Τα μυστικά των ματιών μας…

 

Τα μάτια δεν αποκαλύπτουν μόνο τα συναισθήματα, αλλά και τα γονίδιά μας! Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει και συνεχίζουν να μελετούν το χρώμα των ματιών και τη σύνδεσή του με το γονιδιακό μας χάρτη.

 

 

 

Η ίριδα, το χρωματιστό σημείο των ματιών, είναι υπεύθυνη για το πόσο φως περνάει στον οργανισμό μας και τον προστατεύει από την ακτινοβολία UV. Γιατί όμως η ίριδα έχει χρώμα; Η απάντηση βρίσκεται στη μελανίνη. Η μελανίνη είναι μια χρωματιστή πρωτεΐνη η συγκέντρωση της οποίας μπορεί να καθορίσει το χρώμα των ματιών.

 

Έτσι, τα νεογέννητα μωρά δεν έχουν σχεδόν καθόλου μελανίνη στον οργανισμό τους, και γι’ αυτό τα μάτια τους είναι πολλές φορές γαλάζια. Ως τον 3ο χρόνο, οριστικοποιείται η ποσότητα της μελανίνης στον οργανισμό. Έτσι τα μάτια των παιδιών σιγά σιγά γίνονται καστανά ή παραμένουν γαλάζια.

mystikatwnmatiwn.jpg

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι δύο γονίδια είναι υπεύθυνα για το χρώμα των ματιών. Κάθε ένα από αυτά τα γονίδια, έχει δύο εκδοχές. Οι τυχαίοι συνδυασμοί αυτών των γονιδιακών εκδοχών και από τους δύο γονείς προσδιορίζουν το χρώμα των ματιών του ατόμου.

 

Συχνότερο χρώμα είναι το καστανό, μετά το γαλάζιο, και σπανιότερο το πράσινο! Το χρώμα των ματιών είναι βέβαια ένα συνεχές, από το πολύ ανοιχτό γαλάζιο ως το πιο σκούρο καστανό. Δεν είναι δηλαδή απόλυτα χρώματα, αλλά άπειρες αποχρώσεις.

 

Κάποιοι άνθρωποι έχουν διαφορετικό χρώμα σε κάθε μάτι.

 

Σπανιότερα, ένα μάτι μπορεί να έχει δύο χρώματα! 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://9gag.com/gag/a8Wze3V

Προτεινόμενα