Print this page

Πώς να δείχνετε σίγουροι για τον εαυτό σας (ακόμα κι αν δεν είστε)!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι λέει το σώμα σας για την αυτοπεποίθησή σας; Τι βλέπουν οι άλλοι όταν μπαίνετε στο χώρο; Η Barbara Pachter στο βιβλίο της \The Essentials Of Business Etiquette' θεωρεί ότι είμαστε υπεύθυνοι για το τι είδους μη λεκτικά μηνύματα στέλνουμε στους άλλους. Μπορεί δηλαδή μέσα σας να τρέμετε σαν το φύλλο, αλλά αν φαίνεστε σίγουροι, οι άλλοι θα σας αντιμετωπίσουν σαν να είστε σίγουροι κι αυτό μόνο καλά μπορεί να φέρει. Πώς θα δείξετε σε προϊσταμένους και συναδέλφους ότι το ’χετε’; Η Pachter προτείνει κάποιες ιδέες. Αξίζει να τις δοκιμάσετε!

 

Σταθείτε σωστά: Το βάρος σας πρέπει να είναι ισομερώς μοιρασμένο και στα δύο πόδια, τα οποία πρέπει να έχουν άνοιγμα περίπου όσο η λεκάνη. Οι ώμοι πρέπει να είναι πίσω και το σώμα να γέρνει ελαφρά προς τους ανθρώπους.  Αυτή η στάση, σύμφωνα με την Pachter, αποπνέει αυτοπεποίθηση και μας βοηθά να φαινόμαστε στητοί, ψηλοί (όσο κοντοί και να είμαστε στην πραγματικότητα) και ανοιχτοί προς τους άλλους. 

confidence2.gif

Προσοχή στα χέρια: Όταν είμαστε νευρικοί, κάνουμε διάφορες κινήσεις με τα χέρια μας οι οποίες μπορεί όχι μόνο να αποκαλύψουν τη νευρικότητά μας αλλά και να εκνευρίσουν τους άλλους. Έτσι, η Pachter λέει ένα μεγάλο όχι σε δάχτυλα που δείχνουν (αν θέλετε να δείξτε κάτι, χρησιμοποιήστε όλη την παλάμη), σε χέρια που παίζουν μανιωδώς με τα μαλλιά, σε στυλό που ανοιγοκλείνουν με ρυθμούς πολυβόλου, στα ξεχασμένα κέρματα που ασυναίσθητα ψαχουλεύουμε στις τσέπες μας, στο κλασικό νευρικό χορό των δαχτύλων πάνω στο τραπέζι.   

selfconfidence2.jpg

Όχι στο σταυροπόδι: Στον επαγγελματικό χώρο, το σταυροπόδι μπορεί να αποτελέσει διασπαστικό παράγοντα και να κάνει το συνομιλητή σας να χάσει την προσοχή του από τα λεγόμενά σας. Αν μια γυναίκα φοράει κάτι εφαρμοστό, το σταυροπόδι μπορεί να γίνει προκλητικό, ενώ αν ένας άντρας κάτσει σταυροπόδι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας αποκαλύψει την κνήμη του! Και δεν είναι μόνο αυτό! Το σταυροπόδι αυξάνει την πίεση στις φλέβες και επομένως δεν είναι ό,τι καλύτερο για την κυκλοφορία του αίματος.

 

Τέλος, μελετήστε το πρόσωπό σας: Κοιτάξτε  το πρόσωπό σας στον καθρέφτη και προσπαθήστε να καταλάβετε τι αποπνέει. Κατόπιν, ‘διαβάστε’ τις αντιδράσεις των άλλων. Πώς εισπράττουν τα σχόλιά σας; Μήπως νομίζουν ότι είστε μόνιμα επικριτικοί ή αρνητικοί (ενώ δεν είστε); Ίσως είναι θέμα προσώπου! Μην το πάρετε προσωπικά, πολλά πρόσωπα φαίνονται από φυσικού τους αυστηρά, απρόσιτα ή θυμωμένα κι αυτό μπορεί να έχει κόστος στο χώρο εργασίας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε να χαλαρώνετε τους μυς του προσώπου σας (εξασκηθείτε στον καθρέφτη). Προσπαθήστε επίσης να χαμογελάτε πιο συχνά όταν μιλάτε με τους άλλους! 

confidence.jpg

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

   

    

     Πηγή: https://www.americanexpress.com/us/small-business/openforum/articles/4-ways-your-body-language-can-project-confidence