακόμη κι έτσι ο κίνδυνος υπάρχει. Το τι εικόνα βγάζουμε προς τα έξω δεν είναι κάτι που μπορούμε να το προσπεράσουμε ως αμελητέο.

 

Φυσικά επαναλαμβάνω ότι όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις με βάση όσα είδα και διάβασα στο διαδίκτυο. Μπορεί να μην έχω την πλήρη εικόνα ή η στρατηγική επικοινωνίας του 269life να έχει χαραχθεί με βάση και αυτές τις αντιρρήσεις. Μακάρι δηλαδή.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι vegans δεχόμαστε ήδη αρκετά μεγάλη πολεμική. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε επιπλέον.

 

 

 


Δείτε επίσης: https://www.facebook.com/269lifeGreece/videos/vb.273346042829962/520401681457729

 {fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

Προτεινόμενα