Print this page

Πώς να τρώτε περισσότερα λαχανικά!

Οι δίαιτες μπορεί να περιορίζουν όλα τα γευστικά –και παχυντικά- εδέσματα ωστόσο μας επιτρέπουν να τρώμε απεριόριστα λαχανικά. Κανείς όμως δε φαίνεται να απολαμβάνει αυτή την ελευθερία… Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή έχουμε ταυτίσει τα λαχανικά με τη δίαιτα και τα θεωρούμε λίγο πολύ ‘ξενέρωτα’ τρόφιμα. Τα λαχανικά όμως μπορούν πραγματικά να απογειώσουν γευστικά τα πιάτα σας και να ενταχτούν στην καθημερινή σας διατροφή χωρίς να νιώθετε ότι κάνετε καταναγκαστικά έργα.

 

 

Βάλτε τα ολόκληρα ή σε χοντρά κομμάτια στις σούπες σας. Γιατί σούπα χωρίς καρότο και κρεμμύδι δε γίνεται! Ανάλογα με τη σούπα, ‘παίξτε’ με το σέλινο, την πατάτα, ακόμα και το πράσο και κάντε αξεπέραστες σούπες! Με ένα θερμομίξερ, μπορείτε να πολτοποιήσετε τη σούπα και να είναι βελουτέ σε υφή! 

prostheste-laxanika0.jpg

Ψιλοκόψτε λαχανικά στις σάλτσες σας! Έχετε δοκιμάσει την κλασική κόκκινη σάλτσα με λίγο τριμμένο καρότο ή κολοκύθι; Πόσο λαχταριστή είναι μια μεσογειακή μακαρονάδα με σάλτσα από ψιλοκομμένες μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και ντομάτες;

prostheste-laxanika02.jpg

‘Κρύψτε’ τα λαχανικά στα σάντουιτς: Εκτός από τη ντομάτα, και άλλα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το αγγούρι και το πολύ ψιλοκομμένο καρότο δροσίζουν και ενυδατώνουν το ψωμί.

 

Μην τα ξεχνάτε στις ομελέτες σας. Λαχανικά όπως το σπανάκι και οι πιπεριές δίνουν άλλη αίγλη!

 

Δημιουργήστε στο αποχυμωτή τα δικά σας smoothies λαχανικών: το ωμό σπανάκι και τα ωμά παντζάρια είναι ό,τι πρέπει για τους χυμούς σας. Γενικά πειραματιστείτε και βρείτε το χυμό που σας ταιριάζει. Στα smoothies λαχανικών βέβαια είθισται να προσθέτουμε και φρούτα!

 

Χρησιμοποιήστε τα σαν σνακ… Μπορεί όταν έχετε αυτές τις απογευματινές λιγούρες να επιθυμείτε  διακαώς κάτι παχυντικό, αλλά αν φάτε ωμά 1 αγγουράκι ή 2 ωμά καρότα, θα έχετε πολλαπλά οφέλη: θα σβήσετε το αίσθημα της πείνας, θα ενυδατώσετε και θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας.

 

Αξιοποιήστε όσα λαχανικά σας περισσεύουν (ό,τι λαχανικά κι αν είναι) φτιάχνοντας ένα ζωμό. Απλά σιγοβράστε τα για λίγες ώρες. Ο ζωμός διατηρείται κάποιες μέρες στο ψυγείο και κάποιο καιρό στην κατάψυξη (μπορείτε να το βάλετε σε παγοθήκες για να είναι μοιρασμένος σε μερίδες) και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε όλα μα όλα τα φαγητά σας.

prostheste-laxanika03.jpg

Και φυσικά....τρώτε άφθονες σαλάτες! ‘Ζωντανέψτε’ τη σαλάτα σας και κάντε την απολαυστική με ξίδι μπαλσάμικο, μέλι, μουστάρδα, ξηρούς καρπούς, φρέσκα μυρωδικά και ό, τι άλλο σας έρθει! 

prostheste-laxanika01.jpg

Κάντε μια βόλτα στις λαϊκές, σταματήστε στους πλανόδιους παραγωγούς, επισκεφτείτε τα οπωροπωλεία της γειτονιάς. Δείτε τα χρώματα, τα σχήματα και την ποικιλία των λαχανικών… αγαπήστε τα και βάλτε τα στη διατροφή σας! 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://paleo.com.au/2014/02/18-ways-get-veggies-diet