Πέρα από τις πέντε αισθήσεις

 

Οι αισθήσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στα ορατά ή στα απτά. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει δεκάδες διαφορετικές 'αντιλήψεις' που πηγαίνουν πολύ πέρα από τα όρια των γνωστών και μη εξαιρετέων πέντε αισθήσεών μας!

 

 

 

Οι τυφλοί άνθρωποι έχουν τη δική τους όραση! Δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις, τα προβλήματα όρασης δεν οφείλονται στα μάτια, αλλά στα νεύρα που ‘οπτικοποιούν’ τα μηνύματα του εγκεφάλου, κάποιοι τυφλοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να δουν τουλάχιστον τα όρια ενός χώρου.   

peraapoaisthiseisopt.jpgΈνα μικρό ποσοστό ανθρώπων μπορεί να διακρίνει πολλαπλάσιες αποχρώσεις από τους υπόλοιπους. Είναι οι λεγόμενοι ‘τετραχρωματικοί’, οι οποίοι έχουν στα μάτια τους τέσσερα κωνία (υπεύθυνα για την αντίληψη των αποχρώσεων) ενώ οι περισσότεροι έχουμε μόνο τρία.

 

Ξέρατε ότι μπορούμε να καταλάβουμε πότε κάτι είναι κρύο ή ζεστό; Δε χρειάζεται να περάσουμε το χέρι πάνω από ένα καυτό μάτι, αν είμαστε σχετικά κοντά του διαισθανόμαστε ότι καίει.

peraapotis5aisthiseis1.JPG

Οι άντρες μπορούν να διαισθανθούν πότε μια γυναίκα έχει ωορρηξία (και άρα είναι πιο γόνιμη).  Είναι ένα ένστικτο που στην εποχή των σπηλαίων διασφάλιζε τη διαιώνιση του είδους και την επιβίωση του DNA του εκάστοτε ανθρώπου. Αυτό το εξελικτικό κατάλοιπο κάνει αυτόματα μια γυναίκα σε ωορρηξία πιο ελκυστική για τους άντρες. Ταυτόχρονα, τις μέρες της ωορρηξίας οι γυναίκες αντιλαμβάνονται αμεσότερα ένα πιθανό κίνδυνο!

 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαχωρίζει ένα ψεύτικο χαμόγελο από ένα αληθινό, ενώ κάποιοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ‘διαβάζουν’ τις εκφράσεις του προσώπου και να αντιλαμβάνονται πότε κάποιος λέει ψέματα! 

 

peraapotis5aisthiseis2.png

 

Έχετε προσέξει ότι όπου και να βρισκόμαστε, με όποια ταχύτητα ή προς όποια κατεύθυνση κι αν κινούμαστε κάπως καταφέρνουμε να σταθούμε όρθιοι; Αυτή είναι η αίσθηση της ισορροπίας!

 

peraapotis5aisthiseis3.png

 

Η όσφρηση ανοίγει τις πόρτες για μια άλλη αίσθηση: μυρίζοντας μια τροφή, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο παχυντική είναι!

 

Μια άλλη ικανότητα που έχουμε είναι να διαισθανόμαστε πού βρίσκονται τα μέλη του σώματός μας χωρίς να τα κοιτάζουμε!

 

Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, μπορούμε να διαισθανθούμε και τα μαγνητικά πεδία της γης, κάτι που μας βοηθά να προσανατολιζόμαστε στο χώρο!

 

Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε την αίσθηση του χρόνου: όχι μόνο αντιλαμβανόμαστε πόση ώρα διαρκεί κάτι, αλλά έχουμε την ικανότητα να επιταχύνουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία σε στιγμές πανικού, έτσι ώστε όλα να φαίνεται ότι συμβαίνουν σε αργή κίνηση!  

 

 

peraapotis5aisthiseis4.jpg

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://9gag.com/gag/aVQOZ7M 

Προτεινόμενα