Μελετώντας τις τρίχες!!

 

Σύμβολο δύναμης, εξουσίας, γοητείας, κοινωνικής τάξης. Τρόπος κατηγοριοποίησης και ερμηνείας χαρακτήρων, συνηθειών και συμπεριφορών… εδώ και αιώνες τα μαλλιά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία. Τα μαλλιά μας έχουν απασχολήσει βιολόγους, γιατρούς και ανθρωπολόγους. Και κάποια δεδομένα των μελετών τους είναι άκρως ενδιαφέροντα!

 

 

Τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό των Βορειοευρωπαίων και των Καυκάσιων γενικότερα. Εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης που επηρέασε τα μοτίβα των αμινοξέων στο DNA, ξανθοί και ξανθιές υπάρχουν και στην εξωτική Μελανησία (Νέα Γουινέα και άλλα νησάκια του Ειρηνικού)! Τα μαλλιά τους είναι συνήθως κατσαρά, ωστόσο δεν πάνε πακέτο με τα γαλάζια μάτια των Καυκάσιων. Επίσης, τα ξανθά μαλλιά (διαφορετικών αποχρώσεων όμως από εκείνα των Ευρωπαίων) είναι συχνά στους Αβορίγινες της Αυστραλίας.

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς τη γλιτώσαμε και δεν είμαστε σκεπασμένοι με τρίχες όπως οι συμπαθείς χιμπατζήδες συγγενείς μας;

37.jpg

Η απάντηση είναι ότι στην πραγματικότητα δε τη γλιτώσαμε. Αν εξετάσουμε το σώμα μας με ένα μεγεθυντικό φακό, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε την ίδια πυκνότητα τριχών με τους χιμπατζήδες. Μας σώζει το γεγονός ότι σε κάποια σημεία του σώματός μας οι τρίχες είναι πολύ πιο ορατές (π.χ. κεφάλι, γεννητικά όργανα) και αποσπούν την προσοχή από άλλα σημεία, αλλά και το ότι οι υπόλοιπες τρίχες μας είναι εξαιρετικά αδύνατες και ισχνές.

 

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το χρώμα των μαλλιών μας αποτελεί μια έκφραση του DNΑ μας. Οι ξανθιές γυναίκες λοιπόν έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αρμονικότερα χαρακτηριστικά στην εμφάνισή τους και μια πιο ευχάριστη προσωπικότητα. Μήπως κάπως έτσι ξεκίνησε η αδυναμία των αντρών στις ξανθιές;

39.jpg

Οι ξανθοί άντρες βέβαια δεν είναι τόσο τυχεροί, αφού το χρώμα των μαλλιών τους δε φαίνεται να σχετίζεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αμφότεροι ξανθοί και ξανθιές όμως είναι ευνοημένοι από πλευράς ποσότητας, αφού έχουν περισσότερες τρίχες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

 

Οι κοκκινομάλληδες πληρώνουν μεγάλο τίμημα για το σπάνιο και μοναδικό τους χαρακτηριστικό. Καταρχήν, έχουν τις λιγότερες τρίχες από όλους. Κατά δεύτερον, είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τα παυσίπονα για κάποιο λόγο δεν τους πιάνουν τόσο εύκολα και ίσως χρειάζονται μεγαλύτερες δοσολογίες! Ίσως γι’ αυτό έχουν ‘στιγματιστεί’ ως οξύθυμοι και έντονοι!

38.jpg

Παράλληλα, οι κοκκινομάλληδες είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος. Έχουν επίσης την ιδιαιτερότητα να μην βγάζουν ποτέ γκρίζα μαλλιά… Όσο γερνούν, τα μαλλιά τους ξανθαίνουν και ασπρίζουν!

 

Μπορεί να μην υπάρχουν ανέκδοτα για ξανθούς άντρες, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι και αυτοί βιώνουν διακρίσεις… Αν και 25% των Βρετανών είναι ξανθοί, μόλις 5% ανώτερων διοικητικών στελεχών σε μεγάλες εταιρίες είναι ξανθοί.

42.jpg

Άλλο ένα 5% των στελεχών είναι κοκκινομάλληδες, με τη μόνη διαφορά ότι μόνο 1% των Βρετανών έχουν κόκκινα μαλλιά… Φαίνεται οι κοκκινομάλληδες να μην έχουν τύχη σε άλλους τομείς, αλλά στις πολυεθνικές τα καταφέρνουν μια χαρά!

 

Οι άνθρωποι με ξανθά και κόκκινα μαλλιά καίγονται πιο εύκολα στον ήλιο και είναι πιο ευάλωτοι στον καρκίνο του δέρματος. Οι ξανθιές γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν συχνότερα παθήσεις των ματιών, τις οποίες όμως μπορούν να αποφύγουν αν φορούν γυαλιά ηλίου και αν καταναλώνουν άφθονα λαχανικά. Οι άνθρωποι με καστανά μαλλιά είναι επιρρεπείς στο μη-Hodgkin λέμφωμα και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου: έχουν στον οργανισμό τους περισσότερη μελανίνη η οποία εμποδίζει το συκώτι τους να μεταβολίσει επαρκώς τη νικοτίνη.

 

Τα γένια, σε αντίθεση με το χνουδάκι που έχουμε σε όλο μας το σώμα, αποτελούνται από χοντρές και δυνατές τρίχες οι οποίες είναι ορατότατες και δυναμώνουν με την τεστοστερόνη. Τα γένια ενός άντρα μπορούν, ανάλογα με τις περιστάσεις να θεωρηθούν δείγμα ανδρισμού, πνευματικής καλλιέργειας βρωμιάς, ή αντιεπαγγελματισμού. Έχουν ωστόσο και μια πρακτική λειτουργία: προστατεύουν κάποια σημεία του προσώπου από την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

41.jpg

Ψείρες στα μαλλιά; Πολύ συχνό. Τσιμπούρια στις βλεφαρίδες; Ακόμα συχνότερο! Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αλήθεια. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι φιλοξενούμε μερικές αποικίες τσιμπουριών σ’ αυτές τις μικρές μικρές τριχούλες πάνω από τα μάτια μας. Με την ηλικία, αλλά και με την υπερβολική χρήση μάσκαρας ή eyeliner ο πληθυσμός τους μπορεί να αυξηθεί και σε μια τέτοια περίπτωση επηρεάζεται η όραση και απαιτείται ειδική θεραπεία.

 

Η απώλεια μαλλιών (που, λόγω τεστοστερόνης συμβαίνει κυρίως στους άντρες) δυστυχώς, δεν είναι τόσο θέμα εμφάνισης. Οι άντρες με τάση για φαλάκρα έχουν περισσότερες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο, κάτι που εξαρτάται βέβαια από το είδος της φαλάκρας αλλά και από άλλους οργανικούς παράγοντες. Όσοι όμως ξεκινούν να χάνουν μαλλιά από το μέτωπο και προς τα πίσω, ή όσοι χάνουν μαλλιά από άλλα σημεία του κεφαλιού και όχι από το κέντρο, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

40.jpg

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://listverse.com/2013/11/27/10-incredible-facts-about-human-hair/

Προτεινόμενα