Το αστρικό ταξίδι του Voyager-1!

 

Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977 και ακόμα συνεχίζει τη διαστημική πορεία του. Βρίσκεται πλέον πιο μακριά από άλλο αντικείμενο που έχει στείλει ο άνθρωπος στο διάστημα! Θαυμάζοντας τη διαδρομή του και τα χρόνια που Voyager ήδη ταξιδεύει και θα ταξιδεύει, παρατηρήστε τις αποστάσεις και τις χρονικές αναλογίες … προσπαθήστε να συλλάβετε το μέγεθος και την έκταση του σύμπαντος…

 

 

Όπως είπαμε λοιπόν, στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, το Voyager-1 εκτοξεύεται στο διάστημα και προσπερνά γρήγορα το Voyager-2 , που είχε εκτοξευτεί δυο εβδομάδες νωρίτερα. Το Γενάρη του 1979, ξεκινά να φωτογραφίζει τον πλανήτη Δία και στις 5 Μαρτίου του ίδιου έτους, τον πλησιάζει στα 350 χιλιάδες χιλιόμετρα! Η σημαντικότερη ανακάλυψη του Voyager-1 ήταν ότι υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στη δορυφόρο του Δία, Ιώ.

Voyager02.jpg

Στις 12 Νοεμβρίου του 1980, το Voyager-1 περνά από τον πλανήτη Κρόνο. Τα βαρυτικά πεδία του Δία και του Κρόνου αυξάνουν την ταχύτητά του.

 

Το 1990, 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, το Voyager τραβά την περίφημη φωτογραφία όπου η Γη, ολόκληρος ο πλανήτης μας, φαίνεται μια μικρή μπλε κουκκίδα.

 

Στις 17 Φεβρουαρίου 1998, το Voyager-1 προσπερνά το διαστημόπλοιο Pioneer 10 και βρίσκεται πια και επίσημα πιο μακριά από όλους και όλα.

 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2004, το Voyager-1 προσπερνά την ακτίνα επίδρασης του ήλιου και βρίσκεται σε μια ζώνη που οι ηλιακοί άνεμοι δεν είναι τόσο εκρηκτικοί (για την ακρίβεια είναι πιο αργοί από την ταχύτητα του ήχου).

 

Τώρα, το Voyager-1 βρίσκεται 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και ταξιδεύει πιο γρήγορα από κάθε άλλο αεροσκάφος (60 χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα!).

 

Voyager01.jpg

 

Το 2017, το Voyager-1 αναμένεται να περάσει στη ζώνη της Ηλιόπαυσης, όπου θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη του Ήλιου και τη δύναμη των σωματιδίων που έρχονται από την επόμενη αστρική ζώνη.

 

Σε 40.000 χρόνια (!) το Voyager θα βρεθεί μόλις 1,6 έτη φωτός μακριά από αστέρι AC+793888, στο μακρινό αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης.

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://mashable.com/2014/03/17/voyager-1-timeline/

Προτεινόμενα