Print this page

Θαυμάστε τα πιο μαγευτικά σπήλαια στον κόσμο!

 

Άσχετα με την εποχή, πάντα υπάρχει χρόνος για ένα ταξιδάκι. Έστω και με τη φαντασία μας. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να περιπλανηθούμε στα πιο όμορφα σπήλαια του πλανήτη. Δεν είναι βέβαια όλα ανοιχτά για το κοινό αλλά οι εξερευνητές και οι φωτογράφοι που τα επισκέπτονται μας μεταφέρουν νοερά ακόμα και στα 'απαγορευμένα' για τους κοινούς θνητούς σπήλαια. Ξεκινάμε λοιπόν…

 

 

Son Doong Cave, Βιετνάμ 

Spilaia-SonDoongCave.jpg

Το Son Doong Cave στο Βιετνάμ, είναι το μεγαλύτερο γνωστό μέχρι σήμερα σπήλαιο στον κόσμο. Έχει περίπου 9 χιλιόμετρα μήκος, 200 μέτρα πλάτος και 150 μέτρα ύψος. Είναι τόσο μεγάλο ώστε χωράει ολόκληρη ζούγκλα, πελώριους σταλαγμίτες και τροπικές παραλίες με λευκή άμμο. Διαθέτει το δικό του κλίμα και οικοσύστημα, καθώς και είδη ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

 

Σπηλιές από πάγο κοντά στο ηφαίστειο Mutnovsky, Ρωσία  

Spilaia-Mutnovsky.jpg

Ο σχηματισμός σπηλιών πάγου είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους παγετώνες γύρω από το ηφαίστειο Mutnovsky στη Ρωσία. Κάποιες από αυτές δημιουργούνται από ανοίγματα που απελευθερώνουν ηφαιστειακή θερμότητα και αέρια που ονομάζονται ατμίδες.

 

Vatnajokull Glacier Cave, Ισλανδία 

Spilaia-Vatnajokull.jpg

Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στην Ισλανδία και συγκεκριμένα στον παγετώνα Vatnajokull, έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ευρώπης. Σπήλαια όπως αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους επισκέπτες, επειδή οι παγετώνες συνεχώς σπάνε και λιώνουν.

 

Σπήλαια Μπατού, Μαλαισία 

Spilaia-batu.jpg

Άγγλοι και Κινέζοι έποικοι, καθώς και οι αυτόχθονες Τεμουάν χρησιμοποιούσαν για χρόνια τα σπήλαια Μπατού στη Μαλαισία. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν το γκουανό των νυχτερίδων (κοπριά από μείγμα αποσυντεθειμένων περιττωμάτων και πτωμάτων νυχτερίδων) για γεωργικούς σκοπούς. Σήμερα το σπήλαιο είναι γεμάτο αγάλματα και είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.

 

Σπήλαιο Algarve, Πορτογαλία

Spilaia-Algarve.jpg

Η περιοχή του Algarve στην Πορτογαλία, όπου βρίσκεται αυτό το σπήλαιο είναι επιρρεπής σε παλίρροιες με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο σπήλαιο να είναι εφικτή μόνο από θαλάσσης.

 

Glowworms Cave, Νέα Ζηλανδία 

Spilaia-Glowworm.jpg

Το σπήλαιο Waitomo Glowworm βρίσκεται στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και είναι γνωστό για τα παράξενα σκουλήκια που ζουν στο εσωτερικό του. Τα μοναδικά αυτά πλάσματα ονομάζονται Arachnocampa Luminosa. Κρέμονται από την οροφή της σπηλιάς και εκπέμπουν φως για να προσελκύσουν το θήραμα τους. Όσο πιο πεινασμένα είναι, τόσο περισσότερο φως εκπέμπει το σώμα τους.

 

Tham Lod Cave, Ταϊλάνδη 


Spilaia-tham.jpg

Ένας ολόκληρος ποταμός, ο Nam Lang, διασχίζει το σπήλαιο Tham Lod στη βόρεια Ταϊλάνδη. Το σπήλαιο είναι γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες και στο εσωτερικό του κατοικούν εκατοντάδες πετροχελίδονα του Ειρηνικού που έχουν προσαρμοστεί ώστε να ζουν ένα μέρος της ζωής τους σε σπηλιά.

 

Σπήλαιο Kyaut Sae, Μιανμάρ  

Spilaia-Kyaut.jpg

Αυτό το μαρμάρινο και γενικά άγνωστο στο ευρύ κοινό σπήλαιο φιλοξενεί στην είσοδό του έναν βουδιστικό ναό όπου οι μοναχοί μπορούν να διαλογίζονται.

 

Antelope Canyon, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 

Spilaia-Antelope.jpg

Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στην γη των Ινδιάνων Ναβάχο και θυμίζει περισσότερο ψευδαίσθηση ή πίνακα ζωγραφικής παρά φυσικό τοπίο! Το φαράγγι 'λαξεύτηκε' στους βράχους λόγω συνεχών δυνατών ανέμων και ξαφνικών πλημμυρών. Το αποτέλεσμα ήταν αυτά τα απαλά και κάπως 'ρευστά' τοιχώματα. Κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων της ερήμου, βροχές που έχουν πέσει μίλια μακριά προκαλούν επικίνδυνες ξαφνικές πλημμύρες και έχουν κοστίσει την ζωή σε αρκετούς απρόσεκτους τουρίστες.

 

Phraya Nakhon Cave, Ταϊλάνδη   

Spilaia-Phraya.jpg

Κρυμμένο βαθιά μέσα στο Εθνικό Πάρκο Khao Sam Roi Yot της Ταϊλάνδης, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Μπανγκόκ, βρίσκεται το σπήλαιο Phraya Nakon, ένα από τα πιο διάσημα σπήλαια της χώρας και πολύ δημοφιλές στους βασιλιάδες, λόγω του φωτός που 'τρυπώνει' από τμήματα της οροφής που κατέρρευσαν. Το σπήλαιο επίσης ξεχωρίζει χάρη σε μια ξύλινη κατασκευή, το Kuha Karuhas, που κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Chulalongkorn (Rama V) τη δεκαετία του 1890, προς τιμήν της επίσκεψής του στο σπήλαιο.

 

Σπήλαιο Ellison, ΗΠΑ

Spilaia-Ellison.jpg

Αναρρίχηση στα απότομα τοιχώματά του για τους λάτρεις του σπορ αλλά και τους σπηλαιολόγους προσφέρει το σπήλαιο Ellison στη Georgia των ΗΠΑ.

 

Σπήλαιο Reed Flute, Κίνα

Spilaia-ReedFlute.jpg

Προορισμός τουριστών για 1200 χρόνια τουλάχιστον είναι το σπήλαιο Reed Flute στο Guangxi, το οποίο πήρε το όνομά του από τα πολυάριθμα καλάμια που φυτρώνουν στην είσοδο του. Στο εσωτερικό του κρύβονται εκατοντάδες σταλαγμίτες και σταλακτίτες σε εντυπωσιακά σχήματα.

 

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και βρίσκεται στον Καραβόμυλο, λίγο έξω από τη Σάμη της Κεφαλλονιάς. Στο εσωτερικό της έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της οροφής, προσφέροντας ένα συναρπαστικό θέαμα. Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του θεού Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. 

Spilaia-melissani.jpg

Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η βοσκοπούλα Μελισσάνθη έχασε ένα πρόβατο και καθώς προσπαθούσε να το βρει, σκόνταψε και έπεσε μέσα στη λίμνη. Όποιος και αν είναι ο μύθος που συνδέει το σπήλαιο, οι εικόνες από το εσωτερικό του είναι κάτι περισσότερο από μαγευτικές…   

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγές: http://www.boredpanda.com/amazing-caves/
http://www.dinfo.gr/i-ypogeia-limni-tis-melissanis/