Print this page

Λάιτ γαλακτοκομικά για κομψή σιλουέτα; Μύθος!

Θεωρείται απαράβατος κανόνας: αν θες να χάσεις κιλά πρέπει να καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Εκτός από τα γάλατα, πλέον και όλα τα γιαούρτια και τα τυριά βγαίνουν σε λάιτ παραλλαγές. Και σε κάθε, μα κάθε δίαιτα, βλέπουμε copy paste τις φράσεις ‘ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά’ ‘μια φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά΄κλπ. Γιατί όλα αυτά; Γιατί τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και άρα περισσότερες θερμίδες.

 

Δηλαδή, αν τα τρώμε παχαίνουμε. Σωστά; Λάθος! Ίσα ίσα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά έχει συνδεθεί με μειωμένα ποσοστά λίπους.

 

Οι Σουηδοί ερευνητές Holmberg και Thelin συμπέραναν ότι σε μια περίοδο 12 ετών, μεσήλικοι άντρες που κατανάλωναν πλήρη γαλακτοκομικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι συγκριτικά με μεσήλικες άντρες που τα απέφευγαν. Παράλληλα, κάνοντας μια ανασκόπηση σχετικών ερευνών, οι Kratz, Baars και Guyenet διαπίστωσαν ότι καμία παλιότερη έρευνα δεν μπόρεσε να συσχετίσει την κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων με την παχυσαρκία και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

milk07.jpg

Αντίθετα, φάνηκε η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά να μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Τέλος, σε μια έρευνα των DeBoer και Scharf σε χιλιάδες παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδείχτηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών είχαν την τάση να είναι πιο παχιά.

 

Υπάρχουν διαφορετικές εξηγήσεις αυτού του φαινομένου. Η μία είναι η προφανής: Τα πλήρη γαλακτοκομικά, λόγω των πολλών τους λιπαρών μας χορταίνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε μια πληρότητα σχετικά γρήγορα, και έτσι δεν τρώμε πολύ. Υπάρχει επίσης και η θεωρία ότι το λίπος του γάλακτος περιέχει δραστικές ουσίες που μπορεί να τροποποιούν το μεταβολισμό και να τον κάνουν να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια αντί να το αποθηκεύει.

milk06.png

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι άσχετα με τις θερμίδες και το λίπος, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν και τη χοληστερίνη και άρα τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη πρέπει σίγουρα να αποφεύγουν τα πλήρη γαλακτοκομικά.

 

Και οι υπόλοιποι τι να κάνουμε; Βουρ στα πλήρη και τα κιλά θα πέσουν; Οι επιστήμονες κρίνουν ότι πρέπει να περιμένουμε, μέχρι να διαπιστώσουν με σιγουριά και με ποιο ακριβώς τρόπο τα πλήρη προϊόντα μας βοηθούν να αδυνατίσουμε. Μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει λοιπόν, ας εφαρμόζουμε το (παν) μέτρον άριστον…  

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

Πηγή: http://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/02/12/275376259/the-full-fat-paradox-whole-milk-may-keep-us-lean