Η γυναίκα που παράτησε τα πάντα και φτιάχνει πλέον σπίτια από μπαμπού στο Μπαλί!

 

Η Ελόρα Χάρντι ήταν μια γυναίκα στην οποία δεν έλειπε τίποτε. Εξάλλου το να έχεις μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στην Νέα Υόρκη στο χώρο της μόδας είναι κάτι που δεν το πετυχαίνουν πολλοί. Παρόλα αυτά αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να ξεκινήσει από την αρχή. Και μάλιστα με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο.

 

 

Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελόρα Χάρντι βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησίας. Όχι στον χώρο της μόδας όμως. Πλέον ασχολείται με την κατασκευή σπιτιών από μπαμπού!

bamboo6.jpg

Το μπαμπού είναι ένα υλικό με εντυπωσιακές ιδιότητες που χρησιμοποιείται από το προϊστορικά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ενώ σε άλλες περιοχές της ανθρωπότητας έχουμε βρει πέτρινα ή κοκάλινα παλαιολιθικά εργαλεία, δεν συμβαίνει το ίδιο στις περιοχές της Ασίας όπου υπήρχε άφθονο μπαμπού. Και αυτό διότι ήταν το ιδανικό υλικό και για την δημιουργία χρήσιμων εργαλείων.Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το μπαμπού έχει την θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος αλλά και αναλογία αντοχής- βάρους αντίστοιχη με εκείνη του σκυροδέματος.

bamboo1.jpg

bamboo3.jpg

bamboo12.jpg

Βέβαια έχει και ένα εξαιρετικά μεγάλο μειονέκτημα. Αποτελεί εξαιρετική τροφή για τα έντομα. Παρόλα αυτά και εδώ η κυρία Χάρντι έχει βρει λύση: πριν το χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε κατασκευή, το επεξεργάζεται με βόριο. Το βόριο είναι ένα φυσικό υλικό και η χρήση του εξασφαλίζει ότι τα έντομα δεν θα μπορέσουν να καταναλώσουν το μπαμπού και να καταστρέψουν με αυτόν τον τρόπο τα κτήρια που κατασκευάζει.

bamboo5.jpg

Η ιδέα για την αξιοποίηση αυτού του άφθονου και πολύ φθηνού υλικού για την δημιουργία σπιτιών προήλθε από τον πατέρα της Ελόρα ο οποίος επίσης το χρησιμοποιούσε για κατασκευή κτηρίων. Δεδομένου λοιπόν ότι είναι πάμφθηνο, ανανεώσιμο και έχει εξαιρετικές ιδιότητες, η χρήση του για τη δημιουργία σπιτιών ήταν γι' αυτήν το επόμενο λογικό βήμα. Το μόνο πρόβλημα που έπρεπε να λύσει ήταν η αντοχή στην υγρασία και το θέμα των εντόμων.

bamboo4.jpg

Όπως ήδη σχολιάσαμε όμως, με την κατάλληλη επεξεργασία το μπαμπού μπορεί να αντεπεξέλθει εύκολα στις συγκεκριμένες "προκλήσεις". Και αν κρίνουμε από την επιτυχία που έχουν μέχρι τώρα οι κατασκευές της Ελόρα Χάρντι, φαίνεται ότι δεν θα αργήσουμε να το δούμε να χρησιμοποιείται σε πολλά ακόμη κτήρια. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε ένα πάμφθηνο αλλά και ταυτόχρονα ανθεκτικό και ασφαλές σπιτικό;

bamboo10.jpg

bamboo2.jpg

bamboo8.jpg

bamboo13.jpg

bamboo9.jpg

 

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

 

Πηγή: http://www.boredpanda.com/sustainable-bamboo-houses-elora-hardy-ibuku

Προτεινόμενα