Print this page

Φαγητό εκτυπωμένο σε 3d printer: εντυπωσιακό και νοστιμότατο!

 

 

Οι 3d printers έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται παντού. Για την κατασκευή ανταλλακτικών και εργαλείων μέχρι την δημιουργία παπουτσιών, όπλων και sex toys.

 

 

 

Ένας τομέας στον οποίο δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα όμως, ήταν αυτός του φαγητού. Δεν πρόκειται για κάτι περίεργο βέβαια. Το να εκτυπώσεις κάτι που και να τρώγεται και να είναι νόστιμο και να έχει όμορφη εμφάνιση, δεν είναι και ό,τι ευκολότερο. Παρόλα αυτά η Biozoon GmbH, μια γερμανική εταιρεία, τα κατάφερε!

 

3dfood2.jpg

 

Σε συνεργασία με άλλες εταιρείες δημιούργησε έναν 3d εκτυπωτή ο οποίος μπορεί να εκτυπώσει γευστικότατα πιάτα. Γιατί όμως να εκτυπώσεις ένα γεύμα όταν μπορείς απλώς να το μαγειρέψεις;

 

Η αλήθεια είναι ότι ο εκτυπωτής αυτός δεν απευθύνεται στον καθένα. Το κοινό του αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένα άτομα και ανθρώπους που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να μασήσουν ή να καταπιούν την τροφή τους. Τα φαγητά λοιπόν που δημιουργεί ο εν λόγω εκτυπωτής είναι πάρα πολύ μαλακά ώστε να μην χρειάζεται να τα μασήσει αυτός που θα τα καταναλώσει.

3dfood5.jpg

Ταυτόχρονα όμως διατηρούν και την εμφάνιση τους αλλά και την γεύση τους. Δεν θα αποτελούν με άλλα λόγια έναν αηδιαστικό πουρέ που έχει ως μόνο στόχο να κρατήσει στη ζωή αυτόν που θα τον φάει.

 

Το πρότζεκτ Biozoon Smoothfood μάλιστα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Performance (PERsonalised FOod using Rapid MAnufacturing for the Nutrition of elderly ConsumErs) της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ηλικιωμένους και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσφαγίας να απολαμβάνουν το φαγητό τους.

3dfood1.jpg

Τα πιάτα που κατασκευάζει ο εκτυπωτής της Biozoon μπορούν να είναι τροφές που έχουν ψηθεί στον ατμό, φρέσκες ή καταψυγμένες οι οποίες υφίστανται ειδική επεξεργασία ώστε να αποκτήσουν αφρώδη σύσταση. Στη συνέχεια αυτή η πρώτη ύλη χρησιμοποιείται από τον εκτυπωτή o οποίος "τυπώνει" το κάθε γεύμα.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τον Matthias Kück, συντονιστή του προγράμματος Performance και ιδρυτή της Biozoon, "Και η εμφάνιση και η γεύση του τελικού προϊόντος είναι ίδια με εκείνη του κανονικού γεύματος"!

3dfood3.jpg

Επιπλέον κάθε πιάτο μπορεί να παρασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες κάθε ανθρώπου. Έτσι θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα ώστε να διατηρηθεί υγιής. Και όπως θα περίμενε κανείς από ένα πραγματικά φουτουριστικό γεύμα, υπάρχει η δυνατότητα μετά την εκτύπωση το πιάτο να καταψυχθεί και στη συνέχεια να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων.  

 

 

 {fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}