Print this page

Πιείτε δυο εσπρεσάκια και θα μας θυμηθείτε!

 

Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε το πρωί χωρίς να πιούμε καφέ. Η έρευνα του Michael Yassa στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience στηρίζει και επιστημονικά την επιλογή μας, αποδεικνύοντας ότι ο καφές ενισχύει τη μακρόχρονη μνήμη μας.

 

 

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 160 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες είδαν τυχαίες εικόνες αντικειμένων. Αμέσως μετά, σε κάποιους δόθηκε ένα χάπι που περιείχε 100mg καφεΐνης (όσο περίπου δύο εσπρέσο) ή ένα χάπι υποκατάστατο placebo, που δεν είχε καμία επίδραση στον οργανισμό. 24 ώρες μετά, οι συμμετέχοντες προσήλθαν και πάλι στο εργαστήριο και είδαν ένα εικόνες που είχαν δει την προηγούμενη μέρα, εικόνες που έμοιαζαν με αυτές αλλά δεν ήταν ακριβώς ίδιες και εικόνες που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ. Τους ζητήθηκε να κατηγοριοποιήσουν τις εικόνες ως ‘νέες’, ‘παλιές’ και ‘παρόμοιες’.

coffee5.jpg

Οι δύο ομάδες δεν είχαν διαφορά ως προς το να ξεχωρίσουν παλιές και νέες εικόνες, ωστόσο η ομάδα που πήρε καφεΐνη τα κατάφερε καλύτερα στο να ξεχωρίσει τις παρόμοιες εικόνες, αυτές δηλαδή που έμοιαζαν, αλλά δεν ήταν ίδιες με τις εικόνες της προηγούμενη μέρας. Ο Yassa κατέληξε ότι η καφεΐνη ενισχύει τη μακρόχρονη μνήμη, αφού φαίνεται να βοηθά στη διαδικασία της εμπέδωσης των πληροφοριών.

 

Ωστόσο, η καφεΐνη δε βελτιώνει την ικανότητα ανάσυρσης πληροφοριών: σε μια δεύτερη μελέτη, η καφεΐνη δόθηκε μία ώρα πριν από το πείραμα και σ’ αυτή την περίπτωση δεν προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα. Το ίδιο πείραμα έγινε και με διαφορετικές δόσεις καφεΐνης, υψηλότερες και χαμηλότερες. Και πάλι, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα.

91.jpg

Με άλλα λόγια, η χρυσή τομή για να κερδίσετε από την καφεΐνη είναι τα 200mg τη μέρα, ή δύο εσπρεσάκια! Και προσοχή στο πότε! Πιείτε καφέ μόλις ολοκληρώσετε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ύλης της εξεταστικής ή αμέσως μετά την παρακολούθηση μιας πολύ σημαντικής επαγγελματικής παρουσίασης (από την οποία κάτι πρέπει να θυμάστε).  

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://gizmodo.com/two-espressos-enhance-your-long-term-memory-1500106471