Print this page

Τίγρεις, οι σκληροτράχηλοι της φύσης!

 

 

 

Μεγαλόσωμες και επιβλητικές, αναμφισβήτητα οι τίγρεις προκαλούν δέος και θαυμασμό. Ας τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα:

 

 

 

 

 

 

Είναι τα μεγαλύτερα αιλουροειδή, αφού μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 350 κιλά. Η πατούσα τους και μόνο φτάνει να καλύψει ένα ανθρώπινο κεφάλι και για να σπάσει το κρανίο και τη σπονδυλική στήλη μιας αρκούδας! Έχουν τόσο δυνατά πόδια που εξακολουθούν να στέκονται ακόμα κι αν τραυματιστούν θανάσιμα. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τίγρεων που παρέμειναν όρθιες ενώ είχαν πυροβοληθεί και αιμορραγούσαν μέχρι θανάτου. Δεν είναι όμως μόνο δύναμη: μπορούν να πηδήξουν μέχρι 6 μέτρα μακριά και 5 μέτρα ψηλά! 

tiger10.jpg

Ο εγκέφαλός τους ζυγίζει 300 γραμμάρια. Έχουν  το 2ο βαρύτερο εγκέφαλο ανάμεσα στα σαρκοφάγα, μετά την πολική αρκούδα. Έχουν επίσης γερή μνήμη. Γενικά τα αιλουροειδή έχουν δυνατότερη μνήμη από άλλα είδη, όπως τα σκυλιά, οι πίθηκοι και οι άνθρωποι. Ειδική η βραχύχρονη (άμεση) μνήμη των τίγρεων φαίνεται να διαρκεί τριάντα φορές περισσότερο από των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, οι τίγρεις θυμούνται πολύ περισσότερα πράματα της καθημερινότητάς τους από ό, τι εμείς.

 

Δε θα σας επιτεθούν αν τις κοιτάζετε στα μάτια. Η επίθεση της τίγρης βασίζεται στον αιφνιδιασμό. Αν λοιπόν τις κοιτάτε επίμονα, είναι σα να λέτε ‘σε βλέπω, δεν μπορείς να με αιφνιδιάσεις’. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι Ινδοί συχνά φορούν στην πλάτη τους μάσκες με μάτια! Αν βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με μια τίγρη λοιπόν, κοιτάξτε την στα μάτια και σιγά σιγά οπισθοχωρήστε. Εξάλλου, οι τίγρεις δεν τρώνε ανθρώπους. Δεν αποτελούμε δηλαδή μέρος της διατροφής τους, παρά μόνο αν έχουν να φάνε αρκετό καιρό. Η τίγρης μπορεί να επιτεθεί σ’ έναν άνθρωπο επειδή νιώθει να απειλείται ο χώρος και η κυριαρχία της. Πιθανότατα λοιπόν θέλει να σας διώξει παρά να σας φάει (εκτός πια κι αν φαίνεστε τόσο λαχταριστοί!).  

tigers02.jpg

Τα νεογέννητα τιγράκια είναι τελείως τυφλά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους. Δυστυχώς, μόνο τα μισά καταφέρνουν να ενηλικιωθούν.

 

Τα λευκά σημεία στο πίσω μέρος των αυτιών τους χρησιμεύουν σαν κεραίες, οι οποίες μεταδίδουν πιθανή εχθρική ή φιλική διάθεση προς τις άλλες τίγρεις.

 

Το σάλιο τους είναι αντισηπτικό!

 

Η τραχιά γλώσσα τους εξυπηρετεί τη διατροφή τους: οι τίγρεις αφαιρούν με τη γλώσσα τους τις τρίχες, τα φτερά και το δέρμα των θυμάτων τους και έτσι φτάνουν εύκολα στο κρέας! Έχει αναφερθεί ότι μπορούν με τη γλώσσα τους να αφαιρέσουν στρώματα μπογιάς από τους τοίχους των ζωολογικών κήπων!

 

Οι τίγρεις είναι μοναχικά ζώα και σχεδόν ποτέ δε ζουν σε αγέλες. Μόνη εξαίρεση σε αυτό, η μαμά με τα τιγράκια της.  

tigers01.jpg

Οι τίγρεις κυνηγούν μόνες. Αν όμως τύχει να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν κάτι ταυτόχρονα, δε κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα το φάει, όπως τα λιοντάρια. Απλά το μοιράζονται. Προτεραιότητα μάλιστα έχουν τα μωρά και τα θηλυκά. Τρώνε όλα τα είδη ζώων. Εκτός από αντιλόπες, αγριογούρουνα και βουβάλια τρώνε πουλιά, ψάρια, τρωκτικά, αλλά και μικρούς ελέφαντες, ρινόκερους και λεοπαρδάλεις! Μιμούνται μάλιστα τις φωνές των θυμάτων τους για τα προσελκύσουν κοντά τους!

 

Είναι δεινοί κολυμβητές. Κολυμπούν όχι μόνο για να κυνηγήσουν αλλά και για να παίξουν και να χαλαρώσουν. Το μόνο άλλο αιλουροειδές που δε σιχαίνεται το νερό είναι η λεοπάρδαλη, η οποία όμως δεν κολυμπά ποτέ για διασκέδαση, όπως η τίγρης.  

tiger09.jpg

Έχουν καταγραφεί 9 υποείδη τίγρεων. Τα τελευταία 80 χρόνια, έχουν αφανιστεί 3 είδη αφήνοντας μόνο 6 στον πλανήτη.   

 

tigers04.jpg

Οι κάτοικοι του Μπαλί σκόπιμα σκότωσαν όλες τις τίγρεις του νησιού μέχρι να τις εξαφανίσουν, γιατί τις θεωρούσαν σύμβολα του κακού και της καταστροφής...

 

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερες τίγρεις σε πάρκα και ζωολογικούς κήπους των Ηνωμένων Πολιτειών απ’ ό,τι υπάρχουν στη φύση.

 

Η λευκή τίγρης έχει σχεδόν αφανιστεί. Λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της, οι λαθροθήρες την κυνήγησαν πολύ. Ελάχιστες λευκές τίγρεις ζουν σε πάρκα και ζωολογικούς κήπους, ενώ έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από τότε που κάποιος είδε μια λευκή τίγρη στη φύση.   

tigers03.jpg

Όλα τα υποείδη της τίγρης είναι υπό εξαφάνιση. Μέσα σε έναν αιώνα, ο άνθρωπος κατάφερε να εξολοθρεύσει το 97% του πληθυσμού τους... 

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή:  http://www.dafuqdidijustread.net/2014/01/22-badass-facts-about-tigers.html