Το πρώτο φύλλο ανθρώπινης κατασκευής!

 

Το οξυγόνο είναι βασικό συστατικό της ζωής, που η φύση μας το προσφέρει απλόχερα μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όμως, το πράσινο όλο και μειώνεται. Μια νέα εφεύρεση υπόσχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα και να φέρει το οξυγόνο πίσω στις μεγαλουπόλεις!

 

 

Ο επιστήμονας και καλλιτέχνης Julian Melchiorri κατασκεύασε το πρώτο τεχνητό φύλλο. Είναι ένα πολύ ελαφρύ και 100% βιολογικό φύλλο φτιαγμένο από χλωροπλάστες (σωματίδια υπεύθυνα για τη φωτοσύνθεση). Οι χλωροπλάστες μένουν ενωμένοι σε ένα πλέγμα χάρη σε πρωτεΐνες μεταξιού, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν οργανικά συστατικά σε μια ενιαία μάζα.

Artificial-Leaf-can-Create-Oxygen-in-Space-2-610x404.jpg

Είναι ένα φύλλο που αναπνέει, όπως και τα φυσικά φύλλα. Με άλλα λόγια, αν το βλέπει φως και αν παίρνει νερό απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο. Ο Melchiorri θεωρεί ότι η εφεύρεσή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προσόψεις μεγάλων κτιρίων, σε συστήματα εξαερισμού, όπου τα φύλλα θα απορροφούν αέρα και θα τον απελευθερώνουν σε ‘οξυγονωμένη’ μορφή αλλά και στο σπίτι ως ‘αναζωογονητικά’ φωτιστικά!

 

Artificial-Leaf-can-Create-Oxygen-in-Space5-610x610.jpg

Artificial-Leaf-can-Create-Oxygen-in-Space-4-610x404.jpg

Και φυσικά, η εφεύρεση αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην εξερεύνηση του διαστήματος, εξασφαλίζοντας ζωτικής σημασίας οξυγόνο για πολύ μακρινά διαστημικά ταξίδια και δίνοντας μια λύση στο θέμα της έλλειψης οξυγόνου σε ορισμένους πλανήτες.

Artificial-Leaf-can-Create-Oxygen-in-Space-3-610x404.jpg

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://wonderfulengineering.com/worlds-first-artificial-leaf-can-generate-oxygen-by-itself/

Προτεινόμενα