Γιατί ο James Bond ήθελε πάντοτε τα Martini του 'Shaken, Not Stirred' ;

 

Είναι ίσως η πιο κλασική φράση ταινίας όλων των εποχών. Ακόμη και αν δεν έχουμε ιδέα πώς θα εξελιχθεί μια ταινία του James Bond, γνωρίζουμε τουλάχιστον δύο πράγματα με απόλυτη βεβαιότητα: ότι θα κατακτήσει οποιαδήποτε γυναίκα βρει στον δρόμο του και ότι θα πιει το ποτό του 'Shaken, Not Stirred'.

 

 

Πώς προέκυψε όμως αυτή η εμμονή του θρυλικού 007 στην συγκεκριμένη διαδικασία παρασκευής του Martini του και γιατί άραγε το προτιμά αφού, ως γνωστόν, το σωστό βότκα-μαρτίνι γίνεται με ανάδευση και όχι στο σέικερ; Η απάντηση φαίνεται να προέρχεται από την έντονη αγάπη του πατέρα του 007 Ίαν Φλέμινγκ προς το ποτό. Αγάπη που μεταβίβασε και στο τέκνο του όπως όλα δείχνουν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Φλέμινγκ και έπινε και κάπνιζε πολύ με αποτέλεσμα να πεθάνει στα 56 του από καρδιακή προσβολή.

shaken-not-stirred03.jpg

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, ο James Bond κατανάλωνε τέτοια ποσότητα οινοπνεύματος που μπορούσε να χαρακτηριστεί αλκοολικός. Προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό οι ερευνητές μελέτησαν με προσοχή και τα 14 βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ και σημείωσαν κάθε ποτό που αναφερόταν ότι έπινε ο 007.

 

Όπως ήδη επισημάναμε, ο James το έτσουζε κανονικά όποτε έβρισκε την ευκαιρία. Συνεπώς είναι βέβαιο ότι θα τον ταλαιπωρούσαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι αλκοολικοί. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές θεωρούν ότι η αιτία για τον οποίο έπινε το Martini του χτυπημένο και όχι ανακατεμένο, ήταν ότι ο χρόνιος αλκοολισμός του προκάλεσε τρέμουλο των άκρων. Με άλλα λόγια δεν μπορούσε να φτιάξει το ποτό του με άλλο τρόπο πέραν της χρήσης του σέικερ. Μάλλον λοιπόν συνήθισε την γεύση του και γι' αυτόν το λόγο την προτιμούσε.

shaken-not-stirred04.jpg

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι επιδόσεις του κατά την διάρκεια των αποστολών του δεν συνάδουν με το προφίλ του αλκοολικού. Αλλά σύμφωνα με περιγράφει ο Ίαν Φλέμινγκ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το πάθος του για το ποτό.

shaken-not-stirred01_mini.jpg

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

Προτεινόμενα