Print this page

Ποιο είναι το κλειδί της ευτυχίας;

 

Η αποδοχή του εαυτού μας δεν είναι κάτι που αποτελεί συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους όπως αποδεικνύεται από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το φιλανθρωπικό σωματείο Action for Happiness (Δράση για την Ευτυχία), σε συνεργασία με το Do Something Different (Κάνε Κάτι Διαφορετικό).

 

 

Οι 5.000 συμμετέχοντες της έρευνας ρωτήθηκαν πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν και κατόπιν αξιολόγησαν κατά πόσο εφαρμόζουν στην πράξη δέκα καθημερινές συνήθειες που ερευνητικά έχουν συνδεθεί με την ευτυχία.

 

Το βασικό εύρημα λοιπόν είναι ότι οι άνθρωποι που αποδέχονται τον εαυτό τους είναι και οι πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, δυστυχώς, αποτελεί τη λιγότερο δημοφιλή πρακτική των ανθρώπων προκειμένου να αισθανθούν ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, την ψυχολόγο Karen Pine, φαίνεται ότι η αποδοχή του εαυτού θα μπορούσε να είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά και θα κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους.

kleidieftixias1.jpg

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι και τους κάνει να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι είναι «το να προσφέρουν». Για την Pine «είναι υπέροχο να βλέπεις τόσους πολλούς ανθρώπους που κάνουν πράγματα για να βοηθήσουν τους άλλους. Όταν κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους έχουμε την τάση να αισθανόμαστε πάρα πολύ καλά με τον εαυτό μας». 

 

kleidieftixias3.jpg

 

Άλλες συνήθειες που κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι είναι η σωματική άσκηση, η δημιουργία σχέσεων, η θετική στάση απέναντι στη ζωή, η συμμετοχή σε δράσεις με νόημα, η παρατήρηση του γύρω περιβάλλοντος, η αντοχή, η προσαρμοστικότητα, η ύπαρξη στόχων και η αναζήτηση νέων εμπειριών. 


kleidieftixias2.jpg

Και αφού τελικά αυτό που φαίνεται να ξεχνάμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, οι ερευνητές μας προτείνουν τρεις τρόπους για να το πετύχουμε:

 

1. «Όσο ευγενικοί είστε για τους άλλους, τόσο να είστε και για να τον εαυτό σας. Δείτε τα λάθη σας ως ευκαιρίες για να μάθετε. Να αναγνωρίζετε τα πράγματα που κάνετε καλά, όσο μικρά και αν είναι».

 

2. «Ζητήστε από έναν έμπιστο φίλο ή συνάδελφο να σας πει τα δυνατά σας σημεία και ό,τι εκτιμά σε σας».

 

3. Αφιερώστε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας. Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος μόνος/η με ησυχία. Συντονιστείτε με το πώς αισθάνεστε μέσα σας. Αγκαλιάστε αυτό που νιώθετε και συμφιλιωθείτε μ’ αυτό που είστε πραγματικά». 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.spring.org.uk/2014/03/10-simple-habits-proven-to-make-you-happier.php