Print this page

Ασυνήθιστες διασταυρώσεις!

 

Στη γενετική, όταν μιλάμε για υβρίδιο εννοούμε έναν οργανισμό (φυτό ή ζώο) που είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης δύο διαφορετικών ειδών. Στην Ελλάδα, εκτός από διασταυρώσεις μεταξύ σκυλιών και γατών διαφορετικής ράτσας, δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει όταν δύο ανόμοια είδη ζευγαρώσουν. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν απολαύστε τα τερτίπια της φύσης και τους πειραματισμούς των γενετιστών!

 

Ο coywolf (κογιότ και λύκος) είναι ένα πολύ διαδεδομένο υβρίδιο στη Β. Αμερική, αφού πολύ συχνά στη φύση τα κογιότ ζευγαρώνουν με τους λύκους. Ο coywolf ζει σε αγέλες όπως οι λύκοι και, όπως το κογιότ, δε φοβάται τόσο τους ανθρώπους. 

Coywolf_hybrids.jpg

 

Τα ζεβροειδή υβρίδια προκύπτουν από ζευγάρωμα (συνήθως αρσενικής) ζέβρας με άλογο, γάιδαρο ή πόνι. Το μικρό μοιάζει με το ζώο που ζευγάρωσε η ζέβρα, αλλά σε κάποια σημεία του σώματός του φέρει τις γνωστές χαρακτηριστικές ρίγες. Τα ζεβροειδή υβρίδια, που αποκαλούνται ‘ζεβράλογα’ (zorse:zebra+horse) ή ζεβρογαϊδούρια (zonkey : zebra+donkey) συνήθως γεννιούνται με νανισμό και είναι στείρα. 

diastavrwseiszorse.jpg

 

Ένα σπανιότατο υβρίδιο είναι το φαλαινοδέλφινο (wholphin). Συγκεκριμένα, το φαλαινοδέλφινο προκύπτει όταν μια αρσενική ψευδόρκα ζευγαρώσει με ένα θηλυκό ρινοδέλφινο.

 

wholphin.jpg

 

 

Η λίγρη (liger) είναι το υβρίδιο μιας θηλυκής τίγρης κι ενός αρσενικού λιονταριού. Δεδομένου ότι τίγρεις και λιοντάρια δε συνυπάρχουν στη φύση, αφού ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, η λίγρης προκύπτει μόνο από λιοντάρια και τίγρεις σε αιχμαλωσία. Οι λίγρεις έχουν στο σώμα τους αχνές ρίγες και είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τους γονείς τους . Απολαμβάνουν το κολύμπι όπως οι τίγρεις και είναι κοινωνικές όπως τα λιοντάρια. 

diastavrwseisliger.jpg

Το πανέμορφο παπαγαλόψαρο είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης δύο διαφορετικών ειδών κιχλίδων. Το υβρίδιο δημιουργήθηκε στην Ταϊβάν τη δεκαετία του 1980. Το παπαγαλόψαρο φτάνει τα 20 εκατοστά και μπορεί να ζήσει πάνω από 10 χρόνια. Ωστόσο, επειδή τα παπαγαλόψαρα έχουν ανατομικές ανωμαλίες (π.χ. το στόμα τους είναι ουσιαστικά μια κάθετη σχισμή επομένως τα ψαράκια δυσκολεύονται να φάνε), ένα τμήμα της κοινής γνώμης δε θεωρεί πια δεοντολογική τη συνέχιση της εκτροφής τους.

diastavrwseisparrotfish.jpg

 

Το dzo (αρσενικό) ή dzomo(θηλυκό) είναι το υβρίδιο γιακ και οικόσιτης αγελάδας. Η εκτροφή του ξεκίνησε στο Θιβέτ και τη Μογγολία. Το dzo είναι μεγαλύτερο από τους γονείς του και παράγει περισσότερο γάλα και κρέας. Τα dzomo (θηλυκά υβρίδια) μπορούν να αναπαραχθούν και γεννούν είτε γιακ είτε αγελάδες, ενώ τα dzo (τα αρσενικά υβρίδια) είναι στείρα.  

dzo2.jpg

 

Οι πολικές αρκούδες και οι αρκούδες γκρίζλι δεν είναι πολύ φίλοι, ίσα ίσα προτιμούν να είναι μακριά κι αγαπημένοι. Όμως οι συνθήκες αιχμαλωσίας και δυστυχώς, το λιώσιμο των πάγων (που οδήγησε την πολική αρκούδα στα νότια) πιθανώς έφεραν αυτά τα είδη πιο κοντά. Έτσι, από τη δεκαετία του ’60 προέκυψε το σπανιότατο υβρίδιο της πολικής-γκρίζλι αρκούδας.  

diastavrwseisbear.jpg

 

Η νεότερη ράτσα γάτας (2001) είναι η γάτα σαβάνας, μια διασταύρωση οικόσιτης γάτας με ένα είδος αφρικανικής αγριόγατας. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι βούλες ή κηλίδες στο τρίχωμά τους οι οποίες υπάρχουν σε κάθε γάτα, άσχετα με το χρώμα της οικόσιτης γάτας που συμμετείχε στο ζευγάρωμα. Οι γάτες σαβάνας είναι φιλικές, κοινωνικές και πολύ αφοσιωμένες στους ιδιοκτήτες τους.  

cat.jpg

 

Βραζιλία, δεκαετία του ’50: ο βιολόγος Warwick Kerr πειραματιζόταν με διασταυρώσεις ευρωπαϊκών και αφρικανικών μελισσών, προκειμένου να δημιουργήσει ένα είδος που θα επιβίωνε στα τροπικά κλίματα. Οι 26 γόνοι δραπέτευσαν, απλώθηκαν στη φύση και ζευγάρωσαν με μέλισσες της κεντρικής Αμερικής. Το αποτέλεσμα αυτής της αλληλουχίας διασταυρώσεων και γεγονότων είναι οι γνωστές μέλισσες δολοφόνοι. Οι μέλισσες αυτές μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Είναι επιθετικές και δε διστάζουν να επιτεθούν σε όποιον τις απειλήσει.  

diastavrwseisbee.jpg

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://facts.fm/animal-hybrids/