Όσο ανοίγουν ταχυφαγεία ανοίγει και η όρεξη;;;;;

 

Εν μέρει ναι. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge (με επικεφαλής τον Thomas Burgoine), καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες κατοίκων του Cambridgeshire, κατέληξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα γρήγορου φαγητού έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι από όσους είναι απομακρυσμένοι από τέτοια μέρη.

 

 

Για τον Burgoine, δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο ‘παχύσαρκες’ περιοχές σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν μεγαλύτερο αριθμό ταχυφαγείων. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι είναι 48% πιο εκτεθειμένοι σε πρόχειρο φαγητό εν ώρα εργασίας: είναι λογικό ο εργαζόμενος να αναζητά μια γρήγορη και εύκολη λύση για το γεύμα του, άρα και οι αλυσίδες εστιατορίων φαστ φουντ απαντούν σε αυτή την ανάγκη (ζήτηση) με το να ανοίγουν υποκαταστήματα κοντά σε γραφεία και εταιρείες (προσφορά). 

fastfood1.jpg

Η υπερκατανάλωση φαγητού βέβαια, δεν οφείλεται μόνο στην υπερπροσφορά καταστημάτων φαστ φουντ, αλλά και σε παράγοντες όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση ή το οικογενειακό υπόβαθρο. Η έρευνα, συνυπολογίζοντας και αυτούς τους παράγοντες, συμπέρανε και πάλι ότι ένας μεγάλος αριθμός φαστφουντάδικων κοντά στο σπίτι ή την εργασία των ανθρώπων αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.    

fastfoodopt (1).jpg

Αν και αποδείχτηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο παχυσαρκίας και στα διαθέσιμα ταχυφαγεία, η σχέση δεν είναι αιτιακή. Δηλαδή τα ευρήματα της έρευνας δεν αποδεικνύουν ότι το ένα προκαλεί το άλλο και τούμπαλιν, αλλά ότι κάπως αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, ο Burgoine καταλήγει ότι η μείωση των φαστφουντάδικων στις γειτονιές, που προωθείται από κάποιες κυβερνήσεις του εξωτερικού, ναι μεν δε θα εξαλείψει από μόνη της την παχυσαρκία, αλλά ίσως αποτελεί σημαντικό κομμάτι της λύσης του προβλήματος.   

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/03/14/290122911/see-more-eat-more-the-geography-of-fast-food 

Προτεινόμενα