Ξε-πλεχτείτε πλέκοντας!!

 

Λίγα χρόνια πριν, έπλεκαν μόνο οι γιαγιάδες. Σιγά σιγά όμως, τα πράματα αλλάζουν. Δεν ξέρουμε αν είναι και αυτό ακόμα ένα από τα θετικά της κρίσης (και της ανεργίας), αλλά πλέον βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να ασχολείται με το πλέξιμο. Δεν πλέκουν μόνο οι γιαγιάδες λοιπόν, αλλά και οι μοντέρνες μαμάδες, οι νέες κοπέλες και κάποια αγόρια!

 

 

Τι ‘τραβά’ τους ανθρώπους στο πλέξιμο; Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, το όφελος είναι προφανές: Η ενασχόληση ανθρώπων της τρίτης ηλικίας με το πλέξιμο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και η δημιουργία βοηθά στην ψυχική τους ευημερία. Για μας τους νεότερους το πλέξιμο είναι μια απόδραση από την καθημερινότητα ‘οθόνης’ που ζούμε, μια μοναδική ευκαιρία να μείνουμε μόνοι με τις σκέψεις μας.

 

Ταυτόχρονα όμως, το πλέξιμο μπορεί να είναι και μια κοινωνική δραστηριότητα: Σύμφωνα με την περσινή έρευνα των Riley, Corkhill & Morris, οι ομάδες και τα μαθήματα πλεξίματος που ξεπηδούν όλο και πιο συχνά βοηθούν τους ανθρώπους στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τους κάνουν πιο ήρεμους και χαρούμενους.

knitting02.jpg

Σκεφτείτε και το άλλο. Για τους πιο εσωστρεφείς, το πλέξιμο είναι ένα λιγότερο ‘απειλητικό’ μέσο σύνδεσης με τον κόσμο: Μπορείς να πιάσεις κουβέντα (με το συμμαθητή σου στο μάθημα ή το συνεπιβάτη σου στο τρένο) χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να τον κοιτάς στα μάτια (ως γνωστόν η οπτική επαφή μπορεί να αγχώσει κάποιους ανθρώπους).

knitting01.jpg

Το πλέξιμο ανακουφίζει, αφού οι κινήσεις και η συγκέντρωση που απαιτεί αποσπούν τους ανθρώπους από τους σωματικούς και (ίσως) τους ψυχικούς πόνους, και τους φέρνουν μια γενικότερη χαλάρωση. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του "The relaxation  response" ο dr. Herbert Benson, η επανάληψη κάποιας λέξης, φράσης, ήχου, κίνησης μπορεί να μειώσει σημαντικά το στρες και το άγχος, σταθεροποιώντας την αρτηριακή πίεση και την ένταση των μυών.

knitting03.jpg

Μην ξεχνάτε και το κυριότερο! Τη χαρά της δημιουργίας, το αίσθημα ότι φτιάξατε κάτι από το μηδέν και το χαμόγελο ενός αγαπημένου σας προσώπου όταν του δώσετε κάτι φτιαγμένο απ’ τα χεράκια σας!!

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

 

Πηγή: http://www.treehugger.com/culture/dont-stop-knitting-its-keeping-you-healthy.html

Προτεινόμενα