Print this page

Δείτε τους Μεξικάνους που φτιάχνουν χαρτί από μπουκάλια!

 

 

Κατά κανόνα τα πλαστικά μπουκάλια από PET (polyethylene terephthalate) είναι μια ταλαιπωρία σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση τους. Πολύ συχνά μάλιστα δεν ανακυκλώνονται καν και απλώς καταλήγουν στα σκουπίδια.

 

 

 

 

 

Ευτυχώς όμως μια μεξικάνικη εταιρεία κατάφερε να λύσει το πρόβλημα μετατρέποντας τα μπουκάλια αυτά σε ένα είδος μεταλλικού χαρτιού. Μάλιστα πρόκειται για χαρτί που όχι μόνο είναι αδιάβροχο αλλά και φωτοδιασπάσιμο!

 

Η εταιρεία που το κατασκευάζει ονομάζεται Cronology και βρίσκεται στο Ecatepac του Μεξικού. Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη της η διαδικασία κατασκευής του χαρτιού είναι κατά 15% φθηνότερη απ' ό,τι οι παραδοσιακές μέθοδοι καθώς δεν χρειάζεται νερό και χλώριο. Για τους λόγους αυτούς είναι φυσικά και πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό για κάθε τόνο χαρτιού που παράγεται γλυτώνουν το κόψιμο 20 δέντρα και εξοικονομούνται περισσότερα από 56.000 λίτρα νερό!

 

Το μεταλλικό χαρτί (ή αλλιώς χαρτί PETA) που κατασκευάζει η Cronology όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικό από το κοινό χαρτί αλλά είναι και απολύτως κατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί για εκτύπωση βιβλίων, χαρτοκιβώτια, είδη γραφείου κλπ. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να γράψεις σ' αυτό με στυλό gel καθώς δεν το επιτρέπει η χημική του σύνθεση.

Transforming-PET-bottles-into-Paper-by-Cronology-610x399.jpg

Μάλιστα η αναλογία πλαστικού-παραγόμενου χαρτιού είναι πάρα πολύ καλή. Με μόνο 235 κιλά μπουκαλιών παράγονται 907 κιλά εξαιρετικής ποιότητας χαρτιού. Η ελπίδα είναι λοιπόν ότι η τεχνογνωσία της Cronology θα μεταφερθεί και στις υπόλοιπες χώρες. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα έχουμε πολύ λιγότερα απορρίμματα αλλά ταυτόχρονα θα εξοικονομήσουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους!

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

Πηγή: http://wonderfulengineering.com/new-startup-in-mexico-is-transforming-used-pet-bottles-into-paper/