Έξι πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τους Νεάντερταλ

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τους Νεάντερταλ σαν έναν μακρινό και βάρβαρο πρόγονο του σημερινού ανθρώπου. Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Καταρχάς οι Νεάντερταλ δεν ήταν πρόγονοι αλλά ξαδέλφια μας. Ουσιαστικά αποτελούσαν ένα υποείδος του Homo Sapiens. Homo Sapiens Sapiens εμείς, Homo Sapiens Neaderthalensis εκείνοι. Η άποψη μάλιστα ότι οι Νεάντερταλ ήταν υποείδος του σημερινού ανθρώπου και όχι διαφορετικό είδος, ενισχύεται από το γεγονός ότι ζευγάρωναν και έκαναν παιδιά με τους κανονικούς ανθρώπους.

 

1) Ναι, οι Νεάντερταλ και οι σημερινοί άνθρωποι είχαν πολύ στενές επαφές. Αντί να τσακώνονται και να πολεμούν μεταξύ τους, έκαναν ό,τι γνωρίζει να κάνει πολύ καλά κάθε άνθρωπος: σεξ! Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι έχουμε στο γονιδίωμα μας και γονίδια από Νεάντερταλ. Ανάλογα με το ποιο εργαστήριο κάνει την μέτρηση, αυτό το ποσοστό κυμαίνεται από 2% μέχρι 5%.

neaderthal02.jpg

Αυτό όμως ισχύει μόνο για τους πληθυσμούς εκτός Αφρικής. Οι γηγενείς αφρικανικοί πληθυσμοί δεν είχαν την δυνατότητα να ζευγαρώσουν με τους "Ευρωπαίους" Νεάντερταλ οπότε παραμένουν "καθαροί" Homo Sapiens Sapiens!

 

2. Τα γονίδια που έχουμε από τους Νεάντερταλ συνδέονται με ασθένειες. Το ενδεχόμενο να πάθεις την νόσο του Κρον, λύκο ή διαβήτη τύπου ΙΙ είναι αυξημένο αν έχεις γονίδια Νεάντερταλ. Επίσης έχει εντοπιστεί και μια μετάλλαξη στο χρωμόσωμα Χ που προέρχεται από αυτούς και η οποία συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα.

 

3. Δεν είχαν χαμηλότερη νοημοσύνη από τους σημερινούς ανθρώπους. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι Νεάντερταλ είχαν χαμηλή νοημοσύνη. Πρόκειται για παρεξήγηση που ενδέχεται να προέρχεται από την σύγκριση των Νεάντερταλ με τον σημερινό άνθρωπο. Απ' ό,τι φαίνεται, σε σχέση με τους μακρινούς προγόνους μας που συνάντησαν τους Νεάντερταλ όταν βγήκαν από την Αφρική, οι Νεάντερταλ δεν ήταν λιγότερο έξυπνοι.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι οι Νεάντερταλ είχαν κάπως μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον δικό μας!

neaderthal03.jpg

4. Οι Νεάντερταλ πήγαιναν σχολείο! Προς επίρρωση της άποψης ότι οι Νεάντερταλ μόνο χαζοί δεν ήταν, έρχεται το γεγονός ότι είχαν διαδικασίες εκμάθησης. Εντάξει, δεν έκαναν άλγεβρα και τριγωνομετρία. Αλλά έχουμε εντοπίσει διάφορα εργαλεία τα οποία είναι σε διάφορα στάδια της κατασκευής τους. Ένδειξη ότι οι μικροί Νεάντερταλ διδάσκονταν την κατασκευή τους από κάποιον πιο έμπειρο.

neaderthal04.jpg

5. Έθαβαν τους νεκρούς τους. Μετά από μελέτη σκελετών Νεάντερταλ στο La Chapelle-aux-Saints της νοτιοδυτικής Γαλλίας, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι δεν είχαν φθορές από ζώα ή τα στοιχεία της φύσης. Το γεγονός δείχνει ότι τοποθετήθηκαν εκεί και καλύφθηκαν ως τμήμα κάποιας νεκρώσιμης τελετής ή αντίστοιχης συνήθειας. Το αν αυτή η πρακτική ήταν διαδεδομένη και το κατά πόσον είχε όντως τελετουργικό ή απλώς διαδικαστικό χαρακτήρα, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Δείχνει όμως ότι τελικά η απόσταση που μας χωρίζει δεν είναι και τόσο μεγάλη.

 

6. Οι Νεάντερταλ μιλούσαν!  Ομάδα επιστημόνων εξέτασε ένα απολιθωμένο υοειδές οστό από Νεάντερταλ το οποίο εντοπίστηκε το 1989 στο βόρειο Ισραήλ.

neaderthal01.jpg

Το υοειδές οστό έχει σχήμα πετάλου και βρίσκεται ανάμεσα στο πηγούνι και τον λάρυγγα.

 

Κάνοντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν το εν λόγω οστό ακριβώς όπως και εμείς! Με άλλο λόγια μιλούσαν όπως ο σημερινός άνθρωπος.

 

 

 

 

Πηγή: http://mentalfloss.com/article/56589/6-recently-discovered-facts-about-neanderthals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://mentalfloss.com/article/56589/6-recently-discovered-facts-about-neanderthals

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Πιο Ξεχωριστό Δώρο για το Αγαπημένο σας Πρόσωπο!!!

Το Πιο Ξεχωριστό Δώρο για το Αγαπημένο σας Πρόσωπο!!!

Δώρα για συντρόφους. Ή αλλιώς η πιο δύσκολη "άσκηση" επιλογής...

Σεμινάριο Facebook

Σεμινάριο Facebook

  Facebook   Όλοι έχουν έναν λογαριασμό ή μια σελίδα στο Facebook. Ελάχιστοι...

Κουπόνι Wolt AE444 – Έκπτωση έως 15€

Κουπόνι Wolt AE444 – Έκπτωση έως 15€

Αν χρησιμοποιείτε το Wolt τότε είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτείτε...

Γιατί δεν θα αγοράσω ποτέ ξανά συσκευή LG

Γιατί δεν θα αγοράσω ποτέ ξανά συσκευή LG

  Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ποτέ συσκευή κινητού LG, μάλλον θα...

Τι είναι τελικά το Linux;;;

Τι είναι τελικά το Linux;;;

Ακόμη και αν κάποιος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την τεχνολογία...

Φάκελος Μεταλλαγμένα

Φάκελος Μεταλλαγμένα

του Αλέξανδρου Φατσή   Όταν γίνεται μια συζήτηση για τα τρόφιμα από...

Φάκελος Μεταλλαγμένα - Part 2

Φάκελος Μεταλλαγμένα - Part 2

    Στο προηγούμενο μέρος του άρθρου συζήτησα υπό ποιες προϋποθέσεις θα δεχόμουν...

Η κρυμμένη όαση της Αθήνας

Η κρυμμένη όαση της Αθήνας

Με την φύση ποτέ δεν τα πήγαινα πολύ καλά. Είμαι...

O ορθολογικός διαρρήκτης ή πώς να προστατεύσεις το σπίτι σου από κλοπές

O ορθολογικός διαρρήκτης ή πώς να προστατεύσεις το σπίτι σου από κλοπές

    "Άμα θέλει ο άλλος να σου ανοίξει το σπίτι και...

Προτεινόμενα