Καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες οι χορτοφάγοι;

 

Μια πολύ συχνή ερώτηση που ακούν τόσο οι vegetarians όσο και οι vegans είναι το αν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη. Ευτυχώς μπορούμε πλέον να απαντήσουμε μια και καλή στο ερώτημα αυτό λόγω μιας έρευνας που σύγκρινε το διατροφικό προφίλ συνολικά 71.751 ανθρώπων.

 

 

 

 

Μάλιστα, η έρευνα δεν αφορούσε μόνο χορτοφάγους και παμφάγους. Αντιθέτως ήταν πολύ πιο λεπτομερής καθώς μελέτησε 30.000 παμφάγους, 20.000 vegetarians, 5.000 vegans, 5,000 flexitarians (vegetarians που όμως τρώνε ενίοτε και ζωικά προϊόντα), και 5.000 pescetarians (άτομα που δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν ψάρι). Σε τι συμπεράσματα όμως κατέληξε η τόσο μεγάλη αυτή μελέτη;   

vegan-protein03.jpg

Όπως θα περίμενε κανείς, οι παμφάγοι καταναλώνουν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη απ’ όση χρειάζεται ο οργανισμός τους. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους χορτοφάγους. Τόσο οι vegetarians όσο και οι vegans καταναλώνουν 70% περισσότερη πρωτεΐνη απ’ όση χρειάζονται.

 

 

Επιβεβαιώνεται λοιπόν για άλλη μια φορά ότι το ζήτημα της έλλειψης πρωτεϊνών στη διατροφή των χορτοφάγων είναι ένας μεγάλος μύθος. Εξάλλου, όπως προκύπτει και από την έρευνα, μόνο το 3% όσων συμμετείχαν σε αυτήν είχαν πρόβλημα ελλιπούς κατανάλωσης πρωτεϊνών. Αυτό όμως δεν σχετιζόταν το αν ήταν χορτοφάγοι ή παμφάγοι αλλά με το γεγονός ότι ακολουθούσαν διατροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες οπότε και δεν λάμβαναν κανένα θρεπτικό συστατικό σε ικανοποιητική ποσότητα.

 

Είναι κάτι άλλωστε που το γνωρίζουμε και εμπειρικά. Από τα δεκάδες εκατομμύρια των vegan και vegetarian που υπάρχουν πλέον σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει θέματα υγείας από έλλειψη πρωτεΐνης.    

proteinvegan3.jpg

Αντιθέτως, υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές και body builders που ενώ είναι vegan έχουν εκτός από εξαιρετική υγεία εξίσου εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις.

protein01.png

Αν είστε λοιπόν χορτοφάγος και κάποιος σας ρωτήσει αν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, μπορείτε να απαντήσετε ότι όχι απλώς καταναλώνετε αρκετή αλλά πολύ περισσότερη απ’ όση χρειάζεστε! 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.care2.com/greenliving/do-vegetarians-get-enough-protein.html  

 

Προτεινόμενα