Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το χρόνο σας!

 

Σας πιάνει η νύχτα και είστε πελαγωμένοι γιατί δεν έχετε προλάβει ούτε τις επαγγελματικές, ούτε τις οικιακές, ούτε τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις; Πέφτετε για ύπνο υποχρεωτικά (για να μη σέρνεστε την επομένη) αλλά στριφογυρίζετε σκεπτόμενοι τις εκκρεμότητες που δεν προλάβατε;

 

 

Θα θέλατε η μέρα να έχει παραπάνω ώρες, για να προλάβετε να κάνετε όσα θέλετε ή όσα έχετε αναλάβει; Καταλήγετε αγχωμένοι, νευριασμένοι, πιεσμένοι και άυπνοι επειδή δυστυχώς, έχετε μόνο ένα 24ωρο κάθε μέρα;

time_management03.jpg

Δοκιμάστε να εφαρμόστε στην καθημερινότητά σας τις παρακάτω βασικές αρχές διαχείρισης του χρόνου και ίσως ηρεμήσετε λίγο!

  • Βάλτε προτεραιότητες. Καθορίστε τι είναι επείγον να γίνει και τι όχι. Σίγουρα οι εργασίες που έχουν προθεσμία έχουν κάποια προτεραιότητα, είναι όμως σημαντικές; Μήπως είναι καλύτερο να επενδύσετε χρόνο σε κάτι που δεν έχει προθεσμία αλλά έχει μεγάλη σημασία;
  • Μη λέτε ναι σε όλα. Πριν δεχτείτε να βοηθήσετε κάποιο συνάδελφο ή να αναλάβετε τη φροντίδα του κήπου του γείτονα, σκεφτείτε αν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε χωρίς να πάνε πίσω οι άλλες σας υποχρεώσεις. Θα καταλήξετε με πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη και πιθανώς δε θα μπορέσετε να τα φέρετε όλα σε πέρας.

time_management01.jpg

  • Βρείτε ένα τρόπο οργάνωσης του χρόνου σας. Κάποιοι κάνουν λίστες, κάποιοι γράφουν στην ατζέντα τους. Είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο, μια οργάνωση των υποχρεώσεών σας μέσα σε μια μέρα. Αν εφαρμόσετε τη μέθοδο ‘όπως βγει’ θα καταλήξετε να χρονοτριβείτε ή να ξοδεύετε χρόνο σε ασήμαντα πράματα.
  • Μην το παρακάνετε με τον προγραμματισμό. Μην προγραμματίσετε τη μέρα σας τόσο ‘σφιχτά’ ώστε να μη χωράει τίποτε άλλο. Υπάρχουν πάντα πράματα εκτός του ελέγχου μας (π.χ. κίνηση στους δρόμους, ακυρώσεις συναντήσεων, έκτακτες υποχρεώσεις), επομένως, αφήστε λίγο χρόνο για το μη αναμενόμενο.

141.jpg

  • Μην αναβάλλετε πράματα που μπορούν να γίνουν άμεσα. Διαβάζετε ένα e-mail και αποφασίζετε να απαντήσετε μετά; Μέγα λάθος! Όταν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με αυτό, θα πρέπει να το ξαναδιαβάσετε, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο (ειδικά αν η ίδια ιστορία επαναληφθεί για δεκάδες e-mail).
  • Βάλτε ρεαλιστικές προθεσμίες. βάλτε μια ημερομηνία-στόχο για κάθε υποχρέωση. Φροντίστε φυσικά αυτή η ημερομηνία να είναι πραγματοποιήσιμη και να σας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψετε αποτελεσματικά και ποιοτικά. Αν κάποιος άλλος (αφεντικό, πελάτης) σας δώσει μια μη ρεαλιστική προθεσμία, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικό να πάρετε περισσότερο χρόνο.
  • Βάλτε στόχους. Οραματιστείτε τι θα θέλατε να κάνετε (μικρό ή μεγάλο) μέσα στον επόμενο μήνα σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο. Και όπως είπαμε πριν, ορίστε μια ημερομηνία-προθεσμία για κάθε στόχο. Όταν ο στόχος είναι κάτι σημαντικό για εσάς, θα έχετε κίνητρο να δουλέψετε προς αυτό και να τηρήσετε την προθεσμία.
  • Φτιάξτε την καθημερινή σας ρουτίνα. Ορίστε μια σειρά μικρών δραστηριοτήτων που μπορούν να γίνουν στην αρχή της μέρας και όταν τελειώσουν να είστε ελεύθεροι να αξιοποιήσετε το υπόλοιπο του χρόνου σας. Π.χ. αφιερώστε μία ώρα το πρωί για να δείτε και να απαντήσετε στην αλληλογραφία σας. Ή οργανώστε το πρωινό σας στο σπίτι ως μια σειρά πράξεων (καφές, βόλτα το σκύλο, ψώνια, μαγείρεμα).

 

142.jpg

  • Κάντε ένα πράμα τη φορά. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων όταν κάνει πολλά πράματα ταυτόχρονα, κάνει λάθη και τελικά χάνει περισσότερο χρόνο.
  • Μην αποσπάστε. Όπου και να είστε, υπάρχουν πολλά πράγματα που σας αποσπούν από τις δουλειές σας. Οι συνάδελφοι που έχουν όρεξη για συζήτηση, η γειτόνισσα που χτυπάει την πόρτα, η νέα ιστοσελίδα που πρέπει να επισκεφτείτε κλπ… Σίγουρα δε γίνεται να 'κρυφτείτε' από όλα όσα σας αποσπούν, αλλά μπορείτε να αναγνωρίσετε τι σας κάνει να χάνετε περισσότερο χρόνο και κάπως να το μειώσετε.

time_management02.jpg

  • Αναθέσετε πράγματα σε άλλους. Αν δείτε ότι πνίγεστε, ζητήστε βοήθεια, δεν έχει νόημα να τρελαθείτε. Απευθυνθείτε είτε σε επαγγελματίες (π.χ. καθαρίστρια, λογιστής) είτε σε δικούς σας ανθρώπους για να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας.
  • Τέλος, αφήστε λίγο χρόνο για σας. Ναι, στο μπλοκάκι ή στην ατζέντα σας πρέπει σίγουρα να υπάρχει λίγος χρόνος για καναπέ, βόλτα, χόμπι. Αν δεν νιώθετε ποτέ ελεύθεροι και ήρεμοι μέσα στο 24ωρο, το υπόλοιπο πρόγραμμά σας αργά ή γρήγορα θα πάει περίπατο. Επενδύστε λοιπόν λίγο χρόνο σε στιγμές χαλάρωσης!

 

Εφαρμόζοντας έστω κάποιες από τις παραπάνω αρχές, θα καταφέρετε να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας, να οργανώνετε καλύτερα τις υποχρεώσεις σας και να μειώσετε το άγχος σας. Καλή επιτυχία!

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

Προτεινόμενα