Αντιβιοτικά: υπέρ και κατά

 

 

Από την ανακάλυψη της πενικιλίνης και μετά, τα αντιβιοτικά έχουν σώσει πολλές ζωές. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ακούγονται πολλά για τα αντιβιοτικά φάρμακα αφού η υπερβολική χρήση τους μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία.

 

 

 

 

Το αμερικανικό κολέγιο Carrington, ανασκοπώντας έρευνες και επιστημονικά ευρήματα καταγράφει τα σημαντικότερα δεδομένα για τα αντιβιοτικά.

antibiotics06.jpg

Να παίρνουμε ή όχι; Τα αντιβιοτικά είναι πολύ αποτελεσματικά ενάντια σε βακτηριακές μολύνσεις, παράσιτα και μυκητιάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 50% των ασθενών που παίρνουν αντιβίωση την παίρνει χωρίς να είναι απαραίτητο. Επίσης, η πιο επικίνδυνη παρενέργεια των αντιβιοτικών είναι ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριδίων που μελλοντικά μπορεί να αντισταθούν στην αντιβίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια μεταλλαγμένη μορφή του σταφυλόκοκκου που ευθύνεται για 11.000 θανάτους το χρόνο! Συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί προσβάλλονται κάθε χρόνο από τέτοια σούπερ βακτήρια και οι 23.000 από αυτούς χάνουν τη μάχη με το θάνατο.

antibiotics2.jpg

Υπάρχουν αντιβιοτικά στο φαγητό μας;Τα αντιβιοτικά, αν χρησιμοποιηθούν σωστά στα ζώα, μπορούν να θεραπεύσουν τις μολύνσεις και να προλάβουν τις ασθένειες. Δυστυχώς όμως, δε χρησιμοποιούνται σωστά. Το 80% των αντιβιοτικών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες προορίζονται για ζωοτροφές που ενισχύουν μεν την ανάπτυξη των ζώων, έχουν δε ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ανθεκτικά βακτήρια και στα ζώα! Τα βακτήρια αυτά, μπορούν περάσουν και στον άνθρωπο, είτε άμεσα, αν δε μαγειρέψουμε το κρέας τους αρκετή ώρα, είτε έμμεσα, με λαχανικά είναι εκτεθειμένα σε περιττώματα ζώων. Ενδεικτικά, μια ανθεκτική παραλλαγή του ιού της σαλμονέλας οδήγησε δεκάδες Αμερικανούς στο νοσοκομείο…

 

163.jpg

 

Πώς θα είναι ο κόσμος χωρίς αντιβιοτικά; Όσες φάρμες διέκοψαν τη χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα, παρατήρησαν ότι τα ζώα είχαν στον οργανισμό τους 10% λιγότερα ανθεκτικά βακτήρια. Ωστόσο, σε μια έρευνα του 2007 αποδείχτηκε ότι η αύξηση ασθενειών στα ζώα προκαλεί και αύξηση ασθενειών στους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, η διακοπή αντιβιοτικών στα εκτροφεία ζώων αυξάνει το κόστος παραγωγής κρέατος, αφού τα ζώα έκαναν 1,5 μέρα παραπάνω για φτάσουν το επιθυμητό βάρος.

 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πριν τα αντιβιοτικά, η μηνιγγίτιδα σκότωνε 9 στους 10 ασθενείς και οι επιζώντες είχαν σοβαρές αναπηρίες ενώ τώρα 9 στους 10 ασθενείς αναρρώνουν χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, πριν τα αντιβιοτικά οι κύριες θεραπείες για τις μολύνσεις ήταν η πολύωρη έκθεση σε ακτίνες UV (είτε στον ήλιο είτε κάτω από ειδικές λάμπες) και οι κρέμες με αμμωνιούχο υδράργυρο!

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

Πηγή: http://carrington.edu/blog/medical/good-bad-ugly-antibiotics/

Προτεινόμενα