Print this page

Μια πρωτοποριακή λάμπα που ανάβει με θαλασσινό νερό!

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κάτι δεδομένο. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται να πληρώνουν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους για λάμπες κηροζίνης. Οι λάμπες κηροζίνης, εκτός του ότι κοστίζουν ακριβά, εκπέμπουν βλαβερότατες ουσίες που προκαλύν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ συχνά ευθύνονται για πυρκαγιές και άλλα αντίστοιχα ατυχήματα.

 

 

Αν και γίνονται συνεχώς προσπάθειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα, καμία δεν είναι τόσο ευρηματική όσο η SALt Lamp. Τι κάνει όμως την λάμπα αυτή τόσο ξεχωριστή; Το γεγονός ότι αντί να λειτουργεί με οποιουδήποτε είδους καύσιμο ή ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να παραγάγει φως κάνοντας χρήση θαλασσινού νερού.

salt4.jpg

salt3.jpg

Ο οργανισμός Sustainable Alternative Lighting (http://salt.ph) που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή της, εξηγεί ότι η λάμπα για να λειτουργήσει απλώς χρησιμοποιεί το φαινόμενο του γαλβανικού κυττάρου. Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο κουταλιές της σούπας αλάτι ανά ποτήρι νερού. Το νερό της θάλασσας έχει 35 μέρη άλατος ανά 1000 μέρη νερού γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του για τη λάμπα.

 

salt1.jpg

Με οκτώ ώρες λειτουργίας ανά ημέρα η διάρκεια ζωής της λάμπας θα είναι περίπου έξι μήνες. Επιπλέον, ο μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φόρτιση κινητών τηλεφώνων.  

salt6.jpg

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}