Ζώα που δε φοβούνται τη δέσμευση!

 

Προτού βιαστείτε να δικαιολογήσετε τις ανθρώπινες ερωτικές παρεκτροπές, σκεφτείτε ότι η πολυγαμία δεν είναι απαραίτητα στο DNA μας: πολλά είδη του ζωικού βασιλείου κάνουν μόνιμες, μονογαμικές σχέσεις! Ας δούμε μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους!

 

 

 

 

Όταν οι λύκοι – συνήθως μετά από ψάξιμο – βρουν το μόνιμο ταίρι τους, ξεκινούν την οικογένειά τους και χρόνο με το χρόνο την αυξάνουν. Δε σταματούν ποτέ, αφού το αναπαραγωγικό τους σύστημα δεν παύει ποτέ να λειτουργεί. Αν το ταίρι τους πεθάνει, περνούν περίοδο πένθους και απομόνωσης… 

zoa-desmeusi01.jpg

Τα μικρόσωμα ερπετά shingleback skink της Αυστραλίας επενδύουν χρόνο και ενέργεια στο να ‘ψήσουν’ το ταίρι τους. Η περίοδος του φλερτ μπορεί να κρατήσει μήνες ενώ της συνουσίας προηγούνται πολλά προκαταρκτικά χάδια. Όλα αυτά χτίζουν γερές βάσεις για μονογαμικές σχέσεις που κρατούν έως και 20 χρόνια! Έτσι χαδιάρικα και ναζιάρικα είναι και τα χταπόδια του Ειρηνικού, τα μόνα χταπόδια που μπορούν να ζευγαρώσουν πάνω από μια φορά!

 

Οι αετοί και τα άλμπατρος κάνουν μόνιμες σχέσεις από απόσταση! Ίσως οι άνθρωποι δυσκολεύονται με τέτοιες σχέσεις, όμως τα μεγαλόσωμα αυτά πουλιά τα καταφέρουν μια χαρά: πετούν μόνα όλο το χρόνο και συναντούν το ταίρι τους μόνο την εποχή του ζευγαρώματος. Έτσι είναι ευτυχισμένοι και αφοσιωμένοι για πολλά πολλά χρόνια. Τα άλμπατρος μάλιστα εμπλουτίζουν την επανένωσή τους με έναν αδέξιο  ‘χορό’ ζευγαρώματος!     

zoa-desmeusi07.jpg

Οι αρσενικές κουκουβάγιες κάνουν μια πολύ ιδιαίτερη πρόταση γάμου! Στριγκλίζοντας,  προσφέρουν στα θηλυκά νεκρά ποντίκια (αντί δαχτυλιδιού). Το κόασμα των θηλυκών σημαίνει ‘δέχομαι’. 

zoa-desmeusi06.jpg

Οι γίββωνες, από τη στιγμή που θα βρουν το ταίρι τους, κάνουν σταθερές και ισότιμες σχέσεις. Φροντίζουν ο ένας το τρίχωμα του άλλου, εκφράζουν με φωνές την ευχαρίστησή τους, μεγαλώνουν από κοινού τα παιδιά τους. Βέβαια δε λείπουν και τα παρατράγουδα: ενίοτε απιστούν, χωρίζουν και ‘ξαναπαντρεύονται’. 

zoa-desmeusi02.jpg

Οι κάστορες εφαρμόζουν στην πράξη το ‘μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος’. Ανατρέφουν τα μικρά τους με το μόνιμο ταίρι τους και μένουν μαζί μέχρι ο ένας από τους δύο να πεθάνει. Αντίθετα με τους γίββωνες, οι κάστορες δεν παίρνουν ποτέ διαζύγιο, αν και συχνά απιστούν.  

zoa-desmeusi04.jpg

Κλείνουμε με τους πρωταθλητές της μονογαμίας και της ισότητας, τους κύκνους: το αρσενικό δε βοηθά μόνο στο χτίσιμο της φωλιάς και στο μεγάλωμα, αλλά βοηθάει τη σύντροφό του στο κλώσημα του αβγού!  Και μην ξεχνάμε το παγκόσμιο σύμβολο αιώνιας αγάπης: η καρδιά που σχηματίζουν οι ντελικάτοι λαιμοί των δύο συντρόφων όταν κολυμπούν μαζί!   

zoa-desmeusi10.jpg

Υ.Γ. Φυσικά η μονογαμία δεν είναι πάντα ρομαντική… Τα αγγελόψαρα έχουν μια ισχυρότατη συμμαχία με το ταίρι τους: μαζί κυνηγούν ανελέητα την τροφή τους και υπερασπίζονται άγρια την περιοχή τους. 

zoa-desmeusi08.jpg

Επίσης, δεν υπάρχει κανένας ρομαντισμός στα παρασιτικά σκουλήκια, Schistosoma Mansoni, τα οποία φτάνοντας στην καρδιά του ξενιστή τους, βρίσκουν το μόνιμο ταίρι τους και μαζί του συνεχίζουν την απομύζηση του σώματος…   

zoa-desmeusi03.jpg

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

Πηγή: http://mentalfloss.com/article/55019/10-monogamous-animals-just-want-settle-down

Προτεινόμενα