Print this page

Barsha: η αντλία ύδρευσης που λειτουργεί χωρίς ενέργεια

Ακόμη και όταν μια περιοχή έχει αρκετό νερό, αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση του στην γεωργία είναι κάτι απλό. Και αυτό διότι η μεταφορά του από το ποτάμι στα χωράφια χρειάζεται αντλίες. Και οι αντλίες για να λειτουργήσουν χρειάζονται είτε καύσιμα, είτε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φτωχές περιοχές δεν έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους υδάτινους πόρους που διαθέτουν.

 

Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα αυτό η aQysta, μια ολλανδική εταιρεία, δημιούργησε την αντλία Barsha. Πρόκειται για μια αντλία η οποία μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε υπάρχει κάποιο ποτάμι ή χείμαρρος. Η λειτουργία της στηρίζεται στην κίνηση του νερού την οποία αξιοποιεί προκειμένου να συμπιέσει τον αέρα του περιβάλλοντος. Ο συμπιεσμένος αυτός αέρας στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να κατευθύνει το νερό προς τους αγρούς.

Barsha-Pump-Works-Without-Fuel3.jpg

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Barsha έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το νερό μέχρι και σχεδόν τα 30 μέτρα ύψος και μάλιστα με ταχύτητα ενός λίτρου ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον δεν έχει κάποιο κόστος λειτουργίας και όπως ήδη επισημάναμε, δεν χρειάζεται καύσιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει.

Barsha-Pump-–-Works-Without-Fuel-0.jpg

Η aQysta αποτελεί τεχνοβλαστό του πανεπιστημίου του Delft ενώ το όνομα Barsha προέρχεται από τα νεπαλέζικα και σημαίνει αντλία της βροχής. Μάλιστα, μια πρότυπη αντλία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί με επιτυχία στο Νεπάλ και στόχος είναι να υπάρξει μαζική παραγωγή προκειμένου να εξυπηρετηθούν φτωχές περιοχές όχι μόνο στο Νεπάλ αλλά και στην Αφρική και την Λατινική Αμερική.

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://wonderfulengineering.com/this-new-irrigation-pump-doesnt-need-fuel-or-electricity-to-pump-water