Print this page

Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης εμπιστεύονται περισσότερο;

 

Οι ερευνητές Carl και Billari (2014) μελέτησαν την έννοια της ‘κοινωνικής εμπιστοσύνης’. Η κοινωνική εμπιστοσύνη είναι γενικά η εμπιστοσύνη σε άλλα μέλη της κοινωνίας και όχι η εμπιστοσύνη στην οικογένεια, τους φίλους ή το σύντροφο.  Φάνηκε ότι οι άνθρωποι που δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους συνανθρώπους τους έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης, είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερη σωματική υγεία!

 

 

Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον Noah Carl από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ικανότητα αξιολόγησης του χαρακτήρα του συνανθρώπου μας (και επομένως το να του δείξουμε εμπιστοσύνη αν αισθανθούμε άνετα μαζί του), είναι μια βασική διάσταση της νοημοσύνης.

exupnoi-empisteuontai01.jpg

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τους συνανθρώπους τους, εκτός από πιο υγιείς και πιο χαρούμενοι, είναι επίσης πιο ανοιχτοί σε επιχειρηματικές ιδέες και εθελοντικές δράσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα γενικής εμπιστοσύνης είναι πιο ανεπτυγμένες στους τομείς της οικονομίας και των κοινωνικών παροχών.

 

Για αυτούς τους λόγους, ο άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Francesco Billari κρίνει ότι θεσμοί όπως η εκπαίδευση, η εκκλησία και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύουν στους πολίτες την έννοια της κοινωνικής εμπιστοσύνης.

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

Πηγή: http://www.spring.org.uk/2014/03/intelligent-people-are-more-inclined-to-trust-others.php