Print this page

Περπατώντας στη μυστική Αθήνα

 

 

Όταν η φίλη μου μου ανακοίνωσε ότι κέρδισε 2 θέσεις για τον Γαστρονομικό Περίπατο της Αθήνας, η πρώτη μου αντίδραση ήταν θυμηδία. Είμαι γέννημα θρέμμα Αθηναίος άλλωστε και έχω γυρίσει αν όχι όλες, οπωσδήποτε τις περισσότερες γωνιές τις πόλης μου.

 

 

 

Όταν μάλιστα μου εξήγησε ότι είναι το νέο trend της πρωτεύουσας, η θυμηδία μου μετατράπηκε σε ειλικρινέστατη ειρωνεία. Ναι, το ότι κάνει ο κόσμος ουρές για να γνωρίσει τις γεύσεις της Αθήνας, μπορεί να έχει νόημα γι' αυτούς που δεν τις γνωρίζουν. Για εμένα όμως, θα ήταν καθαρό χάσιμο χρόνου.

 

Κάτι η επιμονή της όμως, κάτι το γεγονός ότι ο περίπατος θα ήταν γαστρονομικός και συνεπώς θα περιελάμβανε ξεχωριστές γεύσεις, αποφάσισα να το δοκιμάσω. Εξάλλου, για εμένα η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη παρά τα προβλήματά της. Είναι η Αθήνα μου! Μια βόλτα στις γειτονιές της και μάλιστα βόλτα γευσιγνωσίας γεμάτη γκουρμέ λιχουδιές, μόνο ευχάριστη θα μπορούσε να είναι.

eatingathens1.jpgΠηγή: https://www.facebook.com/eatingathens 

Σάββατο στις 12.00 λοιπόν συναντηθήκαμε στο Μοναστηράκι και αφήσαμε τον Γιώργο να μας ξεναγήσει. Ή μάλλον να μας μυήσει. Γιατί, όπως αποδείχτηκε, η όλη εμπειρία του Eating Athens ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας περίπατος γεύσεων. Όχι ότι από την συγκεκριμένη άποψη μείναμε δυσαρεστημένοι βέβαια, καθώς η μια λιχουδιά ακολουθούσε την άλλη. Όμως δεν ήταν ο πυρήνας της εμπειρίας μας.

 

Αυτό που ζήσαμε ήταν η μύηση σε μια άλλη, μυστική Αθήνα. Σε μια Αθήνα άλλων εποχών. Σε μια Αθήνα που γνωρίζουν μόνοι οι παλιοί Αθηναίοι, γεμάτη γωνιές με θησαυρούς κρυμμένους από τον πολύ κόσμο. Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες των καταστημάτων που επισκεφθήκαμε ήταν άνω των εξήντα ετών.

 

Εξαίσια αλλαντικά, άγνωστα τυριά, ελιές με αυθεντική και όχι πλαστική γεύση, γλυκά άλλων εποχών που μάγεψαν των ουρανίσκο μας. Την είχα ακούσει αυτήν την Αθήνα από τον πατέρα της μητέρας μου, παλιό Αθηναίο που, όπως κι εγώ, την είχε αγαπήσει πολύ την πόλη του. Αλλά νόμιζα ότι είχε χαθεί για πάντα. Ότι υπήρχε μόνο στις ασπρόμαυρες καρτ ποστάλ και στις μνήμες των παππούδων. Δεν φανταζόμουν ότι, αν και καλά κρυμμένη, παρέμενε ζωντανή.

eatingathens4.jpg

Όσο σκέφτομαι ότι κινδύνευσα να χάσω αυτήν την εμπειρία, τρομάζω με την ξεροκεφαλιά μου. Όχι για τις άγνωστες και υπέροχες γεύσεις που δεν θα απολάμβανα. Ούτε για την τόσο όμορφη βόλτα. Αυτά, όλοι όσοι έχουμε κάνει τον γαστρονομικό περίπατο γνωρίζουμε ότι τελικά δεν είναι το πιο σημαντικό του κομμάτι. 

Αυτό που τον κάνει ανεπανάληπτο είναι το εντελώς καινούργιο βλέμμα που αποκτάς για την πόλη σου. Το γεγονός ότι είσαι πλέον ένας από τους λίγους μύστες που κατέχουν τις μυστικές διαδρομές της. Που έχουν τα κλειδιά για τα σεντούκια με τους θησαυρούς που προσφέρει απλόχερα αλλά μόνο σε εκείνους που ξέρουν πώς να της τους ζητήσουν. Και αυτή η γνώση είναι κάτι που δεν κοστολογείται. Είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητη.

eatingathens2.jpgΠηγή: https://www.facebook.com/eatingathens 

Εξίσου σημαντική βέβαια είναι και η συνεργασία του Eating Athens  με το  ίδρυμα "Mπορούμε" (http://www.boroume.gr).  Το ότι απολαμβάνοντας δηλαδή λιχουδιές, βοηθούσα στην διανομη 4000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, με έκανε να αισθανθώ μια επιπλέον ικανοποίηση καθώς δοκίμαζα κάθε γεύση.

 

Αν δεν θέλετε να πληρώσετε τα 50 ευρώ το άτομο (35 για φοιτητές) που κοστίζει ο Γαστρονομικός Περίπατος του Eating Athens, μπορείτε να κάνετε Like στη σελίδα τους (https://www.facebook.com/eatingathens) και να ελέγχετε κάθε μέρα τις αναρτήσεις τους. Κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται κλήρωση για 15 τυχερούς που έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στους περίπατους εντελώς δωρεάν!

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}