Print this page

Οι αρουραίοι που κάνουν το πιο επικίνδυνο επάγγελμα του κόσμου

 

Σχεδόν όλοι αντιπαθούμε τους αρουραίους. Κάνουμε ότι μπορούμε για να απαλλαγούμε από τα τρωκτικά αυτά με ποντικοφάρμακα και επιχειρήσεις μυοκτονίας. Όμως, όσο και αν έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου ως κάτι επιζήμιο, οι αρουραίοι μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμοι για τον άνθρωπο.

 

 

Όχι μόνο μέσω πειραμάτων βέβαια αλλά και σε άλλους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αρουραίοι που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν νάρκες.

rats7.jpg

Σε διάφορες περιοχές που είτε είναι σε εμπόλεμη κατάσταση ή μόλις έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες, υπάρχει μεγάλος αριθμός από επίγειες νάρκες. Νάρκες που τραυματίζουν και σκοτώνουν καθημερινά αμέτρητους ανθρώπους.

rats4.jpg

Δυστυχώς ο εντοπισμός και η απομάκρυνση τους είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Για τους ανθρώπους τουλάχιστον. Γιατί οι αρουραίοι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από εμάς.

rats1.jpg

Φυσικά πρέπει να έχει προηγηθεί η σχετική επένδυση. Αλλά γι' αυτό αναλαμβάνει η ολλανδική οργάνωση APOPO (Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling) που εξειδικεύεται στην εξουδετέρωση ναρκών κατά προσωπικού.

rats8.jpg

Λόγω του μικρού βάρους τους οι αρουραίοι δεν ενεργοποιούν τις νάρκες. Αλλά η οξεία όσφρηση τους και η νοημοσύνη τους τους επιτρέπει να τις εντοπίζουν πολύ εύκολα. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι μπορούν να "καθαρίσουν" μια έκταση 200τμ μέσα σε 20 λεπτά. Αν μια ομάδα ανθρώπων προσπαθούσε να κάνει το ίδιο με ανιχνευτές μετάλλου, θα χρειαζόταν τουλάχιστον 5 ημέρες.

rats2.jpg

Όπως ήδη είπαμε, λόγω του μικρού τους βάρους οι αρουραίοι δεν ενεργοποιούν τις νάρκες και δεν κινδυνεύουν από αυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο θάνατο ή τραυματισμό τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Επιπλέον η εκπαίδευση τους γίνεται με ήπιο τρόπο που δεν τους κάνει να υποφέρουν ή να ταλαιπωρούνται.

rats5.jpg

Μέχρι τώρα οι αρουραίοι της  APOPO έχουν εντοπίσει περισσότερες από 9.000 νάρκες και βόμβες σε Μοζαμβίκη και Τανζανία. Επιπλέον έχουν βρει και αμέτρητα όπλα και εκρηκτικά που ήταν θαμμένα στο έδαφος. Αν και οι αρουραίοι κανονικά ζουν μέχρι οκτώ χρόνια, η οργάνωση τους "συνταξιοδοτεί" στα 6.

rats3.jpg

Το υπόλοιπο της ζωής τους το περνάνε παρέα με τα μέλη των ομάδων στις οποίες "εργάστηκαν" τρώγοντας μπανάνες, αβοκάντο και διάφορες άλλες λιχουδιές για αρουραίους!

 

 

 

 {fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://thechive.com/2015/05/25/rats-in-africa-are-saving-tons-of-lives-in-the-most-badass-way-possible-10-photos/