Print this page

Πράματα που δεν ξέρετε για το διάστημα!

 

 

 

Aς γνωρίσουμε μαζί κάποιες από τις άγνωστες πτυχές του σύμπαντος!

 

 

 

 

 

Το να ‘μετρήσουμε τα αστέρια’ δεν είναι τόσο εύκολο,  αφού θα μας έπαιρνε 3.000 χρόνια να μετρήσουμε τα αστέρια μόνο του δικού μας γαλαξία!

 

Ο Ήλιος καταλαμβάνει σε έκταση το 98% της μάζας του ηλιακού μας συστήματος και είναι 1,3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από τη Γη! Στην επιφάνειά του η θερμοκρασία είναι 6000 βαθμούς Κελσίου ενώ στο εσωτερικό του φτάνει τους 15 εκατομμύρια βαθμούς!

pragmata-diastima02.jpg

Θα κερδίσουμε λίγο χαμένο χρόνο! Κάθε χρόνο, η Σελήνη απομακρύνεται 3,8 εκατοστά από τη Γη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και η Γη να επιβραδύνει την κίνησή της, κάτι που σημαίνει ότι σε 100 χρόνια από τώρα, η μέρα θα είναι 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερη!

 

Η ζωή στη Δία κινείται με γοργούς ρυθμούς. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, περιστρέφεται τόσο γρήγορα που μια μέρα του διαρκεί μόλις 9 ώρες και 55 λεπτά.

 

Ο Ποσειδώνας, ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, είναι και ο πιο ελαφρύς. Είναι τόσο αραιός, που θα μπορούσε να επιπλεύσει στην επιφάνεια της θάλασσας!

pragmata-diastima04.jpg

Το να μας χτυπήσει αστεροειδής και να καταστραφεί ο πλανήτης, δεν είναι κάτι τόσο απλό. Από τα 20 εκατομμύρια ορατών αστεροειδών, μόλις 1-2 καταλήγουν καθημερινά στην Γη. Και οι εν λόγω αστεροειδείς είναι εντελώς ακίνδυνοι. Οι επικίνδυνοι αστεροειδείς χτυπούν τον πλανήτη κάθε 100.000 χρόνια! Βέβαια το "κάθε 100.000 χρόνια" δεν σημαίνει απαραίτητα σε 100.000 χρόνια. Θα μπορούσε να συμβεί και αύριο...

pragmata-diastima03.jpg

Η μαύρη τρύπα καταπίνει ακόμα και το φως γι’ αυτό και δεν φαίνεται, ωστόσο δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πολλοί νομίζουν. Μπορεί να ρουφήξει πράματα που βρίσκονται στο διάβα της, αλλά δεν μπορεί να καταπιεί ολόκληρο το σύμπαν, όπως κάποιοι κινδυνολογούν. Χώρια που η κοντινότερη σε εμάς μαύρη τρύπα βρίσκεται 8.000 έτη φωτός μακριά!

 

Το Σινικό Τείχος δεν είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή που φαίνεται από το διάστημα. Στην πραγματικότητα δεν φαίνεται καν από το διάστημα με γυμνό μάτι. Πρόκειται δηλαδή για μύθο. Παρόλα αυτά αεροδρόμια, λεωφόροι, φράγματα, πυραμίδες και πράγματα που κάνουν χρωματική αντίθεση με το έδαφος φαίνονται εξίσου και περισσότερο απ’ ό,τι το Σινικό Τείχος αν κάποιος χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα όργανα...

 

Αν ένας άνθρωπος βρεθεί στο διάστημα χωρίς προστατευτική στολή, ο θάνατος θα είναι δεδομένος και αναπόφευκτος: ανυπαρξία οξυγόνου και ατμοσφαιρικής πίεσης, εξάτμιση της υγρασίας από όλα τα μέρη του σώματος (δεδομένου ότι αποτελούμαστε κυρίως από νερό, δε θα μείνει και τίποτα), σοβαρά εγκαύματα αν έρθουμε σε επαφή με οποιαδήποτε ακτινοβολία, θέλετε κι άλλα;

pragmata-diastima01.jpg

Αν φέρουμε σε επαφή δύο καθαρές και επίπεδες επιφάνειες φτιαγμένες από το ίδιο μέταλλο, αυτές θα ενοποιηθούν αμέσως σε ένα ενιαίο αντικείμενο.

 

Οι αστροναύτες δεν μπορούν να ρευτούν! Λόγω της πολύ μικρής βαρύτητας, τα αέρια του στομάχου δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα υγρά.

 

Στο σύμπαν, τέλος, επικρατεί απόλυτη ησυχία, αφού δεν υπάρχει αέρας για να μεταφέρει τον ήχο…

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.facts.fm/outerspace