Print this page

Συνεργάτες που είχαμε, έχουμε και θα έχουμε…

Ένας επαγγελματικός χώρος είναι ένας μικρόκοσμος, ένα συνοθύλευμα προσωπικοτήτων και τύπων ανθρώπων. Από την ως τώρα εμπειρία σας, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πώς σε κάθε γραφείο συναντώνται ορισμένοι τύποι ανθρώπων, σαν να υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ εργαζομένων ότι κάποιοι ρόλοι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να μένουν ακάλυπτοι.

 

 

Σε κάθε γραφείο συναντάμε τη χαρά της ζωής. Έναν συνάδελφο που ανεβάζει πάντα το κέφι όλων, είναι μόνιμα αισιόδοξος και κεφάτος. Ναι, είναι αυτός που ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί θα σας κάνει να χαμογελάσετε…

 

Ο κόπανος από την άλλη, δε σας χαροποιεί καθόλου. Κυκλοφορεί στο χώρο φουσκωμένος σαν παγώνι, και με ύφος χιλίων καρδιναλίων εξιστορεί πώς άγγιξε την τελειότητα στο χτεσινό meeting και πώς καταφέρνει να διατηρεί την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία. Πιθανώς δουλεύει λιγότερο από εσάς, ωστόσο η υπερβολική του αυτοπεποίθηση και ο γλοιώδης τρόπος του φαίνεται να ‘περνάνε’ στους ανώτερους. 

sunergates2.jpg

Ο ύπουλος είναι και ο πιο επικίνδυνος. Είναι συμπαθής σε όλους και φέρεται φυσιολογικά. Μην ξεγελιέστε. Στο μυαλό του έχει ήδη κάνει τις μηχανορραφίες του και έχει ήδη σκεφτεί πάνω σε ποιανού το πτώμα θα πατήσει για ανελιχθεί.  Όταν έρθει η ώρα δείχνει τα δόντια του και μαχαιρώσει πισώπλατα χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Ο ενθουσιώδης νέος έρχεται με όλη την καλή διάθεση. Έχει όραμα, ιδέες, όρεξη για δουλειά. Από την πρώτη του μέρα σας παρουσιάζει μία λίστα με αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να είναι η επιχείρηση πιο αποδοτική. Άντε τώρα να του εξηγήσεις πρώτον ότι ‘μας τα’ παν κι άλλοι, πες και κάτι καινούργιο’ και δεύτερον ότι ‘για να μη το έχουμε κάνει τόσο καιρό, πάει να πει ότι το δοκιμάσαμε και δεν πέτυχε’.

 

Ο ισοβίτης (ή ο παλιός) είναι εδώ από καταβολές κόσμου.  Έχει ζήσει το γραφείο σε όλες του τις στιγμές, έχει δει ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν…. και κάπου στο ξημέρωμα της δεκαετίας του ’90, βαρέθηκε. Έκτοτε, φυτοζωεί και βαριανασαίνει. Ούτε λόγος για να ψάξει κάτι άλλο, αφού η σταθερότητα είναι το παν γι’ αυτόν.  Ο ισοβίτης είναι εδώ για να σας διδάξει ότι αν μια δουλειά σας κάνει δυστυχισμένους (ακόμα και όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες), αξίζει έστω μια προσπάθεια να βρείτε κάτι καλύτερο…

sunergates-lifer.jpg

Για το δικό σας καλό, αποφύγετε όσο γίνεται τον παρλαπίπα.  Ο παρλαπίπας είναι ικανός να ‘κάψει’ ένα 8ωρο αναλύοντας τα προσωπικά του, τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας, τα ρούχα, την ομορφιά, το lifestyle, το πώς αλλάζει η διασκέδαση, τις τάσεις και τις ηθικές αξίες ανά δεκαετία.

 

Επίσης, παντού υπάρχει ένας κουτσομπόλης. Ο κουτσομπόλης δε νοιάζεται τόσο για την επαγγελματική του ανέλιξη, όσο για την επίλυση καίριων μυστηρίων του γραφείου: γιατί απολύθηκε ο τάδε, πού ήταν πράγματι ο διευθυντής το μεσημέρι, τι ειπώθηκε στο πρωινό τηλεφώνημα μεταξύ στελεχών κλπ κλπ. Καλύτερα να μείνετε μακριά του. 

 

sunergates-gossip.jpg

 

Ο αραχτός και λάιτ πιθανώς σας εκνευρίζει πιο πολύ από όλους. Δουλεύει ελάχιστα ή καθόλου. Έρχεται καθυστερημένος, φεύγει νωρίτερα, ξοδεύει απίστευτα πολύ χρόνο σε δραστηριότητες άσχετες με τη δουλειά (φαγητό, καφέ, τσιγάρο, κους κους, διαδίκτυο, εφημερίδες, σταυρόλεξα). Και δεν το χωρά το μυαλό σας γιατί τον κρατάνε ακόμα…

sunergates.jpg

Η προς το χειρότερο παραλλαγή του αραχτού και λάιτ, είναι ο ‘χαρτάκιας’ (paper shuffler στα αγγλικά). Ο χαρτάκιας κάνει ακριβώς ό,τι ο αραχτός και λάιτ, αλλά στα μουλωχτά. Δηλαδή, όταν είναι στο γραφείο του, κλείνει την πόρτα και αράζει. Όταν είναι αναγκασμένος να βγει όμως, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία: Έξω από το γραφείο λοιπόν, ο χαρτάκιας προσπαθεί να δείξει ότι πνίγεται στη δουλειά (και για να δώσει μια καλή εικόνα στους ανώτερους αλλά κυρίως για να μην του ανατεθεί τίποτα). Έτσι, θα τον δείτε στους διαδρόμους να περπατά γοργά κρατώντας χαρτιά (εξ’ ου και το ‘χαρτάκιας’) που φαίνονται πραγματικά πολύ σημαντικά… Ο χαρτάκιας στους διαδρόμους φέρεται σα να κρατά στα χέρια του τα πιο απόρρητα και σημαντικά έγγραφα της εταιρείας, (αν και στην πραγματικότητα μπορεί να κρατά το εκτυπωμένο πρόγραμμα του γυμναστηρίου).

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.good.co/blog/2013/09/13/8-annoying-coworkers-youll-find-in-every-office