Print this page

Ο καφές μάθημα στο πανεπιστήμιο!

 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι γνώστες του καλού καφέ. Πόσοι όμως μπορούν να το αποδείξουν; Το πρωτοπόρο πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, έχοντας ήδη εισαγάγει μαθήματα παρασκευής κρασιού και μπίρας, προχωρά στο επόμενο βήμα, προσφέροντας στους φοιτητές μαθήματα καφέ!

 

 

 

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο καθηγητές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών διοργάνωσαν ένα σεμιναριακού τύπου μάθημα με τίτλο ‘Σχεδιασμός καφέ’, θέλοντας να εξοικειώσουν τους φοιτητές με τις έννοιες της χημικής μηχανικής, μέσα από την παρουσίαση του τρόπου παρασκευής της τέλειας κούπας καφέ. Η συμμετοχή στο μάθημα ήταν, φυσικά, πολύ μεγάλη.

98.jpg

Ένας από τους καθηγητές του εν λόγω μαθήματος, ο Bill Ristenpart τονίζει ότι υπάρχουν πάνω από 1000 μόρια που ευθύνονται για τη μοναδική γεύση του καφέ και σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Τροφίμων και Υγείας του πανεπιστημίου,  J. Bruce German, η ακαδημαϊκή έρευνα πάνω στον καφέ και τις ιδανικές τεχνικές παρασκευής του είναι ελλιπέστατη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πόσος καφές καταναλώνεται καθημερινά σε όλο τον πλανήτη. Για να καλυφθεί λοιπόν αυτό το κενό, το πανεπιστήμιο εγκαινίασε τη λειτουργία ενός Κέντρου Καφέ, το οποίο διοργανώνει ημερίδες και σεμινάρια σχετικά με τον καφέ.

144.jpg

Στο πιο πρόσφατο συνέδριο του Κέντρου Καφέ παρουσιάστηκε μια σειρά μαθημάτων καφέ που μπορούν να επιλέγουν οι φοιτητές. Δεν αποκλείεται φυσικά αυτή η σειρά μαθημάτων να επεκταθεί και να εξελιχθεί σε ένα ανεξάρτητο Τμήμα Καφέ! Ας μην ξεχνάμε ότι και το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας διεξάγει έρευνες πάνω στο ρόλο του καφέ στην αγροτική παραγωγή.

 

Σε λίγα χρόνια λοιπόν, όταν κάποιος το παίζει ειδήμων στον καφέ, θα μπορούμε να τον ρωτήσουμε «Από πού πήρες το πτυχίο σου είπαμε;»! 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/03/13/289621782/a-major-in-coffee-uc-davis-might-be-brewing-one-up