Η κρυμμένη όαση της Αθήνας

Με την φύση ποτέ δεν τα πήγαινα πολύ καλά. Είμαι εξάλλου το κλασικό παιδί της πόλης.

 

Οπότε όταν έμαθα ότι η παρέα μου κανόνισε να πάμε στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο, δεν θα έλεγα ότι ενθουσιάστηκα. Σε τελική ανάλυση, το να δω μερικά παρτέρια με φυτά, δεν ακουγόταν και πολύ καλή ιδέα για να περάσω ένα Σάββατο. Παρόλα αυτά οι φίλοι μου επέμεναν ότι ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό. Οπότε, περισσότερο για να τους κάνω το χατήρι και λιγότερο επειδή τους πίστεψα, αποφάσισα να τους ακολουθήσω.

 

Καταρχάς η διαδρομή ήταν αρκετά γρήγορη καθώς μέσω Αττικής Οδού φτάσαμε πολύ γρήγορα στο πάρκο. Από την άλλη, η πρώτη εντύπωση που μου έδωσε ο χώρος, πριν μπω μέσα βέβαια, ήταν ότι εκείνη ενός απλού φυτωρίου. Εκ των υστέρων συνειδητοποιώ πόσο πολύ μπορεί να σε παραπλανούν οι πρώτες εντυπώσεις.

 

 

 

Το πρώτο που διαπίστωσα με το που πέρασα μέσα ήταν ότι το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο ΔΕΝ είναι πάρκο. Στην πραγματικότητα είναι ένα τεχνητό δάσος μέσα στον αστικό ιστό. Ή μάλλον κάτι πολύ περισσότερο από ένα δάσος. Είναι κατά κάποιο τρόπο, μια όαση. Μια όαση που, μέσω κηποτεχνικών εφαρμογών αλλά και των πιο πρόσφατων επιτευγμάτων της επιστήμης (υδροπονία, αεροπονία), σε αγκαλιάζει και καλεί να μάθεις τα μυστικά της.

 

Θα ήταν δύσκολο να περιγράψω εδώ κάθε κομμάτι του "ταξιδιού" που είχα στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο. Καταρχάς, προς έκπληξη μου, ήταν μια πολύ διδακτική εμπειρία. Έμαθα πράγματα για τα φυτά που ούτε φανταζόμουν. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τον χώρο επισκέπτονται και πολλά σχολεία προκειμένου οι μαθητές να έρθουν μάθουν, κυριολεκτικά από πρώτο χέρι, αμέτρητες πληροφορίες για την αυτοφυή χλωρίδα και την βιοποικιλότητα. Δεν είχα ιδέα για παράδειγμα ότι υπάρχουν φυτά που ονομάζονται Επίφυτα, και τα οποία αντί να φυτρώνουν στο χώμα, αναπτύσσονται πάνω σε κλαδιά και κορμούς άλλων δένδρων, χωρίς όμως να παρασιτούν. Είναι δηλαδή φυτά πάνω σε άλλα φυτά!

 

Βέβαια, κακά τα ψέμματα, κανείς μας δεν πήγε στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο για να μάθει, έστω πολύ ενδιαφέροντα, πράγματα. Πήγαμε για να περάσουμε καλά. Και από αυτή την άποψη μόνο δυσαρεστημένοι δεν μείναμε!

 

 

Πρώτα απ' όλα τα παιδιά ξετρελάθηκαν. Ειδικά το Δενδρόσπιτο της Μελίας ήταν γι' αυτά ένας πραγματικός μαγνήτης (και να πω την αμαρτία μου τα ζήλεψα). Το Δενδρόσπιτο της Μελίας είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από χοντρά καλάμια μπαμπού και ανεβαίνεις σ' αυτό με ανεμόσκαλα. Από εκεί μπορείς να αγναντέψεις όλο το πάρκο αλλά και να νιώσεις ότι, όπως μας είπε η ανιψιά μου η Έλενα, η Μελία σε αγκαλιάζει με τα κλαδιά της.

 

Θα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω τι μου άρεσε περισσότερο στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο. Την Συλλογή των Ορυκτών & Πετρωμάτων; Το κτιστό καθιστικό γύρω από το Πέτρινο Τραπέζι που κάναμε το πικ-νικ μας; Το Μανιταροτροφείο με τις διάφορες ποικιλίες βρώσιμων μανιταριών που έμοιαζαν να σε κοιτάνε σαν μικρά παιδικά κεφαλάκια που ξεπρόβαλαν από τον μισοσκότεινο χώρο όπου έπαιζαν κρυφτό; Ή μήπως τον Λιμνόκηπο και την Κυρά-Ελιά; Την πιο γέρικη ελιά της περιοχής και ίσως ολόκληρης της Αττικής. Όπως μάθαμε η ηλικία της ξεπερνά τους 10 αιώνες και ο κορμός της έχει περίμετρο 6,5 μέτρα.

 

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη όπως τους κινέζικους κήπους, τα διαφορετικά είδη μπαμπού και τους Μικρούς Κάκτους, που απευθύνονται σε φανατικούς του είδους, αποτελούν μία ξεχωριστή και πλούσια συλλογή του Πάρκου. Και πάλι όμως θα ήταν δύσκολο να αποδώσω την μαγεία που βίωσα. Ήταν να ένας περίπατος σε έναν άλλο διαφορετικό κόσμο. Βαδίζοντας στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο μου λύθηκε μια απορία που είχα από παιδί. Γιατί όλοι, μα πραγματικά όλοι, οι βασιλιάδες και οι αυτοκράτορες έφτιαχναν γύρω από τα παλάτια τους κήπους.

 

 

 

Το Πάρκο, αν και σιωπηρά, μου έδωσε την απάντηση: όσο και αν νιώθεις ότι είσαι άνθρωπος της πόλης, θα αναζητάς πάντοτε τη φύση. Και όταν θα έρχεσαι σε επαφή μαζί της αυτή θα σε ανταμείβει. Θα σε παίρνει από το χέρι και με ζεστή φωνή θα σου μαθαίνει τα μυστικά της. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εσύ είναι να της δώσεις αυτή την ευκαιρία. Και εκείνη δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ!

 

Αυτό τουλάχιστον βιώσαμε οι φίλοι μου και εγώ και αυτός μάλλον είναι ο λόγος που πλέον το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο θα είναι ένας από τους μόνιμους προορισμούς για τις αποδράσεις μας!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν την επίσκεψη σας καλό θα ήταν να πάρετε πρώτα ένα τηλέφωνο. Πολλές φορές στο Πάρκο πραγματοποιούνται διάφορες ολοήμερες εκδηλώσεις. Συνεπώς καλό θα ήταν να το γνωρίζετε πριν πάτε εκεί.

 

 

Αττικό Φυτωριακό Πάρκο
Παπαγιανοπούλου 294
Κίτσι, Κορωπί  19 400
Τηλ.: 210.96.54.194 - 210.96.54.402 - 210.96.54.962
http://www.attikofytoriakoparko.gr
Οδηγίες μετάβασης: https://www.google.gr/maps/place/%CE%8477174!4d23.8324652

Προτεινόμενα