Αni, η πόλη- φάντασμα!

 

 

Στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, κατά μήκος του ποταμού Akhurian από την μεριά της Αρμενίας, βρίσκονται τα ερείπια της πάλαι ποτέ μητρόπολης Ani, γνωστής ως «η πόλη των χιλίων και μίας εκκλησιών».

 

 

 

 

Η Ani ιδρύθηκε πριν από 1.600 χρόνια. Η προνομιούχα θέση της (σημείο διασταύρωσης γνωστών εμπορικών οδών της εποχής) συνέβαλε στην ανάπτυξή της και τον 11o αιώνα ήταν μια μεγάλη οχυρωμένη πόλη άνω των 100.000 κατοίκων. Στους αιώνες που ακολούθησαν, η Ani και η γύρω περιοχή κατακτήθηκαν πολλές φορές από  βυζαντινούς αυτοκράτορες, Οθωμανούς Τούρκους, Αρμένιου, Κούρδους, Γεωργιανούς, Ρώσους.

ani03.jpg

Από το 1300, η Ani άρχισε να παρακμάζει και εγκαταλείφθηκε πλήρως το 1700. Η επανίδρυσή της τον 19ο αιώνα ήταν μόνο μία σύντομη στιγμή δόξας. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γενοκτονία των Αρμενίων, η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Είναι πλέον μια ερημωμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού.

ani02.jpg

Τα ερείπια της πόλης βρίσκονταν για χρόνια στο έλεος αρχαιοκάπηλων, απρόσεκτων αρχαιολογικών ανασκαφών, Τούρκων που ήθελαν να ‘σβήσουν’ αρμενικά ίχνη από την πόλη, ανθρώπων που με καλή θέληση αλλά πενιχρά μέσα επιχείρησαν πρόχειρες αναπαλαιώσεις, αλλά και της ίδιας της φύσης.Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της Ani. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα, είναι πιο εύκολο για τους εκδρομείς να επισκεφτούν τα ερείπια της πόλης. 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.theatlantic.com/infocus/2014/01/the-ancient-ghost-city-of-ani/100668 

Προτεινόμενα