Print this page

Γιατί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

 

 

Υπεύθυνο είναι το σάκχαρο Neu5Gc που εντοπίζεται στο χοιρινό, μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο. Ο λόγος είναι το σάκχαρο Neu5Gc και ο τρόπος απορρόφησής του από τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

 

 

Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την διαδεδομένη αντίληψη ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την κατανάλωση κρέατος προέρχεται από καρκινογόνες χημικές ουσίες που παράγονται από το ψήσιμο στη σχάρα.  

meat05.jpg

Αντ' αυτού, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν κόκκινο κρεας, το σάκχαρο Neu5Gc που αυτό περιέχει απορροφάται πλήρως από τους ιστούς τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται τότε στην εν λόγω ουσία, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή των ιστών και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

 

Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε επίσης να συμβεί όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πλήρες γάλα, ορισμένα τυριά και το χαβιάρι, το οποίο αποτελείται από αυγά ψαριού (τα ψάρια μπορούν να παράγουν Neu5Gc, αλλά το αποθηκεύουν στα αυγά τους και όχι στη σάρκα τους).

meat06.jpg

Ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ Ajit Varki, σχολίασε οτι φαινόμενο Neu5Gc δεν έχει παρατηρηθεί ξανά.

 

"Στην προκειμένη περίπτωση, το ξένο αυτό σάκχαρο λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος. Γίνεται μέρος των κυττάρων του οργανισμού σας", αναφέρει και προσθέτει: "Όταν κάποιος έχει αλλεργικη αντιδραση σε ένα φυστίκι ή κάποια άλλη αλλεργιογόνο ουσία, αντιδρά σε κάτι ξένο. Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα στο οποίο προσλαμβάνουμε κάτι που είναι μεν ξένο αλλά έχει ενσωματωθεί πλήρως στον οργανισμό μας παρά το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα το αναγνωρίζει".

 

Προγενέστερες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με διάφορους καρκίνους, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Σύμφωνα με τον Varki, το Neu5Gc παίζει το ρόλο της βενζίνης στη φωτιά - ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν φαίνεται να είναι η βασική αιτία της νόσου. 

meat07.jpg

Η ερευνητικη ομάδα του Varki τάισε το σάκχαρο Neu5Gc σε δύο ομάδες ποντικών - μία που είχε το σακχαρο Neu5Gc στον οργανισμό της και μια άλλη που ήταν γενετικά τροποποιημένη ώστε να μην το έχει, μιμούμενη με τον τρόπο αυτό την ανθρώπινη βιολογία.

 

Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια - αυτά δηλαδή που είχαν βιολογία αντίστοιχη με εκείνη του ανθρώπου σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στο Neu5Gc - παρουσίασαν 5 φορές περισσότερους καρκίνους σε σχέση με την άλλη ομάδα τρωκτικών.

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.pnas.org/content/112/2/542.abstract.

Related items