ΥΓΕΙΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Του Γιάννου Ευπραξιάδη Με αφορμή το άρθρο του διατροφολόγου κυρίου Ανδρέα Ζουρδού “Γιατί δεν είμαι χορτοφάγος” θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους τα επιχειρήματα που παρατίθενται δεν είναι ικανά να πείσουν κάποιον που θέλει να ακολουθήσει μια πιο υγιεινή και ταυτόχρονα πιο ηθική/συμπονετική αλλά και πιο φιλική…
Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι πλέον παχύσαρκο είναι οι αμυλούχες τροφές. Θεωρούν μάλιστα ότι αν αντικαταστήσουμε το άμυλο και την ζάχαρη με κρέας και αβγά το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί. Μάλιστα, η Dietary Guidelines Advisory Committee παραδέχτηκε…
Αν και δεν αποτελεί μυστικό με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, στην πραγματικότητα λίγοι το γνωρίζουν. Αναφερόμαστε φυσικά στη συχνή χρήση αντιβιοτικών ουσιών στην βιομηχανική (και όχι μόνο) κτηνοτροφία. Σύμφωνα με την έρευνα Global trends in antimicrobial use in food animals που δημοσιεύτηκε στo επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National…
Αν νομίζατε ότι το ψάρι είναι μια υγιεινή τροφή μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Όπως ήδη γνωρίζουμε άλλωστε, τα ψάρια που τρώμε είναι γεμάτα βαρέα μέταλλα. Μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο αλλά και άλλες βλαβερές ουσίες που βρίσκονται στο νερό της θάλασσας, καταλήγουν στο πιάτο μας. Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτά.…
Αν και οι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες δίαιτες, όπως η Atkins και η Paleo παραμένουν σχετικά δημοφιλείς, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τους αυξάνει όχι μόνο την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αλλά και διαβήτη. Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή γεροντολογίας Valter D. Longo, διευθυντή του…
Μια πολύ συχνή ερώτηση που ακούν τόσο οι vegetarians όσο και οι vegans είναι το αν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη. Ευτυχώς μπορούμε πλέον να απαντήσουμε μια και καλή στο ερώτημα αυτό λόγω μιας έρευνας που σύγκρινε το διατροφικό προφίλ συνολικά 71.751 ανθρώπων. Μάλιστα, η έρευνα δεν αφορούσε μόνο χορτοφάγους και παμφάγους.…
Υπεύθυνο είναι το σάκχαρο Neu5Gc που εντοπίζεται στο χοιρινό, μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο. Ο λόγος είναι το σάκχαρο Neu5Gc και ο τρόπος απορρόφησής του από τον…
Όπως επιβεβαιώνει και νέα έρευνα, η χορτοφαγική διατροφή προστατεύει από εγκεφαλικά αλλά και καρδιοπάθειες. Σε σύγκριση δηλαδή με όσους τρώνε τροφές ζωικής προέλευσης, οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να πεθάνουν από την καρδιά τους ή από εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους τρώνε κατά προτίμηση τροφές ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με μια…
Αρκετός κόσμος, ανάμεσα τους και πολλοί vegetarians, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά τις επιστημονικές μελέτες που αμφισβητούν τα οφέλη για τον οργανισμό και υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ο λόγος είναι η εσφαλμένη εντύπωση ότι το ασβέστιο του γάλακτος ενισχύει τον σκελετό μας. Είναι αλήθεια οτι το ασβέστιο…
Ο Dave Asprey, υπέρμαχος ενός υγιεινού τρόπου ζωής που ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες και την παραγωγικότητα και ο Andew Weil, γκουρού της ολιστικής ιατρικής επαναφέρουν στον προσκήνιο μια παλαιότερη τεχνική ‘ενίσχυσης’ του καφέ μας. Για να κάνετε τον καφέ σας πιο δυνατό και για να 'αντέχετε' ακόμα περισσότερο, απλά προσθέστε…

Προτεινόμενα