Ο μύθος των ζωικών πρωτεϊνών

 

 

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι πλέον παχύσαρκο είναι οι αμυλούχες τροφές. Θεωρούν μάλιστα ότι αν αντικαταστήσουμε το άμυλο και την ζάχαρη με κρέας και αβγά το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί.   

 

 

 

 

Μάλιστα, η Dietary Guidelines Advisory Committee παραδέχτηκε ότι η χοληστερόλη που λαμβάνει κανείς μέσω της διατροφής του δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό του. Παρόλα αυτά η αύξηση των ζωικών πρωτεϊνών που λαμβάνει κανείς στη θέση των υδατανθράκων δεν αποτελεί λύση για έναν υγιή οργανισμό. Κάθε άλλο!

red-meat.jpg

Δυστυχώς, το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο από το δίλημμα "υδατάνθρακες εναντίον πρωτεϊνης". Είναι αλήθεια βέβαια ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες σε συνδυασμό με κακής ποιότητας λίπη είναι εύκολο να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Όπως ήδη σχολιάσαμε όμως, το να στραφεί κανείς στο κρέας και τα ζωικά προϊόντα δεν θα τον βοηθήσει να βελτιώσει την υγεία του.

 

Όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες οι ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία. Ανάμεσα τους καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος και διαβήτης τύπου 2.

 

Επιπλέον, αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και trans-λιπαρών οξέων μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.

proteins01.jpg

Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο υπάρχει 75% αύξηση των πρόωρων θανάτων από όλες τις αιτίες, και 400% στους θανάτους από καρκίνο και διαβήτη τύπου 2, μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων τους από ζωικές πρωτεΐνες.

 

Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που η διατροφή με υψηλό ποσοστό ζωικών πρωτεϊνών δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω άλλων μηχανισμών. Για παράδειγμα η κατανάλωση κρέατος ενδεχεται να αυξάνει τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και τα επίπεδα της ινσουλίνης ή και να μειώνει την παραγωγή των προγονικών ενδοθηλιακών κυττάρων (τα οποία βοηθούν στη διατήρηση καθαρών αρτηριών). 

 

 

Το κόκκινο κρέας περιέχει μια ένωση, που ονομάζεται καρνιτίνη, η οποία βοηθά τη μεταφορά των λιπαρών οξέων. Όπως διαπιστώθηκε, η καρνιτίνη μετατρέπεται σε Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης, από βακτήρια που αναπτύσσονται στην πεπτική οδό. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, η οποία προκαλεί περιφερική αγγειακή νόσο, εγκεφαλικά επεισόδιο και καρδιακές προσβολές.

 

Μάλιστα οι κρόκοι των αβγών και το κόκκινο κρέας  φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου αλλά και κάποιων καρκίνων.

proteins02.jpg

 

Επίσης η κατανάλωση ζωικών προϊόντων φαίνεται να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση άνοιας.

 

Εξάλλου όπως δείχνουν οι έρευνες, η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και γενικώς θνησιμότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και την υψηλή χρήση αντιβιοτικών στα ζώα κρεατοπαραγωγής, αντιβιοτικών που τελικά καταλήγουν στον οργανισμό μας.

 

Όπως βλέπουμε λοιπόν, το να προσπαθήσει κανείς να ελέγξει το βάρος του αυξάνοντας τις ζωικές πρωτεΐνες που καταναλώνει, αν και μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, σε βάθος χρόνου θα βλάψει έντονα την υγεία του. Παρόλα αυτά παραμένει γεγονός ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη οδηγούν σε αύξηση βάρους και συνεπώς σε προβλήματα υγείας.

 

Μια καλύτερη λύση είναι να προτιμήσει φυτικές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Για παράδειγμα να αντικαταστήσει το ρύζι με φαγόπυρο (ψευδοδημητριακό που υπάρχει πλέον σε αρκετά σουπερ μάρκετ και μαγαζιά με βιολογικά). Ένα ακόμη έξυπνο κόλπο είναι να προτιμά ζυμαρικά και γενικώς τρόφιμα που απευθύνονται σε διαβητικούς. Έχουν εξίσου καλή γεύση με τα "κανονικά" αλλά είναι πολύ πιο υγιεινά και, όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, βοηθούν σημαντικά στο να μην παίρνουμε βάρος.

fagopuro02.jpg

Αν μάλιστα συνδυάσει τα παραπάνω με όσπρια και λαχανικά, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα χάσει βάρος εύκολα αλλά και θα διατηρηθεί σε χαμηλά κιλά για πάντα! 

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

Προτεινόμενα