Θετική Αναβλητικότητα: Μια ασυνήθιστη λύση σε ένα συνηθισμένο πρόβλημα!

 

 

ΟΛΟΙ μας πάσχουμε από αναβλητικότητα. Μπορεί να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε. Μπορεί να το παραδεχόμαστε, αλλά να έχουμε παραιτηθεί και να μην παλεύουμε να της αντισταθούμε άλλο. Άλλοι μπορεί να έχουν αναλαμπές που μάχονται, και που ξανακατρακυλούν.

 

 

 

Ο περισσότερος κόσμος, σε όλη του τη ζωή αναβάλλει τα πιο σημαντικά πράγματα. Αναβάλλουμε να ασκηθούμε, αναβάλλουμε να παράγουμε πραγματικό έργο, αναβάλλουμε να μάθουμε περισσότερα και να γίνουμε καλύτεροι, αναβάλλουμε ακόμα και να κάνουμε τα ταξίδια ή να ζήσουμε τις εμπειρίες που πάντα θέλαμε να ζήσουμε.

 

Σε προηγούμενό μου άρθρο στη σειρά με τους Σαμποτέρ, με τίτλο "Ο Συχνότερος Σαμποτέρ: Αναβλητικότητα" είχα μιλήσει εκτενώς για το Αυτο-Σαμποτάζ της Αναβλητικότητας, τι είναι, από που πηγάζει, και είχα προτείνει 4 "αντίδοτα", τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Όμως όλα αυτά μιλάνε για την "κακή" όψη της αναβλητικότητας. Την πασιφανή και κοινή άποψη του κόσμου ότι είναι κάτι κακό και δεν θα έπρεπε να το έχουμε. Είναι όμως έτσι;

 

Τα πάντα έχουν τη θετική και την αρνητική τους όψη, και έτσι θεωρώ πως και η Αναβλητικότητα έχει δύο όψεις. Εάν δεν μπορείς να τη δαμάσεις, μήπως μπορείς να στρέψεις αυτή τη μεγάλη της δύναμη υπέρ σου;

 

Πιστεύω πως αρκεί να είσαι παρατηρητικός για να μάθεις πώς να τη χρησιμοποιήσεις θετικά και να τη βάλεις να δουλέψει για σένα.

ΠΩΣ είναι δυνατόν η Αναβλητικότητα να μετατραπεί σε κάτι Θετικό;

Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι υπάρχουν διάφορα είδη Αναβλητικότητας, και ΔΕΝ είναι όλα αρνητικά! Τα τελευταία 4-5 χρόνια παρατηρώ στον εαυτό μου ένα είδος αναβλητικότητας που αξίζει να αναφερθεί!

 

Ενώ δεν το έκανα συνειδητά, αυτό το πράγμα μου έφερνε δύναμη. Εάν το αξιοποιήσεις, μπορεί να σου φέρει απίστευτα παραγωγικές ώρες, μέρες, ή ακόμα και μήνες. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό το είδος της Θετικής Αναβλητικότητας, καθώς φαίνεται ότι συμβαίνει σε ΟΛΟΥΣ μας ανά περιόδους, φαινομενικά κατά λάθος.

 

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να βρίσκεται σε μια κατάσταση με κάτι ΜΕΓΑΛΟ που θα πρέπει να κάνεις και να σε πλακώνει ψυχολογικά, με ΞΕΚΑΘΑΡΗ ημερομηνία "λήξης", και να έχεις μια νοοτροπία "Δεν θέλω να το κάνω αλλά ΠΡΕΠΕΙ...!" προς αυτά που πρέπει να κάνεις;

procrastination4.jpg

Ξαφνικά, όλα τα "όχι-και-τόσο-σημαντικά" πράγματα που έπρεπε ή ήθελες να κάνεις τόσο καιρό, γίνονται σημαντικά και ελκυστικά! Και από εκεί που προηγουμένως βαριόσουν οικτρά να κάνεις το οποιοδήποτε από τα παρακάτω, ήρθε επιτέλους η ώρα τους!

  • Θυμάσαι να καθαρίσεις το σπίτι σου.
  • Να τακτοποιήσεις τη ντουλάπα σου.
  • Να διαβάσεις εκείνο ή το άλλο βιβλίο.
  • Να πας γυμναστήριο ή για τρέξιμο ή για μπάλα.
  • Να βρεις ενδιαφέροντα άρθρα και βίντεο πάνω σε ό,τι σε προβληματίζει και να κοιτάς/διαβάζεις με τις ώρες.
  • Να βρεις τρόπους να κάνεις πιο αποδοτική τη δουλειά σου και να είσαι πιο παραγωγικός.
  • Να βρεις τρόπους να μάθεις να οργανώνεις το χρόνο σου.
  • Θυμάσαι παλιούς σου φίλους και αρχίζεις τα τηλέφωνα και τους καφέδες.
  • Ξεκινάς να δοκιμάζεις και να καλλιεργείς νέα σου ταλέντα, όπως η συγγραφή, η ζωγραφική και το τραγούδι.
  • Ασχολείσαι με τη βεράντα σου και τις γλάστρες.
  • Πειραματίζεσαι στη μαγειρική.
  • Βγαίνεις όλη τη μέρα για ψώνια.

 

Με εκπλήσσει το πόσο δημιουργικοί και παραγωγικοί μπορούμε να γίνουμε όταν αφορά τρόπους να αποφύγουμε αυτό το ένα σημαντικότερο πράγμα που ΞΕΡΟΥΜΕ μέσα μας ότι πρέπει να κάνουμε...

procrastination3.jpg

 

Γιατί κατά βάθος αγαπώ τις εξεταστικές...

 

Στην περίοδο εξεταστικής δημιούργησα το site μου. Έγραφα καθημερινά. Ασκούμουν περισσότερο. Διάβαζα περισσότερα βιβλία, άρθρα σε blogs, επιστημονικές έρευνες ή οτιδήποτε μου κινούσε την περιέργεια (κανένα απ'αυτά δεν είχε σχέση με τις εξετάσεις μου, προφανώς...). Έβλεπα περισσότερα βίντεο, ταινίες, TED talks κλπ. Ήθελα να παίξω περισσότερο. Είχα όρεξη να βγω περισσότερο. Κοινωνικοποιούμουν περισσότερο.

 

Οι εξεταστικές για μένα ήταν υπερ-παραγωγικές περίοδοι. Έμαθα πράγματα για τις επιχειρήσεις. Για τα οικονομικά και τη διαχείρισή τους. Για την άσκηση. Για τη διατροφή. Για το marketing. Πώς να χειρίζομαι το Photoshop. Πώς να φτιάξω στο wordpress δικό μου site.Έκανα παραστάσεις λάτιν χορού. Έμαθα περισσότερα για την διαχείριση του χρόνου μου. Για τη διαχείριση των συναισθημάτων μου και τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. Γνώρισα καταπληκτικά και πολύ αξιόλογα άτομα. Πέρασα υπέροχα!

 

Επίσης ολοκλήρωσα πολλά πράγματα που από καιρού είχα αφήσει ανεκπλήρωτα:

 

Εν όψει εξεταστικής ήταν που έγραψα το πρώτο μου βιβλίο (Μάιος 2014), και εν όψει εξεταστικής ήταν που μετέφρασα και εξέδωσα σήμερα το βιβλίο μου στα ελληνικά, ενώ το είχα μισοτελειωμένο για μήνες τώρα (Μάιος 2015). Εν όψει εξετάσεων ήταν που πήγα στο Λονδίνο, στο UPW του Tony Robbins που το ανέβαλλα επί χρόνια τώρα, και τόσο καιρό έλεγα ότι ήθελα να πάω (ήταν εκπληκτική εμπειρία) - εν όψει εξετάσεων κίνησα ουρανό και γη για να μπορέσω να πάω. Σε εξεταστικές επίσης ήταν που είχα ετοιμάσει και είχα κάνει σεμινάρια για την Συναισθηματική Νοημοσύνη. Και τόσα άλλα.

 

Μάλλον εν τέλει τις αγαπώ πολύ τις εξεταστικές και δε θέλω να το παραδεχτώ!

procrastination2.jpg

Εν όψει εξεταστικών, δηλαδή σημαντικής Ημερομηνία Λήξεως με πολύ βαρύ πρόγραμμα και πράγματα που έπρεπε να κάνω, έκανα ό,τι τρέλα μπορείς να φανταστείς, σημαντική ή όχι, εύκολη ή δύσκολη, ακόμα και πράγματα τα οποία ανέβαλα για ΜΗΝΕΣ, αρκεί να ήταν ΑΣΧΕΤΑ με το Πιο Σημαντικό Πράγμα που είχα να κάνω (να διαβάσω για την εξεταστική)...

 

Φυσικά να αναφέρω ότι οι καλύτερες εξεταστικές μου ήταν αυτές που ξεκινούσα όλη αυτή την υπερπαραγωγικότητα πιο νωρίς, και ναι μεν λειτουργούσα όπως προανέφερα, αλλά μπορούσα να το κρατήσω σε μια υγιή ισορροπία και διάβαζα αρκετά παράλληλα (3-7+ ώρες καθημερινά για τη σχολή).

 

Ένας πολύ καλός μου φίλος τις προάλλες, μοιράστηκε μαζί μου αυτό τον όρο - της ΘΕΤΙΚΗΣ Αναβλητικότητας, και ξαφνικά ήταν λες και όλα τα κομμάτια μπήκαν στη θέση τους. Εύρηκα!

 

Άλλο ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την "Εργαλειοθήκη της Παραγωγικότητάς μας"! :)

 

Ώρα για Δράση:

 

1. Εάν έχεις ήδη κάτι ΜΕΓΑΛΟ σαν στόχο ή υποχρέωση που σε πιέζει, τότε προσπέρνα αυτό το βήμα. Εάν όχι, κανόνισε ένα-δυο πολύ δύσκολα και μεγάλα επιτεύγματα / στόχους / πράγματα να κάνεις, στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου: Σημαντικά πράγματα, με έναν αέρα (σχετικού) επείγοντος και μια συγκεκριμένη "Ημερομηνία Λήξεως" ή εκπλήρωσης ή παραδόσεως κλπ. Πράγματα που ξέρεις ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν δεν τα κάνεις, σε σένα, στην οικογένειά σου, στους φίλους σου, και είναι σημαντικά.

 

Με το να τα κάνεις αρκετά μεγάλα, πυροδοτείς την αναβλητικότητα! Ξαφνικά, τα πάντα γίνονται πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστα, παραδόξως!

 

2. Κάνε μια λίστα με πολλά μικρά (ή μεγάλα) πράγματα που ήθελες να κάνεις όλον αυτόν τον καιρό, αλλά ποτέ δεν έβρισκες τον "χρόνο" ή την όρεξη να τα κάνεις... Πράγματα που θα πρέπει να είναι ΑΣΧΕΤΑ, ή φαινομενικά άσχετα από τη Νούμερο Ένα προτεραιότητά σου (κοίτα Βήμα 1). Κάνε projects, σχεδίασε αποδράσεις / διακοπές, βρες βιβλία που σου κινούν το ενδιαφέρον, ενδιαφέροντα βίντεο, άρθρα και sites. Βρες τους τομείς που χωλαίνεις και θες να βελτιώσεις.

 

Φτιάξε μια μεγάλη μακροσκελή λίστα, βάλε προτεραιότητες, και άρχισε να ΚΑΝΕΙΣ πράγματα απ'αυτή τη λίστα - ναι μεν φαινομενικά άκυρα σε σχέση με την κορυφαία σου προτεραιότητα, η οποία θα έχει και κυρώσεις, αλλά και πάλι σημαντικά για σένα!

 

Δε σε παρακινεί αρκετά η αίσθηση του να πηγαίνεις "ΠΡΟΣ" τους στόχους σου; Τότε η αίσθηση του να "ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΣΑΙ" από αυτά που δε θες να κάνεις, σίγουρα θα δουλέψει περισσότερο!

procrastination5.jpg

Βρίσκοντας τρόπους να διοχετεύσεις παραγωγικά την αναβλητικότητά σου, θα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου στο 100απλάσιο, και ξαφνικά θα έχεις περισσότερη Θέληση για ζωή και ελευθερία.

 

Ρίξε μια ματιά σε αυτό εδώ το άρθρο (της NYΤimes) εάν θες περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος της Θετικής Αναβλητικότητας! :)

 

"Ευτυχώς, αναφέρει, αυτοί που αναβάλλουν, μπορούν να είναι πολύ καλοί στην αυτο-εξαπάτηση, μια ικανότητα που παρατηρήθηκε και από τον Dr. Steel. “Η Παραγωγική Αναβλητικότητα είναι λίγο προσποιητή, όπως το να βάζεις το ρολόι σου 5 λεπτά μπροστά," μου είπε. "Ξέρεις ότι το έκανες, αλλά και πάλι προσποιήσαι ότι δεν το έκανες."

 

"Δεν μπορούν όλοι να το κάνουν. Νομίζω πως δουλεύει καλύτερα για αυτούς που νιώθουν ενοχές για την αναβλητικότητά τους, και θέλουν να τις καταπραΰνουν. Εάν είσαι από τους ανθρώπους που καθαρίζουν το δωμάτιό τους την ημέρα πριν απ' τις εξετάσεις, τότε σίγουρα θα δουλέψει."

 

"Θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις σου και τις σκέψεις σου, οπότε γράψε μία-δυο λέξεις στα σχόλια!

 

Ευχαριστώ!

 

Σημείωμα: Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, σήμερα κυκλοφόρησε από τον συγγραφέα του, Θοδωρή Καρκατσούλη, το βιβλίο "Πάντα υπάρχει λύση - 33 τρόποι να ενισχύσεις τη δημιουργικότητά σου" στα ελληνικά. Σε αυτό δίνονται όχι μόνο 33 διαφορετικοί τρόποι, αλλά και ακόμα περισσότερες τεχνικές, στρατηγικές και δράσεις για να γίνεις καλύτερος στο να επιλύεις προβλήματα και με τη συστηματική χρήση τους να ενισχύσεις αυτή την εγγενή σου επιλυτική ικανότητα.

cover5.jpg

Όλα βασίζονται στις επιστήμες (όπως Νευροεπιστήμες, Κοινωνιολογία, Βιολογία και Ψυχολογία) και σε προσωπικούς του πειραματισμούς, με πολλές πηγές και άρθρα να διερευνήσεις περαιτέρω.

 

Επίσης, σε αυτό το βιβλίο, όπως και στα άρθρα του site του (Neuroselfmastery.com), δίνονται τρόποι που θα σου επιτρέψουν να αντέπεξέλθεις καλύτερα στα συναισθήματα της υπερφόρτωσης, της καταπίεσης, της κατάθλιψης και της αναβλητικότητας. Δρώντας επί των πραγμάτων που θα μάθεις, μπορείς να ξαναπάρεις εμπρός σε όποιο τομέα της ζωής σου αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή ότι έχεις κολλήσει ή βαλτώσει.

 

Εάν σε ενδιαφέρει, κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

Προτεινόμενα