Ψάχνοντας την ευτυχία…

 

 

 

Από τι εξαρτάται τελικά η ευτυχία μας; Οι ερευνητές απαντούν, διαψεύδοντας και επιβεβαιώνοντας!

 

 

 

 

 

 

Τα λεφτά φέρνουν ευτυχία: Μύθος! Σαφώς οι άνθρωποι με σχετικά υψηλό εισόδημα δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι, αλλά η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή, αν αναλογιστούμε πόσο κεντρικό ρόλο δίνουμε στην οικονομική ευρωστία. Παράλληλα, οι πιο αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι άνθρωποι ζουν σε χώρες όπως η Νιγηρία, το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο. Εξάλλου, υποστηρίζεται ότι ο καταναλωτισμός είναι βασικό εμπόδιο στην ευτυχία! 

 

Τα παιδιά κοιτούν την ουσία: Αλήθεια! Η σημαντικότερη πηγή ευτυχίας για τα παιδιά είναι η οικογένεια και οι κοντινοί φίλοι!

640px-Colours_of_Happiness_3.jpg

Η υγεία είναι το σημαντικότερο: Αλήθεια! 20% των υγιών ανθρώπων δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από το μέσο όρο.

 

Εδώ στα νότια στο ζεστό κλίμα περνάμε καλά: Μύθος! Οι πιο ευτυχείς άνθρωποι εντοπίζονται στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Αυστραλία, ενώ μια μέση θερμοκρασία 13.7 βαθμών Κελσίου αποτελεί προϋπόθεση για μεγαλύτερη ευτυχία! Βέβαια καμία αξία δεν έχει το κλίμα αν καθόμαστε συνέχεια στο σπίτι! Μια 20λεπτη βόλτα έξω σε καλό καιρό βοηθά στην καλή διάθεση, διευρύνει τη σκέψη και δυναμώνει τη μνήμη!

sunset-13444_640.jpg

Καλός ύπνος=ευτυχία: Αλήθεια! Έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από το κανονικό τείνουν να ξεχνούν θετικές σκέψεις και να θυμούνται ευκολότερα τις αρνητικές.

ZZZ-oreiller__2_-NB.jpg

Η άσκηση φέρνει ευτυχία: Αλήθεια! Είναι αποδεδειγμένο ότι η φυσική άσκηση απελευθερώνει στον εγκέφαλο πρωτεΐνες και ενδορφίνες οι οποίες ευθύνονται για την καλή διάθεση. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, η άσκηση αποτελεί εξαιρετικό μέσο θεραπείας της κατάθλιψης: ασθενείς που έκαναν θεραπεία μόνο με φυσική άσκηση, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής!

Jogging_Woman_in_Grass.jpg

Υπάρχουν τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους: Αλήθεια! Πουλερικά, γαλακτοκομικά, ψαρικά και μπανάνες ενισχύουν τη δράση ουσιών που ανεβάζουν τη διάθεση, όπως της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

 

Θέλω την ησυχία μου: Μύθος! Φαίνεται ότι σημαντικές προϋποθέσεις της ευτυχίας είναι η αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα και οι κατά καιρούς εορτασμοί που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινότητας!

 

group-157476_640.png

Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα: Αλήθεια! Οι παντρεμένοι είναι 10% πιο χαρούμενοι από τους ανύπαντρους, ενώ ο ερχομός ενός παιδιού μειώνει την ευτυχία ελάχιστα έως καθόλου (σε σχέση με τις δυσκολίες που έχει-μόλις 0,24%).

file3881282444785.jpg

Σίγουρα δεν μπορούμε να επιτύχουμε το 100% της ευτυχίας (αν υπάρχει), αλλά στο χέρι μας είναι να αισθανθούμε χαρά μ’ αυτά που έχουμε και να κάνουμε μικρά καθημερινά πράματα για να ενισχύουμε τη διάθεσή μας! Αν σκεφτούμε και την πυραμίδα των ανθρώπινων αναγκών του Maslow διαπιστώνουμε ότι πράγματι, η ουσία της ευτυχίας βρίσκεται σε λίγα και ουσιαστικά πράγματα: ικανοποίηση βιολογικών αναγκών, ασφάλεια, σχέσεις, σεβασμό, σκοπό της ζωής.  

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/the-science-happiness.html

Προτεινόμενα