Η πόλη του σκότους

 

 

Όταν ακούμε για πόλεις-φρούρια μακριά από το μακρύ χέρι του νόμου όπου κυριαρχούν οι συμμορίες και η ανομία, μας έρχονται στο μυαλό μυθιστορήματα και b-movies. Παρόλα αυτά, δεν ήταν όλες αυτές οι πόλεις προϊόντα της φαντασίας κάποιου συγγραφέα ή σεναριογράφου.

 

 

 

 

 

Τουλάχιστον μία υπήρξε στα αλήθεια. Και μάλλον αποτέλεσε την έμπνευση για όλες τις άλλες που έτυχε να διαβάσουμε ή να δούμε στο πανί. Πρόκειται για την Kowloon Walled City η οποία είχε το προσωνύμιο "Η πόλη του σκότους".

kowloon3.jpg

Η Kowloon ήταν αρχικά ένα κινέζικο στρατιωτικό φυλάκιο στο Χονγκ Κονγκ. Καθώς όμως η κυριαρχία της περιοχής πέρασε στους Βρετανούς, σιγά σιγά μετατράπηκε σε "νεκρή ζώνη". Τυπικά η Kowloon ανήκε στην Κίνα. Στην πραγματικότητα όμως βρισκόταν εντός βρετανικού εδάφους. Το ιδιαίτερό της καθεστώς ενισχύθηκε με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς είχε ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς, αποτέλεσε καταφύγιο χιλιάδων προσφύγων. Δεδομένου ότι ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι Κινέζοι δεν ήθελαν να ασχοληθούν με το μέρος αυτό, άρχισε η άναρχη δόμηση που κατέληξε στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι σε χώρο περίπου 28.000 τ.μ. κατοικούσαν 50.000 άτομα.

 

kowloonsmall.jpg

 Kάντε κλικ για στην εικόνα για να την δείτε σε μεγάλο μέγεθος

 

Έχει ενδιαφέρον μάλιστα ότι ενώ υπήρχαν κτήρια που είχαν μέχρι και 14 ορόφους, κανένα από τα κτίσματα της πόλης δεν είχε χτιστεί με βάση κάποιο σχέδιο μηχανικού ή αρχιτέκτονα. Δεν υπήρχε δηλαδή κανένας αρχιτεκτονικός, πολεοδομικός ή οικιστικός σχεδιασμός.

kowloon5.jpg

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το περιβάλλον ήταν ιδανικό για να αναπτυχθεί κάθε είδους εγκληματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι κατά τα έτη 1973–74 πραγματοποιήθηκαν περίπου 3.500 αστυνομικές επεμβάσεις οι οποίες κατέληξαν σε περισσότερες από 2.500 συλλήψεις και την κατάσχεση 1.800 κιλών ναρκωτικών.

 

Παρόλο όμως που η πόλη ήταν κυριολεκτικά άντρο ανομίας, οι κάτοικοί της είχαν καταφέρει να συμβιώνουν αρμονικότατα: είχαν δημιουργήσει ομάδες κατάσβεσης πυρκαγιών, σχολεία, και βέβαια διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις!

 Kάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε σε μεγάλο μέγεθος

Φυσικά με το πέρασμα της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα θα ήταν δύσκολο η Kowloon να παραμείνει στο απυρόβλητο. Έτσι το 1993 η πόλη ισοπεδώθηκε αν και η πολιτεία, αναγνωρίζοντας ότι οι κάτοικοί της δεν είχαν που αλλού να μείνουν, κατέβαλε τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις.

 

Σήμερα το μόνο που έχει απομείνει να θυμίζει την "πόλη του σκότους" είναι ένα μπρούτζινο ομοίωμά της...

kowloon1.jpg

Η περιοχή είναι πλέον ένα πάρκο αν και οι κάτοικοι δεν έχουν ξεχάσει την ιστορία της. Δε θα μπορούσαν άλλωστε καθώς ήταν για δεκαετίες ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του Χονγκ Κονγκ!

 

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προτεινόμενα