Tα άγνωστα οφέλη μιας χορτοφαγικής διατροφής

Το πανεπιστήμιο Oxford Martin, πραγματοποίησε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Αναλύοντας διαφορετικά ‘σενάρια διατροφής’, πιθανούς τρόπους δηλαδή με τους οποίους ο πλανήτης θα ρυθμίσει τη διατροφή του στο μέλλον, βρέθηκε ότι αν ο πλανήτης σταματήσει, ελαχιστοποιήσει ή εστω μειώσει την κατανάλωση κρέατος, τα οφέλη για την κοινωνία θα είναι τεράστια. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση στην κατανάλωση κρέατος θα μπορούσε να εξοικονομίσει στον πλανήτη έως και 1,5 τρισεκατομμύριο λίρες!

 

 

Καταρχήν, θα σωθούν εκατομμμύρια άνθρωποι! Για την ακρίβεια, αν ο πλανήτης υιοθετήσει τη vegan διατροφή, ως το 2050 θα έχουμε 8,1 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους (7,3 αν υιοθετήσει vegetarian διατροφή)! Επίσης, θα εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατομμύρια λίρες σε πληρωμένα ή απλήρωτα ιατρικά έξοδα ή χαμένες εργατοώρες για λόγους ασθενείας. Όπως λοιπόν υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Marco Springmann, ο τρόπος διατροφής μας επιφέρει “βάρος για την υγεία μας”, επομένως μια αλλαγή του θα αλάφραινε αυτό το βάρος.

 

 

Επίσης, δεδομένου ότι η διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος διατροφής ευθύνεται για το ¼ των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου, είναι προφανές ότι μια vegan διατροφή θα μειώσει κατά πολύ, κατά ⅔ συγκεκριμένα, τις εκπομπές αυτές. Τέλος, μια στροφή στη vegan διατροφή θα μειώσει τις εκπομπές που σχετίζονται με το σύστημα διατροφής κατά 70% (63% αν μιλάμε για vegan διατροφή)!

 

 

 

Aξίζει να αναφερθεί ότι οφέλη (μικρότερα βέβαια) θα υπάρξουν ακόμα και αν οι βιομηχανίες τροφίμων απλά ‘υπηρετήσουν’ μια διατροφή με λιγότερο κρέας και περισσότερα φρούτα και λαχανικά (αν απλά ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για σωστή διατροφή): θα έχουμε 5.1 εκατομμύρια θανάτους λιγότερο και 29% μείωση των εκπομπών.O Springmann υποστηρίζει ότι αυτά τα δεδομένα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο και κρατικά και όχι μόνο προγράμματα που προωθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.

 

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

http://www.wired.co.uk/news/archive/2016-03/22/global-veganism-stop-eating-meat-global-warming/sthash.F07up7mM.dpuf

 

Προτεινόμενα