Print this page

Ο μονόκερος της Αρκτικής!

 

Το ναρβάλ είναι ένα είδος φάλαινας που ζει στην Αρκτική και ξεχωρίζει λόγω του μεγάλου ελικοειδούς χαυλιόδοντά του. Κατά τους περασμένους αιώνες, ο χαυλιόδοντας αυτός θεωρούνταν τόσο πολύτιμος που μόνο γαλαζοαίματοι είχαν δικαίωμα να τον έχουν! Χαρακτηριστικά, το 16ο αιώνα ένας χαυλιόδοντας αξίας 10.000 αγγλικών λιρών δόθηκε σαν δώρο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Ο χαυλιόδοντας του ναρβάλ είναι στην πραγματικότητα ένα προτεταμένο μπροστινό δόντι που προεξέχει από το άνω χείλος του και μπορεί να φτάσει ως τα 3 μέτρα! Μεγαλώνει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των ναρβάλ και σταδιακά παίρνει μια κλίση προς τα αριστερά. Αν και είναι δόντι, διαφέρει από τα δόντια που ξέρουμε. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Martin Nweeia, καθηγητή οδοντιατρικής στο πανεπιστήμιο του Harvard, το εξωτερικό του δοντιού είναι σχετικά εύκαμπτο ενώ το εσωτερικό πιο συμπαγές. Αυτό επιτρέπει στο δόντι να λυγίζει χωρίς να σπάει. Αν ένα τόσο μακρύ δόντι ήταν πολύ σκληρό εξωτερικά, τα πράματα για το ναρβάλ θα ήταν μάλλον δύσκολα.  

126.jpg

Τι εξυπηρετεί το δόντι αυτό; Έχει κατά καιρούς υποστηριχτεί ότι τα ναρβάλ είτε το χρησιμοποιούν ως όπλο, είτε για να προσελκύσουν σύντροφο ή για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους. Καμία όμως από αυτές τις θεωρίες δεν έχει αποδειχτεί.

 

Ο Nweeia και η ομάδα του διερεύνησαν την πιθανότητα το δόντι να λειτουργεί ως αισθητήρας για το περιβάλλον και φάνηκε η θεωρία τους να επιβεβαιώνεται: το δόντι των ναρβάλ «πιάνει» διαφορές στη θερμοκρασία και την αλμυρότητα του νερού, στέλνοντας στον εγκέφαλο το μήνυμα. Το ότι ο χαυλιόδοντας παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα αρσενικά ναρβάλ και μόλις στο 15% των θηλυκών φαίνεται όμως να μπερδεύει τους επιστήμονες. Αν ο χαυλιόδοντας εξυπηρετεί στην επεξεργασία των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων, γιατί να μην τον έχουν και τα θηλυκά; Μήπως τελικά το μακρύ δόντι εξυπηρετεί στην εγκαθίδρυση κυριαρχίας μεταξύ των αρσενικών και στην προσέλκυση συντρόφων;  

sea_unicorn06.jpg

Επίσης, το δέρμα των ναρβάλ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αποτελεί κύριο στοιχείο της διατροφής των Εσκιμώων.

 

Αντίθετα με τις ‘συγγενείς’ τους φάλαινες beluga, τα ναρβάλ δεν μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Όσα αιχμαλωτίστηκαν τις  δεκαετίες του ’60 και του ’70 πέθαναν μέσα σε λίγους μήνες.    

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://mentalfloss.com/article/55994/7-fascinating-facts-about-narwhals