Πόνος χαμηλά στη μέση; Ακολουθήστε τα tips και ανακουφιστείτε!

Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε μια καθιστική ζωή. Ένας μέσος άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού κάθεται περίπου 15 ώρες τη μέρα! Λογικό αν το σκεφτείτε: Καθιστοί στις μετακινήσεις, καθιστοί στο γραφείο, καθιστοί σε καφετέριες, εστιατόρια, σινεμά, καθιστοί στον υπολογιστή, καθιστοί στην τηλεόραση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πολλές ώρες σε καθιστή θέση αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, χοληστερίνη και άλλες ασθένειες.

 

 

Ένας άλλος λόγος που θα πρέπει να αποφεύγουμε το πολύωρο καθισιό είναι τα μυοσκελετικά προβλήματα που προκαλεί. Θα το έχετε, πιθανώς, διαπιστώσει και εσείς: πόσες φορές δε σηκωθήκατε από τον υπολογιστή με ένα ‘αχ!’ ή ‘άουτς’;

 

ponos-xamila-sti-mesi01.jpg

 

 

Μένοντας καθιστοί για ώρες, επιβαρύνουμε το μυοσκελετικό σας σύστημα. Πιασμένος αυχένας, αγκυλωμένοι ώμοι, δυσκίνητοί γοφοί, τσιμπιές στα γόνατα και πονεμένη μέση!  Ένα πιο ‘ειδικό’ σημείο του σώματος που επιβαρύνεται και πονάει από την καθιστική ζωή αλλά δυστυχώς δε συζητιέται πάρα πολύ, είναι η ‘ουρά’ μας. Η ποια; Η ουρά, εκείνο το σημείο χαμηλά χαμηλά, στον κόκκυγα, κάτω από τη μέση και λίγο πάνω από οπίσθια!!

 

Το πρόβλημα, σε μεγάλο βαθμό ξεκινάει από το τον τρόπο που καθόμαστε, το πώς καθόμαστε και το πόση ώρα καθόμαστε. Η ειδική στην εργονομία Vivienne Fleischer προτείνει τρόπους για το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την ουρίτσα μας. 

ponos-xamila-sti-mesi02.jpg

  • Η τέλεια καρέκλα. Πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, το κάθισμα πρέπει να μην είναι πολύ σκληρό και να μην είναι κολλητά στο πίσω μέρος των γονάτων, αλλά να επιτρέπει λίγο ενδιάμεσο χώρο (ανάμεσα στο κάθισμα και στα γόνατα).
  • Το σωστό ύψος. Οι γοφοί πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα γόνατα, ενώ τα πέλματα πρέπει να ακουμπούν εντελώς στο έδαφος ή σε κάποιο υποπόδιο.
  • Απαγορεύεται το σταυροπόδι. Μπορεί να φαίνεται πιο άνετο, αλλά επιβαρύνει όχι μόνο την ουρά, αλλά και τους γοφούς και τη λεκάνη!
  • Ίσια η πλάτη. Μακριά από καμπούρες και κουλουριάσματα!
  • Όρθιοι. Ας σηκωνόμαστε πού και πού. Είναι σημαντικό να οργανώνουμε μονόλεπτα διαλείμματα και να μη καθόμαστε συνεχόμενες ώρες. Ένα χαλαρό περπάτημα στο γραφείο ή στο σαλόνι ανά μία ώρα θα ήταν το ιδανικό.
  • Γυμναστική. Η γιόγκα, η ορθοσωμική και το πιλάτες είναι μέθοδοι που μας διδάσκουν πώς να τοποθετούμε το σώμα μας σωστά ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνουν όλο το μυοσκελετικό μας σύστημα. Καλό είναι, επίσης, να ζητήσουμε από το γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή μας κάποιες διατατικές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να προστατεύουμε την ουρίτσα μας! Δείτε στο βίντεο μερικά παραδείγματα:

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα